Κατώτατος μισθός: Την Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από 1η Απριλίου

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από 1η Απριλίου.

Στα χέρια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεται από χθες η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η τελευταία που εκκρεμούσε και που προτείνει, με βάση και τα υπομνήματα των φορέων, αύξηση μεταξύ 4,5% και 7,5%.

Η πρόταση του ΚΕΠΕ μεταφράζεται σε αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από 713 ευρώ, μικτά, που είναι τώρα σε 745 έως 766 ευρώ, δηλαδή από 614 ευρώ καθαρά μπορεί να φτάσει τα 639,5 ευρώ έως και τα 656 ευρώ, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα υιοθετηθούν, καθώς η πρόταση δεν είναι δεσμευτική.

Αντίστοιχες προτάσεις έχουν καταθέσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται από 5% έως και 10%.

Για παράδειγμα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει μικτά 770 – 784 ευρώ, ο ΣΕΤΕ 753 ευρώ, η ΕΣΕΕ 763 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 780 ευρώ και η ΓΣΕΕ με την υψηλότερη πρόταση για 826 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι όποιες αυξήσεις αυτές αναμένεται να συμπαρασύρουν επιδόματα, όπως το ανεργίας και το μητρότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα