«Ξέπλυμα» χρήματος και Κύπρος στο τραπέζι του Eurogroup

Για τις προσαρμογές που πρέπει να κάνει η Κύπρος, ώστε να είναι συμβατή με τις επισημάνσεις της Moneyval και της Deloitte Ιταλίας, καθώς και την έκθεση της τρόικας για το «ξέπλυμα» χρήματος θα συζητήσουν στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η συνεδρίαση κρίνεται κρίσιμη πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο.

Με βάση τη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup στις 12 Απριλίου, οι ξένοι ελεγκτές εξέτασαν τις πρακτικές που ακολουθεί η Κύπρος για καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος και τις παρέδωσαν στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η απόφαση του Eurogroup τόνιζε ότι «η πρώτη εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα γίνει στα μέσα Μαΐου, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το πλαίσιο καταπολέμησης του “ξεπλύματος” χρήματος».

Η έκθεση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό καθώς περιλαμβάνει αρκετά ευαίσθητα στοιχεία.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η έκθεση απαλλάσσει την Κύπρο από τις βαριές κατηγορίες που είχαν εκτοξεύσει χώρες όπως η Γερμανία για «ανεξέλεγκτους Ρώσους ολιγάρχες, που χρησιμοποιούν το νησί για “ξέπλυμα” χρήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι όπου υπάρχουν κενά, η Κύπρος δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Η έκθεση φαίνεται να εντοπίζει πάντως ζητήματα όπως η διαφάνεια για τον πραγματικό δικαιούχο εταιρειών που διακινούν χρήματα. Ζητά όπως υπάρχει ρύθμιση του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου και επαγγελματικών φορέων όπως οι λογιστές και οι δικηγόροι.

Παρά τα κενά που εντοπίζονται, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τη δόση, θέτοντας όμως όρους, η πλήρωση των οποίων θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα