Κυριάκο, να τον χαίρεσαι…

Ο Μαργαρίτης (Σχοινάς), η τοποθέτηση-«μαργαριτάρι» για τον Άη Βασίλη, η παρουσία του σε εκπομπές μαγειρικής και η ανυπαρξία του στα καυτά θέματα της χώρας μας

Όταν το iapopsi.gr έγραψε εχθές για τον Έλληνα επίτροπο και εκ των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ότι ασκεί τα καθήκοντά του επιδιδόμενος ως επί το πλείστον σε νερόβραστες δηλώσεις και λιγότερο σε δράσεις ουσίας, μας είχε διαφύγει η παραινετική «σοφιστεία» που είχε εκστομίσει μερικά 24ωρα νωρίτερα και η οποία αφορούσε τα… Χριστούγεννα.

Εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, και σκληρών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τους πολίτες να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές και τις πραγματικές οικονομίες να χάνουν την ελπίδα να ρεφάρουν λίγο από τη χασούρα τους στην εορταστική περίοδο, ο Μαργαρίτης έκανε (ακόμη) μία τοποθέτηση-«μαργαριτάρι».

Συγκεκριμένα, ευρισκόμενος στη 15η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες, ο Έλληνας επίτροπος ρωτήθηκε για την προσωπική του περιπέτεια ως ασθενής Covid-19 και απάντησε σαν… Μαργαρίτης: «O Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Βασίλης, οι τρεις μάγοι, όλοι θα μπορέσουν να παραδώσουν τα δώρα. Οι μικροί Ευρωπαίοι κάθε πίστης να έχουν την πεποίθηση ότι η αγάπη και η ελπίδα ποτέ δεν θα είναι απούσα στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες».

Δεν αποκλείεται δάκρυα συγκίνησης να έτρεξαν στα μάγουλα όσων άκουσαν τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, αλλά μάλλον για άλλη δουλειά προσελήφθη. Ή τουλάχιστον άλλα πράγματα πρέπει να είχε κατά νου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν τον Ιούλιο του 2019 λίγες ημέρες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. ανακοίνωνε ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν ο εκλεκτός του για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σκεπτικό του Έλληνα πρωθυπουργού είχε μια κάποια λογική. Κι αυτή έλεγε ότι ο για χρόνια στενός συνεργάτης τού Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν θα ήξερε κόσμο και κοσμάκη στις Βρυξέλλες, και ότι με τις επαφές του θα ξεκλείδωνε κάποιες πόρτες προς όφελος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Αντ’ αυτού, ο Κυριάκος «προσέλαβε» –κατά τα φαινόμενα πάντα– έναν απλώς υψηλόβαθμο κοινοτικό υπάλληλο που λίγα προσφέρει, εκτός από χειραψίες, παράτες, γκλαμ εμφανίσεις στο MasterChef  και μελίρρυτους λόγους.

Και αυτό γιατί την ώρα που τα τουρκικά ερευνητικά κάνουν βόλτες μέσα στα «δυνητικά» –κατά την κα Ντόρα– θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας και της Κύπρου, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται, την ώρα που οι Τούρκοι ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, ο κ. Σχοινάς με τον βαρύγδουπο τίτλο του αντιπροέδρου της Κομισιόν, προφανώς αποδέχεται εμμέσως ότι όλα αυτά δεν εμποδίζουν στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», και βεβαίως εν τοις πράγμασι δεν αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Στο μεταναστευτικό, η συμβολή του πρέπει να έχει αξιολογηθεί –από τον ίδιο– ως σημαντική, αφού η επίσκεψή του στη Λέσβο έγινε εναερίως, με ελικόπτερο, τις εικόνες του οποίου –πάλι ο ίδιος– έδωσε στη δημοσιότητα…

Οι… καλές όμως γλώσσες στις Βρυξέλλες λένε ότι η αρμόδια Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Γιόχανσον, απλά δεν ασχολείται μαζί του… Αλλά και σε μια άλλη αξιολόγηση των αξιωματούχων της ΕΕ κατετάγη στον βαθμό 5, δηλαδή της πλήρους ανυπαρξίας και δραστηριότητος. Ίσως σε εκπομπές με ρόλο κριτή του MasterChef, ή σε παιδικές με τάρανδους και έλκηθρα, να είχε μεγαλύτερη επιτυχία…

Με όλα τα παραπάνω, θα μπορούσε κάποιος «κακεντρεχής», αλλά με καθαρό μυαλό, εκ του αποτελέσματος να ευχηθεί στον πρωθυπουργό να χαίρεται την επιλογή του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα