Και το όνομα του Τσίπρα στο διαβιβαστικό της δικογραφίας της Novartis (φωτό)

Ο αντιεισαγγελέας Ζαχαρής που υπογράφει το διαβιβαστικό παρακαλεί για τις ενέργειες της Βουλής χωρίς όμως αναφορά στα καταγγελλόμενα αδικήματα

Τη διαβίβαση της δικογραφίας που αφορά καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis ανακοίνωσε και επίσημα λίγο πριν από τις 12 το πρωί της Τετάρτης (18/9) ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με το όνομα και του Αλέξη Τσίπρα να φιγουράρει δίπλα σε αυτό του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο έγγραφο γίνεται επίκληση των καταθέσεων Αβραμόπουλου, Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή μόνο κατά το μέρος της δικογραφίας που εμπεριέχει καταγγελίες σε βάρος του τέως πρωθυπουργού και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που υπογράφει το διαβιβαστικό να παρακαλεί για τις ενέργειες της Βουλής.

Κάτι που ήδη συζητιέται σε δημοσιογραφικά και μη πηγαδάκια είναι ότι η διαβίβαση έγινε όπως αναγράφεται ευκρινώς χωρίς αξιολόγηση, επομένως δεν αναφέρονται τα καταγγελλόμενα αδικήματα, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα μπορούν πλέον να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας, μόνο όμως οι εμπλεκόμενοι μπορούν να λάβουν αντίγραφό της. Από ‘κει και πέρα, η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει τα εξής:

Η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο για την ευθύνη των υπουργών.

Για την άσκηση δίωξης απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής. Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που -σύμφωνα με τον νόμο για την ευθύνη υπουργών- είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση -από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο- του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης είναι μυστική και η απόφαση απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Όμοια πλειοψηφία, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, απαιτεί και το αίτημα ανάθεσης του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο αν αποφασιστεί συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, οι οποίοι κληρώνονται με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

 

Διαβάστε επίσης