Κυβερνητική απόγνωση για τον σκοπιανό σκόπελο

Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση από χθες το βράδυ και μετά τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ. Σε αυτές σημειώνει πως ναι μεν υπάρχει πρόοδος, όμως κάποια πράγματα μένουν για αργότερα, ίσως και το δημοψήφισμα. Ακόμα και για την χρήση του ονόματος το τοπίο είναι θολό.

Από νωρίς το πρωί λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη ανέλαβαν δράση. Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος χαρακτήρισε «Εθνική ευκαιρία» την επίλυση του Σκοπιανού.

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση των συζητήσεων, είναι απολύτως εξηγήσιμο η κάθε πλευρά να βάζει το σύνολο των απαιτήσεών της, των προϋποθέσεων της, στο τέλος των συζητήσεων θα μπορέσουμε να δούμε εάν τελικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια συμφωνία» σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Εγώ θεωρώ αναγκαίο να λέγεται είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια εθνική ευκαιρία. Περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία, με τα προβλήματα με την Τουρκία και όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονία μας, το να αναβαθμιστεί ο ρόλος μας στα Βαλκάνια, αποκαθιστώντας τις σχέσεις με την FYROM είναι μια ευκαιρία» συμπλήρωσε.

Μάλιστα και ο Π. Σκουρλέτης έκανε αναφορά σε… συνεννόηση.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς εκτίμησε ότι «δεν νομίζω ότι πάμε για ναυάγιο, έχει αναπτυχθεί μια δυναμική, είναι προφανές ότι όλες οι πλευρές, όσο προχωράει η διαδικασία, να θελήσουν να κάνουν κάποιους ελιγμούς, πολλές φορές λίγο πριν την ολοκλήρωση γίνονται κάποια πισωγυρίσματα. Η ελληνική θέση είναι απολύτως καθαρή, επαναλαμβανόμενη, συνεπής, και νομίζω αυτό έχει γίνει κατανοητό και στην απέναντι πλευρά. Χρειάζεται η συνταγματική αλλαγή να δρομολογηθεί και η ονομασία, η οποία θα επιλεγεί, να είναι για όλες τις χρήσεις. Αν δεν είναι για όλες τις χρήσεις, δεν θα υπάρχει λύση λειτουργική και για τους δύο».

Και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου τοποθετήθηκε σχετικά και ήταν η μόνη που το έκανε και επί της ουσία. Ερωτώμενη σχολίασε πως «Η θέση της κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού είναι γνωστή, για μια σύνθεση ονομασία erga omnes. Ο κ. Καμμένος έχει πει από τη μία ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Νίκου Κοτζιά για εξεύρεση λύσης, την ίδια στιγμή έχει πει ότι δεν δέχεται τη σύνθετη ονομασία. Τη στάση του θα τη δούμε όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβερνητική θέση είναι δεδομένη και με αυτήν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ο Ν. Κοτζιάς». Η απάντηση της έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο πως δημοσιογραφικές πηγές από την γείτονα θέλουν να γίνεται προσπάθεια για… νέα διπλή ονομασία!

Σκοπιανό: Λύση αλλά… στα μέτρα τους προαναγγέλλει ο Ζόραν Ζάεφ

Διαβάστε επίσης