Λαμία – Άρης: Οι αδιάφοροι των play-off-Με διαιτητές «αδιάφθορους»;

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ στους αγώνες με τους αδιάφορους θα παίξουν με ξένους διαιτητές, αλλά στις έδρες τους με Έλληνες διά χειρός Σταύρου Μάνταλου…

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι το ποδόσφαιρό μας από πλευράς κανόνων, εφαρμογής κανονισμών και νόμων είναι μια κωμωδία και συγχρόνως ύβρις κατάμουτρα σε όσους ευαγγελίζονται την ισονομία.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.

  • Τα παιχνίδια Λαμία – ΑΕΚ και Αστέρας Τρίπολης – Βόλος έγιναν χωρίς θεατές, διότι το κύκλωμα καμερών δεν ήταν σε κατάσταση λειτουργίας. Μάλιστα…

Ερώτημα: Πότε και από ποιον διαπιστώθηκε η «βλάβη» του συστήματος των καμερών;

Απάντηση: Δύο ημέρες προ των αγώνων από έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ.

Απορία (δική μας): Ο έλεγχος δεν μπορούσε να γίνει τέσσερις-πέντε ημέρες προ των αγώνων, ώστε να κληθεί η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο να επιληφθεί της διόρθωσης οποιασδήποτε βλάβης;

Επισήμανση: Θα μπορούσε εάν ο σχετικός νόμος του υπουργού Βρούτση έθετε ως προϋπόθεση για τον έλεγχο το χρονικό διάστημα 4-5 ημερών προ των αγώνων, και όχι ένα 48ωρο.

Σημείωση: Για τους ποδοσφαιρόφιλους είναι γνωστή η διαφορά, ειδικά στην επαρχία, όταν η γηπεδούχος ομάδα αγωνίζεται παρουσία των οπαδών της, και όταν αγωνίζεται με άδειες κερκίδες.

Και οι δύο προαναφερόμενες γηπεδούχες ΠΑΕ (Λαμία και Αστέρας Τρίπολης) διαβεβαίωναν ότι το κλειστό κύκλωμα των καμερών στο γήπεδό τους είχε βρεθεί να λειτουργεί κανονικά. Πώς λοιπόν παρουσίασε πρόβλημα κατά τη δοκιμή παρουσία τής ΕΛ.ΑΣ.; Σε ποιον θα αποδοθεί η ευθύνη; Στην εταιρεία; Υπάρχουν σχετικές ρήτρες στη σχετική σύμβαση;

Θα μπορούσαν όμως να προβλέπει, πέραν της ποινής της τέλεσης των αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών, και κάποιες άλλες παράπλευρες ποινές, π.χ. το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας που στο γήπεδό της διαπιστώθηκε η βλάβη να γίνει σε ουδέτερο γήπεδο, 100 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της γηπεδούχου ομάδας, ή  ακόμα και αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.

Αν υπήρχαν αυτοί οι κανόνες από πλευράς Πολιτείας, αλλά και από ποδοσφαιρικές Αρχές (ΕΠΟ – Super League1), τότε θα έτρεχαν και μάλιστα γρήγορα οι ιδιοκτήτες των δύο ΠΑΕ…

Αυτά  βέβαια γίνονται σε μια σοβαρή Πολιτεία και σε ένα σοβαρό ποδόσφαιρο, και όχι όπως συμβαίνει σε μας ένα υπουργείο Αθλητισμού να επιτρέπει σε  κάποια ΕΠΣ να κάνει εκλογές με μόλις δύο σωματεία στο πολυδιαφημισμένο μητρώο του κ. Αυγενάκη, όταν, για να υπάρχει η ΕΠΣ εν ζωή, απαιτούνται δέκα σωματεία με αγωνιστική δραστηριότητα. Προσεχώς ονόματα…

Σημείωση: Συμπτωματικά, και οι δύο ΠΑΕ είχαν πρόβλημα με τις κάμερες στους αγώνες τους με ΑΕΚ και Βόλο… έχασαν στα γήπεδά τους…

Άντε μετά να μαζέψεις την καχυποψία των ενδιαφερομένων αντιπάλων τους, αλλά και τα καφενειακά και «στοιχηματικά» σενάρια για τα χωρίς φιλάθλους αποτελέσματα…

 Αδιάφορες οι δύο ΠΑΕ…

«Αδιάφθοροι» και οι διαιτητές

(στα εντός έδρας παιχνίδια τους;)

 Οι δύο αδιάφορες βαθμολογικά ΠΑΕ Λαμία και ΑΕΚ ξεκίνησαν τα play-off με μια ιδιομορφία.

Στους εκτός έδρας αγώνες τους, με ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, θα σφυρίζουν αλλοδαποί διαιτητές. Και αυτό επειδή ο Άρης ζήτησε να παίζει με Έλληνες διαιτητές στην έδρα του, και η δε περσινή απόφαση της Super League1 δεν περιλάμβανε τη Λαμία.

Συμπέρασμα

Οι διεκδικητές των θέσεων που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα παίζουν στην έδρα τους με διαιτητές επιπέδου- ή με διαιτητές-«σαπάκια» από τη Μάλτα και το Αζερμπαϊζάν, ανάλογα με τα κέφια του κ. Μάνταλου- και στις εκτός έδρας με Λαμία και Άρη με Έλληνες διαιτητές, που επίσης θα επιλέγει ο «χιλιοτραγουδισμένος» κ. Μάνταλος, μιας και ο καλοπληρωμένος στην ετικέτα μόνο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Φρόιντφελντ δήθεν επιλέγει τους διαιτητές από την… Σουηδία, χωρίς να έχει πατήσει το πόδι του σε ελληνικό γήπεδο για να παρακολουθήσει την αγωνιστική ικανότητα των νέων διαιτητών.

Βεβαίως, για τον αφανή παράγοντα που επιβάλλει τις δικές του επιλογές στους ορισμούς των διαιτητών αγώνων, ούτε κουβέντα να γίνεται…

Έτσι, λοιπόν, ας προετοιμαστούμε εμείς αλλά και οι ενδιαφερόμενες ΠΑΕ να δούμε στους εντός έδρας αγώνες της Λαμίας και του Άρη τους κ.κ. Μανούχο (με ή χωρίς μεζούρα), Διαμαντόπουλο (με ή χωρίς συσκευή αλκοτέστ), Γιάννη Παπαδόπουλο (που εκτός από το σημειολογικό ονοματεπώνυμό του συμβουλεύει τους ξένους διαιτητές σύμφωνα με τα κέφια του), Φωτιά (τη διαιτησία του οποίου στο παιχνίδι με τη Λαμία ο ΠΑΟ την είχε χαρακτηρίσει με τη λέξη «αλητεία») και διάφορους άλλους «κατεστημένους» της διαιτησίας τα έξι τελευταία χρόνια…

 Η κωμωδία με την ολιστική μελέτη τού Τσέφεριν

 Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην ανικανότητα της Πολιτείας να βάλει κανόνες και να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Αρχικά, το παραμύθι «εξυγίανσης» του ελληνικού ποδοσφαίρου, που ξεκίνησε επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή το 2016, φάνηκε –επικοινωνιακά τουλάχιστον– να παίρνει τέλος το 2020 με την πρόσκληση στο Μέγαρο Μαξίμου του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Υποσχέθηκε την ύπαρξη κανόνων μέσω μιας ολιστικής μελέτης που η εφαρμογή της θα αναβάθμιζε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όμως, το κείμενο της ολιστικής μελέτης –υποθέτουμε ότι με αυτήν έβγαλε την υποχρέωση για το «τραπέζωμα» που έγινε προς τιμήν του στο Μέγαρο Μαξίμου– δεν ήταν παρά μία παράθεση ποδοσφαιρικών συμβουλών…

Η ΕΠΟ του κ. Μπαλτάκου κράτησε όσα την βόλευαν και πέταξε στα σκουπίδια τα υπόλοιπα.

Όσον αφορά τα μέτρα για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα, που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, ή την πρόσφατη παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «βελτιώθηκε η εικόνα στα γήπεδα, ακόμα κι όταν ένας από τους “αιώνιους” αντιπάλους κερδίζει εκτός έδρας τον άλλον χωρίς επεισόδια, αυτό κάτι δείχνει», δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι στον πρόσφατο αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, παρ’ ότι οι «πράσινοι» κέρδισαν και με ευρύ σκορ τους «κόκκινους», που όντως δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο, οφείλεται στο ότι:

  • Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος του αντιπάλου του και κέρδισε δίκαια.
  • Ο Γερμανός διαιτητής διεύθυνε τον αγώνα χωρίς το παραμικρό λάθος.

Διαιτησία και βία χέρι-χέρι…

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ο κυριότερος παράγοντας για τα φαινόμενα βίας στο ποδόσφαιρο είναι η διαιτησία. Ο χαμένος οπαδός σε μια αναμέτρηση που δεν κρίθηκε από φάλτσα σφυρίγματα ποτέ δεν θα βιαιοπραγήσει. Το πολύ-πολύ να ρίξει κάποια μπινελίκια στους ποδοσφαιριστές και στη διοίκηση της ομάδας που υποστηρίζει.

Και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι: Αν το πρωτάθλημα κριθεί από κάποιο ή κάποια σφυρίγματα των «ξεφωνημένων» Ελλήνων διαιτητών, θα υπάρχει η επιθυμητή ηρεμία στο ποδόσφαιρο;

Και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πέντε εκατομμύρια πολίτες, εκτός από φίλαθλοι, είναι και ψηφοφόροι…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα