Λούκα Μόντριτς: Μισός «ήρωας» και μισός «προδότης»

Η απίστευτη ιστορία του καλύτερου παίκτη του κόσμου για το 2018 Κροάτη μέσου της Ρεάλ Μαδρίτης και φιναλίστ του Μουντιάλ εθνικής ομάδας, που δίχασε ένα ολόκληρο έθνος, με τις παλινωδίες του σχετικά με τα στημένα παιχνίδια στην πατρίδα του

Όταν στην παράταση του αγώνα Κροατίας – Δανίας (1-1, 3-2 στα πέναλτι) στο Μουντιάλ, o αρχηγός των Κροατών, ο Λούκα Μόντριτς, αστόχησε σε πέναλτι στο 116΄, ο αρθρογράφος της «Telesport», Juraj Vrdoljak, έγραψε: «Το έχασε. Υπάρχει Θεός!»

Ο Vrdoljak, που επικαλέστηκε «θεία παρέμβαση», ανήκει σ’ ένα μεγάλο κίνημα κατά της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού του μεγάλου αρχηγού της Εθνικής Κροατίας και της Ρεάλ Μαδρίτης. Γι’ αυτούς, ο Λούκα Μόντριτς δεν είναι ο «ήρωας» που καθοδήγησε μαεστρικά την Εθνική Κροατίας στον τελικό, όπου έχασε 4-2 από τη Γαλλία.

Ούτε συγκινήθηκαν με την καθολικότητα της ανάδειξής του ως κορυφαίου παίκτη του Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία. Γι’ αυτούς, ο Λούκα Μόντριτς ήταν και παραμένει ένας… «προδότης»! Ένας «κιοτής», ένας «κίβδηλος»!

Πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, κροατικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση έξι χρόνων τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Δυναμό Ζάγκρεπ, Ζντράβκο Μάμιτς. Ερήμην. Ο Μάμιτς, κάτι σαν τον… Πάμπλο Εσκομπάρ της Κροατίας, είχε διαφύγει στη Βοσνία κι έκτοτε, αγνοείται η τύχη του.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι με απειλές ανάγκασε τους νεαρούς παίκτες να υπογράφουν συμβόλαια μαζί του, ότι δεν είχαν απαιτήσεις αν έπαιρναν μεταγραφή στο εξωτερικό.

Ο Λούκα Μόντριτς πήρε μεταγραφή από τη Δυναμό Ζάγκρεπ στην Τότεναμ το 2008 και κατηγορήθηκε για… φοροδιαφυγή, γιατί δεν είχε δηλώσει τα εισοδήματα της μεταγραφής, καθ’ ότι όλα είχαν καταλήξει στην τσέπη του Μάμιτς.

Στην ανακριτική διαδικασία ο Μόντριτς τα παραδέχτηκε όλα. Κι αυτός, αλλά κι ο συμπαίκτης του, Ντέγιαν Λόβρεν, της Λίβερπουλ που τότε μεταπήδησε στη Λιόν. Κατά την ακροαματική διαδικασία, ωστόσο, ο Μόντρις δήλωσε ότι δεν… θυμόταν τι έγινε τότε…

Αυτή η συμπεριφορά του Μόντριτς ήταν που δίχασε το έθνος. Οι μισοί τον… αθώωσαν μέσα τους, καθ’ ότι η Κροατία είχε καταφέρει ν’ αποκλείσει στα μπαράζ την Εθνική Ελλάδας και να προκριθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Οι άλλοι μισοί, όμως, που έβλεπαν το άδικο των συνεχών κατακτήσεων πρωταθλημάτων από τη Δυναμό Ζάγκρεπ και τους αδελφούς Μάμιτς (ο άλλος ήταν προπονητής της ομάδας) να εξουσιάζουν το τίγκα στη διαφθορά κροατικό ποδόσφαιρο, επαναστάτησαν.

«Είναι καπιταλισμός κι ο Μάμιτς με τον Μόντριτς είναι τυπικά μέλη της νέας τάξης», ανέκραξε ο κοινωνιολόγος Μπεν Πέρασοβιτς.

Το δικαστήριο, εκτός από τον Ζντράβκο Μάμιτς, καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και τον ανώτατο αξιωματούχο της κροατικής ομοσπονδίας Ντάμιρ Βρβάνοβιτς, προσωπικό φίλο τού νυν προέδρου της ομοσπονδίας και εκ των θρύλων του κροατικού ποδοσφαίρου Νταβόρ Σούκερ.

Ο Βρβάνοβιτς ήταν αυτός, δίπλα στην πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Κιτάροβιτς, στα επίσημα φυσικά. Και φίλος του Λούκα Μόντριτς! Πανηγύρισε κι αυτός.

Όταν ο Μόντριτς ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, γιατί είναι εδώ ο Βρβάνοβιτς, ενοχλήθηκε, το έδειξε και απάντησε: «Δεν έχεις κάτι πιο έξυπνο να ρωτήσεις; Είναι Μουντιάλ και τίποτα άλλο…»

Η δε FIFA, που ό,τι έχει σχέση με τη διαφθορά το… πολεμά, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο Βρβάνοβιτς έκανε… έφεση. Ο εν λόγω είναι μέλος της επιτροπής εθνικών ομάδων της UEFA! Πώς;

Στο Μουντιάλ ο Μόντριτς έκανε από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του και συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλον στην παρουσία της Κροατίας στον τελικό. Έγινε, έτσι, ένας «ήρωας» του μισού… έθνους.

Οι άλλοι μισοί απλά… περιμένουν. Τι; Την εκ νέου παρουσία του Μόντριτς στο δικαστήριο, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, όμως, αυτήν τη φορά. Κατηγορείται για ψευδορκία κι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια! Μπορεί, όμως, ένας «ήρωας» να πάει φυλακή; Εξαρτάται κι από τις διαθέσεις της πολιτείας…

Ένα ερώτημα στο οποίο ο κοινωνιολόγος Περάσοβιτς έδωσε απάντηση ήταν το εξής: Τι ποιότητας αίμα τρέχει στη φλέβα του Λούκα Μόντριτς, ώστε να παραμερίσει τη φοβερή και τρομερή πίεση, όχι τόσο του κάθε αγώνα, στον δρόμο για τον τελικό, αλλά των συμπατριωτών του και της Δικαιοσύνης και να αναδειχθεί κορυφαίος της διοργάνωσης;

Απάντησε με αναφορά στα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: «Αλάτι ο θάνατος, και τη ζωή πολύ τη νοστιμίζει». Που μεταφράζεται ότι ο νεαρός Λούκα, που σε ηλικία έξι ετών έβοσκε τα αγριοκάτσικα στα βουνά του Βέλεμπιτ, ήξερε πως κάθε φορά που ανηφόριζε, θα συναντούσε τον θάνατο που είχε στήσει καρτέρι στους Κροάτες.

Ο θάνατος τον λυπήθηκε τόσες φορές και δεν τον πείραξε. Κάπου εκεί, όμως, στα κοφτερά βράχια του Βέλεμπιτ σφυρηλάτησε ψυχή από πέτρα και σώμα, επίσης.

Τι να τον αγγίξουν, τώρα, οι αντιξοότητες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα… Και κάθε φορά που επιστρέφει στην Κροατία από την Ισπανία, παίρνει τα τρία του παιδιά και αριβάρουν για τα βράχια του Βέλεμπιτ. Εκεί που η καρδιά έγινε πέτρα, που θα έλεγε κι ο Περάσοβιτς

Ποτέ στη σύντομη ιστορία του κροατικού κράτους ένας άνθρωπος δεν δίχασε τόσο πολύ το έθνος των 4 εκατομμυρίων ψυχών, όσο ο Λούκα Μόντριτς.

Ίσως γι’ αυτό, ακόμα κι όταν γελάει, στο πρόσωπό του είναι ζωγραφισμένη μία απέραντη θλίψη, σαν μια Τζοκόντα με μια μπάλα στα πόδια. Πολλοί λένε ότι αυτό οφείλεται στα παιδικά του χρόνια.

Όταν είδε τον θάνατο να περνάει ξώφαλτσα δίπλα του. Βιώνοντας τη φρικαλεότητα του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία, βλέποντας τους Σέρβους να «γαζώνουν» τον παππού του.

Το στερεότυπο αυτό δεν αλλάζει. Όμως, μία ανάκληση της κατάθεσής του στο δικαστήριο είναι η αιτία που γέμισε με θλίψη τον μισό πληθυσμό της χώρας. Άλλα είπε στην ανάκριση κι άλλα στο δικαστήριο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα