Παραδοχή-σοκ από Κικίλια: Υγειονομική βόμβα η Θεσσαλονίκη!!!

Το 32% αγγίζει η θετικότητα στον κορωνοϊό σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σοκαριστική ήταν η σημερινή έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα που έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία από τη Θεσσαλονίκη που είναι η μεγάλη ενεργή εστία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας επικαλούμενος τις σχετικές μελέτες παρακολούθησης της πανδημίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η συμπρωτεύουσα δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί ως υγεινομική βόμβα αφού +3 στους 10 που ελέγχονται για κορωνοϊό βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό!!!

«Ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δεν προσέξαμε» είπε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας λέγοντας πως «η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος».

Κανένας ασθενής δεν περιμένει για ΜΕΘ
Αναφορικά με το νοσοκομειακό οπλοστάσιο στην περιοχή, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ αρχικά, ενώ ακολούθησε η ανάπτυξη ακόμη 75 κλινών. «Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν αφόρητα ντροπιαστικά fake news» είπε ο κ. Κικίλιας και αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στη μάχη 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων που μετατρέπονται σε Covid-19. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε πλέον 233 ΜΕΘ Covid.

Στη γενικότερη τοποθέτηση του με την οποία ξεκίνησε και η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο Β. Κικίλιας χαρτογράφησε η εικόνα που επικρατεί στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας είπε πως μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή 30-35 ασθενείς ήταν στην αναμονή για να μπουν σε κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ αυτή τη στιγμή κανείς ασθενής δεν περιμένει να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ. Σύμφωνα πάντα με τον Β. Κικίλια το 2020 υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30-35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.

Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.
Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη «μάχη| κατά του κορωνοϊού.

Η ελληνική «πατέντα»
«Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε σε μια πανδημία, όλοι μαζί μια γροθιά. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας και 600.000 κρούσματα την ημέρα και πάνω από 9.000 θανάτους την ημέρα» είπε ο Βασίλης Κικίλιας που παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου από την έναρξη της πανδημίας.

«Οι κινητές ομάδες είναι μια πατέντα ελληνική, δεν υπάρχει στην Ευρώπη. 500 κινητές ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε γωνιά της χώρα και να κάνουν τεστ. Έχουν πραγματοποιήσει 450.000 τεστ» σημείωσε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία και αναφερόμενος στην ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποίησης τεστ κορωνοϊού.

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, «ενώ κραταιά συστήματα σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν την ορμή της πανδημίας, το ελληνικό σύστημα υγείας είναι εδώ και προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη».

Δείτε ΕΔΩ τους χάρτες που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας σε μορφή PDF

 

Και βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Στον πρόλογο της ενημέρωσής του ο υπουργός Υγείας εξαπέλυσε βολές προς την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και τώρα το ΕΣΥ μετρά 1.082, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προστεθούν άλλες 234. Επίσης ο Β. Κικίλιας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και όσων συντρόφων του, όπως είπε, ακολουθούν την πολιτική του λαϊκισμού. «Το έκαναν και στην αρχή της πανδημίας, το κάνουν και τώρα» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα