Λύση στο Γόρδιο Δεσμό του ΔΕΣΦΑ

 Εν μέσω των κρίσιμων επαφών με την τρόικα και τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Αντώνης Σαμαράς καλείται να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό με την ΔΕΣΦΑ. Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Μπακού την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Ο σκοπός είναι υποτίθεται πανηγυρικός.

Εκείνη τη μέρα, θα γίνει η επίσημη τελετή ώστε να εορταστεί η συμφωνία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Shah Deniz 2, του μεγάλου κοιτάσματος της χώρας που θα τροφοδοτήσει τον αγωγό TAP.

Για τον ίδιο τον Σαμαρά πάντως η επίσκεψη αυτή μόνο πανηγυρικό χαρακτήρα δεν θα έχει. Στο Μπακού ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη του την πειθώ, ώστε να εξηγήσει στους Αζέρους, γιατί από την ημέρα που αγόρασαν τον ΔΕΣΦΑ τίποτε δεν προχωράει, και να προσπαθήσει να τους πείσει, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την επένδυση. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ έγινε τον Ιούνιο, η εταιρεία κατακυρώθηκε στους Αζέρους τον Αύγουστο.

Πώς θα εξηγήσει ο κ. Σαμαράς στους συνομιλητές του, αυτό που είπε ο αρμόδιος Επίτροπος ‘Ετινγκερ στην Αθήνα; Δηλαδή ότι η σύμβαση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΕΕ; Ο Σαμαράς ξέρει ότι οι Αζέροι και ξέρουν και καταλαβαίνουν.

Οι καθυστερήσεις

Το θέμα της μη προώθησης της σύμβασης στις Βρυξέλλες το είχαν επισημάνει οι ίδιοι στην Ελληνική κυβέρνηση πριν από ενάμισι μήνα. Τότε πήραν διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει άμεσα, όπως φάνηκε, το άμεσα ήταν πολύ σχετικό. Δεν θα έπρεπε βέβαια να υποθέσει κανείς, ότι γι’ αυτήν την εκκρεμότητα είχαν ενημερώσει τους Αζέρους – όπως θα όφειλαν – οι θεσμικοί συνομιλητές τους. Μόνοι τους έκαναν την έρευνα και το βρήκαν. Ούτε έχουν οι αγοραστές κάποια ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην εταιρεία.

Άλλωστε, η ιστορία με την κοινοποίηση της σύμβασης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ΤΑΙΠΕΔ και οι διοικήσεις της ΔΕΣΦΑ φροντίζουν να μην δίνουν καμία πληροφόρηση στους αγοραστές για το τι συμβαίνει με την εταιρεία. Φυσικά δεν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Προέδρου. Εύλογα, λοιπόν, οι Αζέροι, αρχίζουν να προβληματίζονται με την επένδυση. Το ότι η εξαγορά θα κόλλαγε στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών το ήξεραν και το περίμεναν, το ότι οι ελληνικές αρχές θα έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να καθυστερήσει και άλλο η υπόθεση δεν το περίμεναν.

Και βέβαια μετά τις αρνητικές εξελίξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό, να πείσει τον Ισχάν Αλίεφ, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και φυσικά να μην χαλάσει άλλη μία σημαντική αποκρατικοποίηση.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα