Κικίλιας: Στο “κόκκινο” η Αττική μαζί με 8 ακόμα περιοχές

Ο υπουργός μιλώντας για το επιβαρυμένο ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας προειδοποίησε με αυστηρά τοπικά lockdown - Τι είπε για το πλάνο του εμβολισμού

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για το πως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού των Ελλήνων πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε σοβαρή την κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική και συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων γι’ αυτό το λόγο αυτή τη στιγμή.

Συμπληρώνοντας για τις υπόλοιπες επιβαρυμένες περιοχές της Ελλάδας ανέφερε ότι η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε Κιλικίς, Ξάνθη, Γρεβενά, Ροδόπη Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πέλλα, Λάρισα και προειδοποίησε εμμέσως με σκληρά τοπικά lockdown: «Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα. Να παρακαλέσω θερμά τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται και επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» είπε ο κ. Κικίλιας. «Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών» συνέχισε.

Το πρόγραμμα ελευθερία για την προμήθεια εμβολίων

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων. «Η λέξη ελευθερία τα λέει όλα, για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε την ζωή μας πίσω» είπε.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται περί ενός εμβολίου, αλλά πολλών, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λίαν συντόμως την οδό της αδειοδότησης θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλιο. Οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς.

«Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες» τόνισε ξανά ο κ. Κικίλιας.

Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν

«Από αύριο το πρωί το υπ. Υγείας από τις 09.00 ως τις 16.00 θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας. Ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Όταν μιλάμε για υγειονομικούς μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες» είπε ο κ. Κικίλιας.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών» συνέχισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα