Κορωνοϊός: Αναμνηστική δόση στους 4 μήνες – “Παράθυρο” για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή  Εμβολιασμών αναφορικά με την αναμνηστική, τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η οποία θα εξετάσει την εισήγηση της κυβέρνησης για εμβολιασμό με την τρίτη αναμνηστική δόση στους 4 μήνες.

Την είδηση είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι ζήτησε από τους ειδικούς να συντομεύσει η τρίτη δόση και να γίνεται στο 4μηνο.

«Έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε, και το εγκρίνουν οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», είχε πει ο πρωθυπουργός.

«Τις επόμενες ώρες θα υπάρξει απόφαση»

Χθες  ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο ίδιος σημείωσε ότι: «Το θέμα αυτό είναι αμιγώς ιατρικό και η κυβέρνηση περισσότερο εισπράττοντας τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά μελετώντας και τα δεδομένα, εισηγήθηκε να έλθει νωρίτερα, στους τέσσερις μήνες η δόση αυτή. Είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο με την έγκριση της επιτροπής εμβολιασμών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η Επιτροπή «θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες έτσι ώστε να αποφασισθεί το ζήτημα αυτό, αναμένουμε τις εξελίξεις πάρα πολύ σύντομα».

Ανοικτό το ενδεχόμενο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο μέλλον, εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα πολιτικής βούλησης. (…) Δεν ήταν ένα πάνδημο αίτημα, ήταν ενδεχομένως αίτημα μιας σημαντικής μερίδας. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, που επίσης τον υιοθετούμε πρώτοι στην Ευρώπη -μόνο η Αυστρία το έχει ανακοινώσει, αλλά για μεταγενέστερο χρόνο από εμάς-, έρχεται στον κατάλληλο χρόνο».

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, ώστε να μην αποτελούν εστία διασποράς.

Στο τραπέζι είναι και η επιλογή, να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα ακόμη χαμηλότερα από τα 60 έτη, ενδεχομένως το όριο να είναι τα 50 χρόνια.

Τέλος, αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα και ο περιορισμός της ισχύος του Πιστοποιητικού Νόσησης  στους 5 μήνες, από 6 που ισχύει σήμερα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα