Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις του «Εξοικονομώ»: Τα ποσά και οι επιλέξιμες δαπάνες

Αφορά σε κτήρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια

Μέχρι και σήμερα 15 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτά τα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», καθώς λήγει η παράταση που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι η αρχική προθεσμία έληγε στις 15 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο είχε ανακοινώσει δίμηνη παράταση για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων των προγραμμάτων: https://exoikonomo2023.gov.gr και https://exoikonomoneon.gov.gr αντίστοιχα.

Η συνολική επένδυση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τουλάχιστον 213 ktoe ετησίως και στην ενεργειακή ανακαίνιση κατ’ ελάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 συνίσταται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι».

Εισοδηματικά κριτήρια

Το Πρόγραμμα αφορά σε κτήρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (ξεκινούν από 40 % για ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ή οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ και φθάνουν στο 75 % για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ).

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:

-Αντικατάσταση κουφωμάτων.

-Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.

-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

-Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα