Κυριάκος σε Τσίπρα: «Έχω δουλειά… μίλα με τους υπουργούς μου»

Στην εκδήλωση για τα θύματα της Marfin, φάνηκε καθαρά το σχέδιο του πρωθυπουργού να μη σηκώνει το γάντι στις προκλήσεις Τσίπρα και να τον αφήνει στα όρια των υπουργών του…

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο ήπιους τόνους στις αντιπαραθέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ήδη ξεδιπλώνεται στην πράξη. Ο πρωθυπουργός έχει αφουγκραστεί το τι ζητούν οι πολίτες και γι’ αυτόν τον λόγο όλο το επόμενο διάστημα θα αποφεύγει οξείς χαρακτηρισμούς. Όχι, δεν θα τη χαρίσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απλά, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός θα δίνει απάντηση –και μάλιστα σκληρή– στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποβιβάζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλει να μην του επιτρέψει να βρίσκεται καθημερινά σε πρώτο πλάνο. Θα του απαντά μόνο στη Βουλή σε θεσμικό καθαρά επίπεδο. Αυτό το σχέδιο το είδαμε να εξελίσσεται το Σάββατο με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Mafin.

Εκεί ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πάει μόνος του να καταθέσει ένα στεφάνι σε έναν τοίχο, όπως έκανε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει. Σύρθηκε από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όταν μίλησε και δεν είπε τίποτα, διασύρθηκε από τον Χρυσοχοΐδη, καθώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπενθύμισε ότι επί 10 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση, ενώ κατά τη διάρκεια των δικαστηρίων έδινε εντολές να κατατίθενται εφέσεις εκ μέρους του δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες έδειξαν και στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, ότι είναι αντίθετοι με τη στάση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για τα θύματα της Μαρφίν. Το 68% των ερωτηθέντων υποστήριξε πως ήταν σίγουρα ή μάλλον λάθος η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει μόνος του στεφάνι και να αρνηθεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού. Και αυτό είναι ένα δείγμα για το τι επιθυμεί ο κόσμος την επομένη της υγειονομικής κρίσης κι ενώ η οικονομική κρίση είναι στην αυλή μας.

Ταυτόχρονα θετικά σχολιάστηκε η παρουσία της κας Γεννηματά, καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση όταν συνέβη το μοιραίο γεγονός τον Μάιο του 2010. Μάλιστα, η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να αποτραβηχτεί από τι κάμερες και να μην πάει ούτε να συζητήσει με τους συγγενείς των θυμάτων την ώρα που έκανε δηλώσεις η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ήταν μία κίνηση με την οποία ήθελε να αναβαθμίσει τη Φώφη Γεννηματά.

Είναι γεγονός ότι στην υπόθεση της εκδήλωσης για τα θύματα της Marfin πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγαγε μια στρατηγικής σημασίας νίκη επί του Αλέξη Τσίπρα. Τον ανάγκασε να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών της Marfin μετά από δέκα χρόνια ιδιότυπης αφωνίας. Και το χειρότερο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι απουσίαζε όταν στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι συγγενείς των θυμάτων. Προφανώς θα δυσκολευτεί να εξηγήσει στους πολίτες ότι τα όρια μεταξύ του ακτιβισμού και της πολιτικής βίας πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα. Ειδικά μάλιστα όταν αυτοί θυμούνται πως δεν ίδρωσε το αυτί του κ. Τσίπρα όταν ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έπεσε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης.

 

 

Διαβάστε επίσης