Και τώρα περιμένουμε…

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε εάν η είσοδος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ΠΑΕ θα γίνει. Η υπόθεση αναμένεται να τραβήξει μετά το νέο έτος και οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και μέχρι τον Φλεβάρη. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά δείχνει (και είναι) υλοποιήσιμη.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος φεύγοντας από τη συνάντηση με τον Γιάννη Αλαφούζο πήρε μαζί του σε φάκελο την έκθεση με τα βασικά νούμερα που αφορούν το χρέος που υπάρχει στον Παναθηναϊκό, αλλά και το άνοιγμα της ΠΑΕ. Το χρέος τελικά όντως κυμαίνεται γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το άνοιγμα, δηλαδή οι υποχρεώσεις που έχει μια εταιρεία σε βάθος χρόνου, το εκτοξεύουν στα 45.
Μέσα σε αυτά είναι οι οφειλές των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του «Απήλιον», τα 5 εκατομμύρια ευρώ του ομολογιακού δανείου για τη ρευστότητα της ΠΑΕ, και επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ, για τα έξοδα της εφετινής σεζόν. Η πλευρά τής νυν διοίκησης τονίζει πως το προπονητικό κέντρο αποτελεί επένδυση για τον ΠΑΟ, ενώ υποστηρίζει πως η εφετινή σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο στον ισολογισμό.

Αναλυτικά τα χρέη:

Υποχρεώσεις σε βάθος χρόνου

Διακανονισμένα χρέη παρελθόντων χρήσεων: 25 εκατ. ευρώ
Συνολικό κόστος εξαγοράς «Απήλιον»: 10 εκατ. ευρώ
Συνολικό κόστος υπαρχόντων συμβολαίων: 6 εκατ. ευρώ
Προεξοφλήσεις τραπεζών: 4 εκατ. ευρώ
Σύνολο ανοίγματος: 45 εκατ. ευρώ

Υποχρεώσεις για φέτος

ΕΣΟΔΑ

Ομολογιακό δάνειο: 5 εκατ. ευρώ
Εισιτήρια αγώνων: 3 εκατ. ευρώ
Λοιπά έσοδα (φιλικά, summer camp κ.λπ.): 1 εκατ. ευρώ
Σύνολο εσόδων: 9 εκατ. ευρώ

ΕΞΟΔΑ

Ετήσιο ποσό διακανονισμών: 7 εκατ. ευρώ
Κόστος ποδοσφαιρικού τμήματος: 4 εκατ. ευρώ
Λειτουργικά έξοδα της ΠΑΕ: 4 εκατ. ευρώ
Ετήσια δόση για προπονητικές εγκαταστάσεις: 1 εκατ. ευρώ
Σύνολο εξόδων: 16 εκατ. ευρώ

Διαφορά εσόδων – εξόδων: 7 εκατ. ευρώ

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει προεισπραχθεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Νova (5 εκατ. ευρώ) και η χορηγία του ΟΠΑΠ (4 εκατ. ευρώ). Σε ό,τι αφορά το ομολογιακό δάνειο δεν επιβαρύνει την ΠΑΕ, αφού είναι προσωπικό κι έχει ως αντάλλαγμα μετοχές της ΠΑΕ, εφόσον το επιθυμεί ο Γιάννης Αλαφούζος. Σχετικά με το έλλειμμα των 7 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να μειωθεί μέσα από διακανονισμούς και «κουρέματα» σε βάθος 4ετίας.

Άρα, πλέον, το ζητούμενο για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Kινέζο συμπαίκτη του είναι να οριστικοποιήσουν τα νούμερα αυτά (με εξονυχιστικό έλεγχο της ΠAE) και στη συνέχεια να αποφασίσουν δύο πράγματα: Αν είναι σε θέση να διαχειριστούν την κατάσταση και πόσα χρήματα θα κληθούν να επενδύσουν ως προς τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και για να ανεβάσουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να γίνει άμεσα περισσότερο ανταγωνιστικός σε σχέση με το σήμερα.
Οι εξελίξεις δεν θα είναι τόσο άμεσες, όσο θα ήθελε ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Ίσως ο Φεβρουάριος να είναι ο πιο ορατός ορίζοντας για την κατάληξη της υπόθεσης. Μέχρι τότε βέβαια και εφόσον όλα κυλούν ομαλά, δεν αποκλείεται ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που σκοπεύει σε πρώτη φάση να βάλει 35 εκατ. ευρώ μαζί με τον Κινέζο συμπαίκτη του, να βοηθήσει μεταγραφικά την ομάδα στην περίοδο του Ιανουαρίου κάνοντας «δώρο» 1-2 παίκτες στους «πράσινους».

Έτσι θα βοηθηθεί η ομάδα να μπει στα play-off και να κατακτήσει τη 2η θέση, που θα τη στείλει τη νέα περίοδο στα προκριματικά του Champions League.

Όλοι ΟΑΚΑ
Πέρα από αυτά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενημέρωσε τον Γιάννη Αλαφούζο πως θα ζητήσει απ’ την κυβέρνηση την αποκλειστική χρήση του ΟΑΚΑ για 20 χρόνια, προκειμένου να στεγαστούν εκεί όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού: ποδόσφαιρο, μπάσκετ και φυσικά ο Ερασιτέχνης. Κάτι τέτοιο θα γίνει κάτω από διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι τώρα. Καθώς, αν επιτευχθεί η συμφωνία, ο Παναθηναϊκός θα καρπωθεί τα οφέλη της αποκλειστικής χρήσης των πλέον σύγχρονων εγκαταστάσεων της χώρας, ενώ επιπρόσθετα θα έχει κέρδος και το ίδιο το κράτος.

Τα μηνύματα από τη συνάντηση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ με τον Γιάννη Αλαφούζο είναι θετικά, αφού ο Γιαννακόπουλος έχει πλέον μία πρώτη εικόνα από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Τα επόμενα βήματα
Όπως είναι λογικό, ο κ. Γιαννακόπουλος θέλει να μπει μέσα στα λογιστήρια της ΠΑΕ με εταιρεία της αρεσκείας του (κάτι που μπορεί να συμβαίνει ήδη), με σκοπό να γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Συγκεκριμένα, θέλει να δει όλες τις κινήσεις των τελευταίων δύο ετών, όπως και τις μελλοντικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ λόγω των διακανονισμών και των δανείων. Επίσης, και ίσως το πιο σημαντικό, θέλει να δει αν υπάρχουν μελλοντικά έσοδα τα οποία είναι δεσμευμένα, το ύψος αυτών και τα πιθανά έσοδα της εταιρείας την επόμενη διετία.

Αυτό θα το κάνει για να μπορέσει με τη σειρά του να παρουσιάσει κάποια στοιχεία στον συμπαίκτη του, πριν μπουν στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Χαράλαμπος Μάνος

Διαβάστε επίσης