Κρύβουν την αγωνία για τις φθινοπωρινές μπόρες

 Παρά τις πολλαπλές θυσίες του ελληνικού λαού η χώρα δεν φαίνεται να εισέρχεται σε σταθερή τροχιά, ενώ η τρόικα συνεχίζει να πιέζει και πλέον όλο το πολιτικό προσωπικό βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού για το φθινόπωρο, το οποίο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές αναμένεται θερμό.

Η   έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η νέα κεραμίδα κατακαλόκαιρο για την παράταση της ισχύος της έκτακτης εισφοράς έως το 2016 δημιουργεί νέα δεδομένα. Η εισφορά αποδεικνύεται ότι μόνο έκτακτη δεν ήταν, ενώ και μόνο η απαίτηση για ψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου έως τον προσεχή Νοέμβριο, είναι ικανή από μόνη της να προκαλέσει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων. Και αυτό διότι, η επέκταση του χρόνου ισχύος της εισφοράς, είναι από μόνη της ένα νέο, βαρύτατο για πολλούς μέτρο, και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ότι έλεγαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα, μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη, τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ, πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας και περικοπές.

Είναι σαφές, ότι παρά τις επικοινωνιακές ενέσεις (επίσκεψη του Ιταλού Πρωθυπουργού Λέτα στην Αθήνα, προ ημερών επισκέψεις στην Ελλάδα άλλων πολιτικών ηγετών και συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα) οι περιπλοκές ασφαλώς δεν έχουν εκλείψει.

Παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα για την δικομματική κυβέρνηση είναι ότι διαψεύδεται-όπως φαίνεται η προσδοκία τους- πως στο εξής η Ελλάδα δεν θα μείνει και χωρίς βοήθειες.

Σε αυτές τις συνθήκες ύφεσης και της πολιτικής, δεν είναι σίγουρο ότι το πολιτικό σύστημα θα καταφέρει να επιβιώσει. Και αυτό, διότι το πολιτικό προσωπικό μοιάζει ανεπανόρθωτα φθαρμένο, σε σημείο να μην αποκλείονται «ανθρωποθυσίες» ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια, ενώ τα περισσότερα κόμματα είναι εσωτερικά διχασμένα και η κοινωνία κοχλάζει μεταξύ σύγχυσης και απόγνωσης.

Η ρευστοποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος είναι τέτοια ώστε τίποτε δεν στέκεται εμπόδιο στις διασπάσεις και στις επανασυγκολλήσεις των κομμάτων, καθώς επί τρία χρόνια όλη η αντιπαράθεση οικοδομήθηκε όχι σε ιδεολογίες αλλά στο δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο.

 

Δυσκολίες

Η επόμενη περίοδος εκτιμάται ότι δεν θα είναι περίπατος για τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν συμβιβασμοί και να λειανθούν γωνίες. Οι βουλευτές βλέποντας τι γίνεται στην κοινωνία και την πίεση που ασκείται από τους πολίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να στηρίξουν και πάλι μια σκληρή μνημονιακή πολιτική.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατανοούν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα είναι ίσως η δυσκολότερη περίοδος τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους πολίτες, οι οποίοι θα υποστούν και πάλι αρκετά βάρη, ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει η περίφημη στροφή στην οικονομία, με την αύξηση της ρευστότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε αυτό το τοπίο, ο τρόπος είναι η προοπτική λήψης νέων μέτρων, μέσω του μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής. Ο μηχανισμός κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κυβέρνηση απειλώντας να εξαγριώσει τους νοικοκυραίους και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Πολιτικοί αναλυτές μιλούν ήδη για ενίσχυση της αποχής και των αποστάσεων παραδοσιακών ψηφοφόρων από την πολιτική που θα καταλήξουν σε χαοτικά φαινόμενα και όχι σε πολιτικές επιλογές. Η περίοδος που θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι η πιο δύσκολη από τη μεταπολίτευση, καθώς θα κριθούν πολλά σε όλα τα επίπεδα.

Υπουργικό Συμβούλιο

Σύγκλιση υπουργικού συμβουλίου την πρώτη ημέρα του Αυγούστου δεν συνηθίζεται σε κανονικές συνθήκες. Κι επειδή… δεν συνηθίζεται, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε τη συνεδρίαση με θέμα, επισήμως, την προετοιμασία της κυβέρνησης για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Το εν λόγω θέμα δεν επελέγη χάριν της λαϊκής ρήσης… «κι από Αύγουστο χειμώνα», αλλά σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο που καθηλώνουν ακόμη και το πιο «ορεξάτο» κυβερνητικό στέλεχος.

Για τον λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια από το Μαξίμου να υπερπροβληθεί η απόφαση του κ. Σαμαρά και του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέττα να τεθούν κοινοί στόχοι από Ελλάδα-Ιταλία για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ατζέντας το επόμενο έτος, καθώς οι δύο χώρες θα ασκήσουν διαδοχικά την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα.

«Όταν ετοιμάζεσαι να παραλάβεις την ευρωπαϊκή σκυτάλη την Πρωτοχρονιά είναι δυνατόν να σχεδιάζεις εκλογές λίγο νωρίτερα και μάλιστα σε ένα κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον που δεν σου επιτρέπει να προβλέπεις ότι θα νικήσεις;», είναι το επιχείρημα συνεργατών του πρωθυπουργού…

Οι ίδιοι ωστόσο παραδέχονται ότι οι εκλογές μπορεί να προκύψουν το φθινόπωρο «από ατύχημα» – δηλαδή από καταψήφιση «σημαντικού νομοσχεδίου», όπως είπε προσφάτως και ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος.

Κι επειδή αυτό το ενδεχόμενο φρόντισαν να το κάνουν ορατό… ο Πολ Τόμσεν και η Κομισιόν (υπερτονίζοντας τη δύσκολη διαπραγμάτευση που θα γίνει με την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο), κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ανέλαβαν να διαμηνύσουν στους δανειστές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν απέχει πολύ από τον δικό της γκρεμό.

Την αρχή έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας στο Reuters ότι ο κίνδυνος για τη χώρα δεν είναι οικονομικός αλλά πολιτικός καθώς οι (κυβερνητικοί) βουλευτές δεν θα συνεχίσουν να ψηφίζουν μέτρα εάν δεν δουν φως στο τέλος του τούνελ. Με την φράση αυτή βεβαίως ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι… έρχονται τέτοια επώδυνα μέτρα, παρότι ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι είναι «λίγα και απαραίτητα».

Η 15μερη διακοπή των εργασιών της Βουλής για διακοπές θα δώσει την απαραίτητη ανάσα στην κυβέρνηση, ενώ η προσοχή όλων (σ.σ. και της αντιπολίτευσης) είναι στραμμένη στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο την επόμενη Πέμπτη.

«Αν πάει καλά, θα μπορούμε να μιλάμε από καλύτερη θέση με τους δανειστές ενώ θα παρουσιάσουμε πειστικό αφήγημα και στους βουλευτές και στην κοινωνία», η επωδός.

 

 

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα