Λίγο πριν το κραχ η Αργεντινή

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα: να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, να κάνουμε προσπάθειες για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρη, ο οποίος με ένα διάγγελμα σε δραματικούς τόνους, ανακοινώσε ότι η χώρα εισέρχεται σε πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την κατάργηση υπουργείων και τη μεγαλύτερη φορολόγηση των εξαγωγών, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που είναι αντιμέτωπη με μια κατάρρευση του πέσο.

Να σημειώσουμε πως την Τρίτη η Αργεντινή αναμένεται να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια επιτάχυνση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που έχει αποφασιστεί, προκειμένου να στηριχθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, ο πρόεδρος Μάκρι υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης, θέλοντας παράλληλα να φανεί καθησυχαστικός: «Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο. Θα ξεπεράσουμε την κρίση, μεριμνώντας γι’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

«Κακός φόρος», αλλά «επιτακτική ανάγκη»

Ο Μαουρίτσιο Μάκρι δεσμεύτηκε επίσης για την «ενίσχυση των επιδομάτων, των επισιτιστικών προγραμμάτων και τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών προϊόντων». Το μεταρρυθμιστικό πλάνο περιλαμβάνει την κατάργηση αρκετών υπουργών, με στόχο τη μείωση του προϋπολογισμού και των μελών του προσωπικού. Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της χώρας δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, αλλά είπε πως, αν και ο φόρος στις εξαγωγές ήταν «ένας κακός φόρος», την τρέχουσα περίοδο είναι «επιτακτική ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκολας Ντουχόβνε, αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες στις αλλαγές της πολιτικής αυτής αργότερα σήμερα. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι έχουν αποφασιστεί τροποποιήσεις στη φορολογία των σιτηρών, των ελαιούχων σπόρων και των υποπροϊόντων τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα