Κεντρική διαχείριση: Ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό

Από χίλια μύρια κύματα έχει περάσει χρόνια τώρα η περίφημη κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Αναμφισβήτητα όταν όλες οι ομάδες μονιασμένες λειτουργούν σαν ένα, θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Το πέτυχαν σύλλογοι με μεγαλύτερες αντιθέσεις και αντιπαλότητες, αλλά στην Ελλάδα κάποιοι παράγοντες φροντίζουν να τορπιλίζουν τις προσπάθειες.

Διαχρονικά οι μεγάλοι δεν βοήθησαν τους μικρούς. Κοιτάνε πρώτα τα συμφέροντά τους κι έπειτα οτιδήποτε άλλο. Οι παράγοντες με κοντόφθαλμη λογική δεν αντιλαμβάνονται πως υπογράφουν την αυτοκαταστροφή τους. Σε όλα τα σοβαρά πρωταθλήματα υπάρχει κεντρική διαχείριση με συγκεκριμένα κριτήρια. Μπορεί κάποιος τελικά να… ρίχνεται, αλλά όλοι κερδίζουν.

Αυτήν τη φορά στην προσπάθεια έβαλε μπουρλότο ο Γιάννης Αλαφούζος, που κατέβηκε από το τρένο και προχώρησε σε συμφωνία του Παναθηναϊκού με την Cosmote TV για δύο χρόνια. Κάπου εκεί τελείωσε το όνειρο όσων ήθελαν κεντρική διαχείριση, για ορθολογικό καταμερισμό των εσόδων, που δεν θα ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τη χαοτική διαφορά της κορυφής με τους υπόλοιπους.

Ο Ολυμπιακός είχε χαράξει τον δρόμο με συμβόλαιο 13.000.000 με τη Nova. Η σκέψη να υπάρξει μέτωπο που θα οδηγούσε σε δέσμευση για κεντρική διαχείριση, μας… τελείωσε. Όταν ο Παναθηναϊκός ακολουθεί τα ίδια βήματα και η ΑΕΚ επίσης προχωρά σε συμφωνία, το έργο τελείωσε. Έσπασε το μέτωπο και ως εκ τούτου η μια ομάδα μετά την άλλη κάνουν συμβόλαια με βάση και τη δυναμική τους.

Κι έχουμε τους μικρομεσαίους να φωνάζουν και να ζητούν παρέμβαση της Πολιτείας. Δεν γίνονται αυτά. Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ήδη τη μεγάλη γκάφα με την κεντρική διαχείριση της Super League2. Νομοθέτησε την κεντρική διαχείριση αντίθετα με το Σύνταγμα που προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων, ποντάροντας ότι κανείς δεν θα προσβάλει τον νόμο, αφού όλοι είχαν συμφωνήσει. Η δε επιστημονική επιτροπή της βουλής είχε πάει για μπάνιο, όταν περνούσαν αυτές οι διατάξεις.

Η επόμενη προσπάθεια για κεντρική διαχείριση θα γίνει τη σεζόν 2023-24 στη μεγάλη κατηγορία. Κι ας φωνάζουν οι Μπέοι πως η ολιστική μελέτη δεσμεύει τις ΠΑΕ να μπουν σε κεντρική διαχείριση. Η ολιστική ποτέ δεν ζήτησε από το κράτος να επιβάλει αυτήν τη διαδικασία. Δεν ζήτησε θεσμοθέτηση, αλλά προέτρεψε απλά τους ιδιοκτήτες να συνταχτούν με το καλύτερο μοντέλο που είναι η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Πάντα όμως θα υπάρχει ο δούρειος ίππος. Ο «βάζω τα χεράκια μου και βγάζω τα ματάκια μου». Ο κοντόφθαλμος που βολεύεται με το σήμερα και δεν κοιτάει το μέλλον. Δουλειές του ποδαριού, χωρίς να υπάρχει η μεγάλη εικόνα. Απαξίωση του πρωταθλήματος και λογικές όχι επενδυτών, αλλά μικροπωλητών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα