ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Άρση του lockdown 14-21 Δεκεμβρίου και Χριστούγεννα στο μεταξύ μας!

Οι εισηγήσεις των ειδικών για την άρση των περιοριστικών μέτρων και οι κίνδυνοι που καραδοκούν  – Πως θα περάσουμε τις φετινές εορτές

Με την κοινωνία να κρατάει την ανάσα της για το τι μέλλει γενέσθαι με το καθολικού Lockdown στη χώρα μας και την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που καραδοκούν σε περίπτωση που αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

«Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει  η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Προσδιόρισε μάλιστα μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. Μικρή άρση μέτρων αυτό το διάστημα και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα θα κάνουμε μεταξύ μας.»

Όπως εξήγησαν η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, αλλά και ο κ. Γώγος χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας. «Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες.» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.

Πάντως, απομακρύνεται μέρα με τη μέρα το ενδεχόμενο εορτασμού των Χριστουγέννων με τον πατροπαράδοτο τρόπο όπως κάθε χρόνοι. Και οι επιστήμονες επιμένουν να ζητούν την τήρηση των μέτρων και τον αυτοπεριορισμό των πολιτών. Οι εισηγήσεις των ειδικών βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, προτείνοντας παράταση 2-3 εβδομάδων στο υφιστάμενο lockdown που λήγει 6 Δεκεμβρίου.

Δύσκολη η επιστροφή στην εορταστική κανονικότητα πριν τις 14 Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζοντας από πλευράς του ότι «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις», ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, με το σκεπτικό ότι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000».

Κάτω από αυτά τα δεδομένα, ο κ. Γώγος γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην εορταστική κανονικότητα, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί πριν τις 14 Δεκεμβρίου.

Ακόμη πιο μακριά τοποθέτησε την αφετηρία της επαναφοράς στην καθημερινότητα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μεταφέροντας την όποια συζήτηση στις τελευταίες σελίδες στο ημερολόγιο του μήνα Δεκέμβρη. Διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, ο κ. Σύψας ζήτησε η παράταση του lockdown να διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου (δημιουργώντας εφεδρείες στο ΕΣΥ), αν και θεωρεί ως πιο ιδανική ημερομηνία λήξης του την 14η Δεκεμβρίου.

Ανεξαιρέτως της τελικής ημερομηνίας που θα επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου κατόπιν των εισηγήσεων των επιστημόνων, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως φέτος θα κυλήσουν εντελώς διαφορετικά οι γιορτές, καθώς «Χριστούγεννα μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Σύψας, καταλήγοντας ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Δεδομένου, μάλιστα, του αριθμού των κρουσμάτων, «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου» επισήμανε ο καθηγητής.

Καπραβέλος: Θα είναι τραγική η κατάσταση άμα ανοίξουμε τώρα

Στη συνέχεια για το θέμα τοποθετήθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος. Όπως είπε, δεν πρέπει να ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι όλα γεμάτα.

«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε» είπε. Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει, αν θα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του».

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου και συνέχισε σε δραματικό τόνο:  «Την πατήσαμε. Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά ένα εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα, το τρίτο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας» προσέθεσε.

Χριστούγεννα: Δύο οικογένειες το μάξιμουμ

Παρότι οι τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα σημάνει λήξη του lockdown θα παρθούν από το Μέγαρο Μαξίμου το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η ιδιαιτερότητα των φετινών Χριστουγέννων θα πρέπει να εμπεδωθεί γρήγορα από τους πολίτες, καθώς οι όροι εορτασμού θα είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα» ανέφερε σχετικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της περιοδείας του σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο «έξοδος» από το lockdown

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στην κυβέρνηση τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο, τα εποχικά καταστήματα, τα κομμωτήρια αλλά και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τελευταία τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα είδη ένδυσης και η εστίαση. Με άρθρο του στην Realnews ο Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει πως η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. “Όταν θα μας δώσουν οι ειδικοί ημερομηνία να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, θα το κάνουμε κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα. Ως βασικό κριτήριο θα τεθεί η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, ενώ έμφαση θα δοθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο. “Αποτελεί λύση για να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα