Κακοκαιρία Daniel: Πλημμύρισε ο θεσσαλικός κάμπος

Συγκλονίζει δορυφορική εικόνα

«Κόβει» την ανάσα η δορυφορική εικόνα από το μέγεθος της πλημμύρας στη Θεσσαλία που είχε ως αποτέλεσμα από την κακοκαιρία Daniel.

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας νωρίς το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει.

Ακόμη και σε περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, έχουν κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ορεινά της Πίνδου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλα ποσά υετού το τελευταίο 48ωρο (Κωφοί Μαγνησίας 457 mm, Πεζούλα 414 mm, Μουζάκι 397 mm, Καρδίτσα 391 mm), με τη βροχόπτωση να συνεχίζεται το απόγευμα της Τετάρτης 6/9.

Ο χάρτης με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνει με γαλάζιο χρώμα τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει. Σημειώνεται ότι ακόμη μεγαλύτερες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει από τις 07:40 το πρωί, όταν τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα. Νέα εκτίμηση των πλημμυρισμένων εκτάσεων θα γίνει μετά το επόμενο πέρασμα του δορυφόρου.

Τρεις φορές περισσότερο από το νερό της Μάνδρας

Για «τερατώδες ύψος βροχής» έκανε λόγο ο καθηγητής, Χρήστος Ζερεφός, αναφερθείς στην κακοκαιρία Daniel, που πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα, και συγκεκριμένα για τη βροχόπτωση στη Μαγνησία.

«Τέτοια φαινόμενα θα μας ξανάρθουν» προειδοποιεί, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Οι μεσογειακές υφέσεις είναι γνωστές. (…) οι Σαχαριανές Υφέσεις, όπως λέγονται είναι ένα μείζον ζήτημα, αλλά τώρα, με τη συχνότητα που βλέπουμε να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα και κυρίως την ένταση που δεν έχουμε ξαναδεί, δηλαδή αυτό που είδαμε στη Μαγνησία να πέσουν 60 εκατοστά βροχής μέσα σε 12 ώρες. Τα 60 εκατοστά, είναι τρεις φορές όσο έπεσε στη Μάνδρα» τονίζει ο κ. Ζερεφός.

«Βέβαια στη Μάνδρα έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό μικρότερο χρονικό διάστημα, αλλά δεν παύει να είναι τερατώδες ύψος βροχής, τόνοι ολόκληροι πέσανε από νερό. Και βέβαια καμία υποδομή δεν μπορεί να τα απομακρύνει» εξηγεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα