Καλός για την Ελλάδα, προβληματικός για την UEFA

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από την πλευρά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα στο ενδεχόμενο συμμετοχής της ομάδας στο Europa League της νέας περιόδου, η UEFA «προσγείωσε» ανώμαλα τον Γιάννη Αλαφούζο και το νομικό επιτελείο που τον συνόδευσε στη Νιόν.

Μπορεί η αισιοδοξία να περίσσευε μέχρι να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία από την αρμόδια επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για τα θέματα του Financial Fair Play, αλλά ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» ήξερε μετά το τέλος της εξέτασης ότι τα νέα δεν ήταν ευχάριστα. Για αυτόν τον λόγο, κανείς από όσους βρέθηκαν στην Ελβετία δεν θέλησε να μιλήσει σε δημοσιογράφους εκφράζοντας πίστη για θετικά μαντάτα.

Όπως και στην επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, έτσι και στην UEFA, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από την ΠΑΕ σχετικά με τον φάκελο κινήθηκαν υπό κάποιους συγκεκριμένους άξονες, οι οποίοι ήταν:

  • Η διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 31/5 αλλά και η τήρηση των διακανονισμών που έχουν γίνει.
  • Η δραστική μείωση τόσο των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας όσο και του προϋπολογισμού του αγωνιστικού τμήματος.
  • Η μεταφορά της έδρας από το «ακριβό» ΟΑΚΑ στο γήπεδο της Λεωφόρου.
  • Το μοντέλο λαϊκής βάσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό.
  • Η μεταφορά της ομάδας από την Παιανία στο προπονητικό κέντρο τού «Απήλιον».
  • Η προώθηση ποδοσφαιριστών από την ακαδημία στην επαγγελματική ομάδα.
  • Το ομολογιακό δάνειο 6 εκατ. ευρώ, το οποίο μπαίνει μέσω ΑΜΚ στα ταμεία της ΠΑΕ.
  • Η χορηγία έξι (6) εκατ. ευρώ από τον ΣΚΑΪ στην ΠΑΕ.

Τελικά, η επιτροπή της UEFA δεν πείστηκε στο τυπικό σκέλος της υπόθεσης ότι η ΠΑΕ είναι βιώσιμη, καθώς κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι, αν ο Γιάννης Αλαφούζος αποφασίσει για οποιοδήποτε λόγο να αποχωρήσει από τα ηνία, μπορούν εκπληρωθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Η κόντρα με την ΕΠΟ
Από τη μεριά της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην ανακοίνωση που εξέδωσε προκειμένου να ενημερώσει για τον αποκλεισμό της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (η οποία ανακοίνωση μάλιστα προηγήθηκε της πληροφόρησης από την UEFA), κατηγόρησε ευθέως την ΕΠΟ για την εξέλιξη που είχε η συγκεκριμένη υπόθεση. «Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ενημερώνει τους φιλάθλους της ομάδας ότι δυστυχώς δεν αδειοδοτηθήκαμε για συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου. Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι η UEFA δέχθηκε τις θέσεις και τις εισηγήσεις της ΕΠΟ», τόνισε μεταξύ άλλων η «πράσινη» ΠΑΕ , ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις της με την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ωστόσο, δύσκολα μπορούν να ψάχνουν άλλους υπαίτιους οι ιθύνοντες του Παναθηναϊκού για την απόρριψη του φακέλου, καθώς είναι απίθανο η επιτροπή της UEFA να μην έχει ιδία άποψη για τον φάκελο της ομάδας, και απλά να «στέκεται» στα όσα εισηγήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου. Προφανώς, ο φάκελος του «τριφυλλιού» παρουσιάζει κενά, και αυτό ήταν κάτι που διαπίστωσε σε πρώτο βαθμό και η επιτροπή αδειοδοτήσεων της ομοσπονδίας αλλά και η UEFA. Για αυτόν τον λόγο και η προσφυγή που ετοιμάζεται να καταθέσει η ΠΑΕ στο CAS, δεν έχει πολλές πιθανότητες θετικής κατάληξης για τους «πράσινους» και ίσα-ίσα μόνο χαμένος μπορεί να βγει ο Παναθηναϊκός από την υπόθεση αυτή, αφού κάθε προσφυγή στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο «μεταφράζεται» και με κόστος κοντά στις 100.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την «πράσινη» διοίκηση.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πάντως δεν επηρεάζει –σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα– την αδειοδότηση που έχουν εξασφαλίσει οι «πράσινοι» μέσω των ελληνικών αρμόδιων οργάνων, και μπορούν να συνεχίσουν απερίσπαστοι τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό.

Διευκρινίσεις από ΕΠΟ
Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα για το πώς γίνεται ο Παναθηναϊκός (αλλά και ο ΠΑΣ Γιάννινα στην προκειμένη περίπτωση) να εξασφαλίζει την άδεια για τη Super League αλλά να μην παίρνει το «ΟΚ» από την UEFA. Αποτελεί ένα σοβαρό θέμα για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στο οποίο καλείται άμεσα να δώσει πειστικές απαντήσεις για το εάν τελικά τα κριτήρια στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένα με εκείνα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και, αν δεν ισχύει αυτό, σε ποιο σημείο έγκεινται οι διαφορές.

Παύλος Κουστέρης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα