Κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών, με έδρα τις… φυλακές

Κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών από την Τουρκία προς την Ελλάδα είχαν στήσει τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2016 δύο έγκλειστοι στις φυλακές, ένας ομογενής από τη Γεωργία και ένας Βούλγαρος, το οποίο φέρεται να προώθησε στη χώρα μας μέσω των χερσαίων συνόρων τουλάχιστον 200 παράνομους μετανάστες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η πληροφορία για τη δράση της σπείρας έφτασε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ασφάλεια Αττικής, με τους αστυνομικούς μετά από έρευνες να προχωρούν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου σε συντονισμένη επιχείρηση στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη, προχωρώντας σε 9 συλλήψεις μελών του κυκλώματος (5 Έλληνες και 4 Πακιστανοί). Από την προανάκριση προέκυψε ότι εγκέφαλοι ήταν ο ομογενής από τη Γεωργία και ο Βούλγαρος -έγκλειστοι στις φυλακές Χανίων και Κομοτηνής αντίστοιχα-, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 11 αλλοδαποί που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν κυρίως στον νόμο περί αλλοδαπών. Οι δύο έγκλειστοι, μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα που κρατούνταν, βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συντονίζοντας την διακίνηση των παράνομων μεταναστών στο σύνολό της.

Πως είχε στηθεί το κόλπο
Η οργάνωση είχε συνεργασία με δύο διακινητές στην Τουρκία, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με τον εντοπισμό των υπό διακίνηση αλλοδαπών και την μεταφορά τους στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, με τη χρήση πλωτών μέσων. Ακολούθως, άλλα μέλη, παραλάμβαναν με οχήματα τύπου VAN από προκαθορισμένα σημεία τους διακινούμενους, με σκοπό να τους οδηγήσουν σε ειδικούς «χώρους φιλοξενίας» που διατηρούσε η οργάνωση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στη Θήβα και στην Αττική, ενώ τέλος τα υπόλοιπα μέλη είχαν τον ρόλο του προπομπού κατά τις μετακινήσεις καθώς και της διαχείρισης και υποδοχής των διακινούμενων.

Όπως κατάφεραν να εξακριβώσουν οι αστυνομικοί, το κόστος μεταφοράς από την Τουρκία μέχρι τον «χώρο φιλοξενίας», το οποίο κυμαινόταν από 3.500 έως 5.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός… τζίρος της σπείρας στους περίπου 4 μήνες διήρκησε η δράση της φτάνει το 1 εκατ. ευρώ!

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το βράδυ της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου, οι διακινητές πέτυχαν την διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος 19 αλλοδαπών (16 υπηκόων Πακιστάν, 2 υπηκόων Μιανμάρ και 1 υπηκόου Ινδίας) οι οποίοι εντοπίστηκαν εντός του οχήματος VAN, κατά την στιγμή της σύλληψης των διακινητών.

Από τις κατ’ όικον έρευνες καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Ένα (1) πιστόλι
• Μία (1) κυγητική καραμπίνα
• Τριανταπέντε (35) φυσίγγια
• Δύο (2) γεμιστήρες
• Εκατόν σαράντα ένα (141) πακέτα λαθραία τσιγάρα
• Δώδεκα (12) κινητά τηλέφωνα

Επιπλέον, κατασχέθηκαν και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα καθώς και ένα αυτοκίνητο τύπου VAN. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα