«Μάχη» Μοσκοβισί – Ν.Δ. για το τέταρτο μνημόνιο

Σε μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία εξελίχθηκε η παρουσία του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε με άκρως επιθετικές διαθέσεις, καθώς χαρακτήρισε μεν καλοδεχούμενη τη συμφωνία για το χρέος, αλλά, ξεκαθάρισε πως δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους Έλληνες, καθώς έχει προϋποθέσεις όπως η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, υπερταμείο αλλά και εποπτεία στις τράπεζες από τον ESM. «Κύριε Επίτροπε, όπως και να το πούμε όπως και να το βαφτίσουμε οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο», είπε σε έντονο ύφος καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ, σε μια ασυνήθιστα για τα δεδομένα του έντονη ομιλία.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως «δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις, υπογραμμίζοντας πως η ΝΔ έχει διαμορφώσει το πρόγραμμά της βάσει των διεθνών συμφωνιών της χώρας. Αν μας πείτε ότι η συμφωνία για τις συντάξεις θα ακυρωθεί καλοδεχούμενο, αλλά να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε αντίστοιχα το πρόγραμμά μας! Να υπάρχουν καθαροί όροι για όλα τα πολιτικά κόμματα, να ξέρουμε πως θα προχωρήσει η χώρα μπροστά στις διεθνείς της δεσμεύσεις».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί, επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση πως «με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup η Ελλάδα δεν θα μπει σε τέταρτο μνημόνιο, καθώς δεν ζητούνται νέες μεταρρυθμίσεις ούτε θα υπάρχει παρουσία της τρόικα στην Αθήνα». Ο Γάλλος αξιωματούχος της Κομισιόν απάντησε με ένα γρίφο ερώτηση για τις συντάξεις επικαλούμενος το γνωστό λατινικό ρητό pacta sunt servanda -οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται- σημειώνοντας όμως πως πρόκειται για πολυσχιδή έννοια. Όπως είπε, μαζί με τη χώρα μας θα εξετάζεται η τήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα»

Συγκεκριμένα, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των κομμάτων, ο κ. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε «ζωντανή» τη συζήτηση που διεξήχθη (έγινε κυριολεκτικά χαμός στην αίθουσα) και πρόσθεσε: «Είμαι ο παλιός πλέον στο Eurogroup. Έξι χρόνια παρακολουθώ την ελληνική υπόθεση τον Μάιο ’12 ξεκίνησα και είχε τεθεί ήδη το Grexit! Είμαι πολιτικός έχω φιλίες και συμμαχίες.

Είμαι όμως ένας Ευρωπαίος που αγαπά την Ελλάδα και συνεργάστηκα πολύ καλά με όλους τους πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών, με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Χαρδούβελη τώρα με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον κ. Βαρουφάκη δεν θα μπορούσα να πω ότι θα είχαμε ίδια συνεργασία. Όποια και αν είναι η πεποίθησή σας πολιτικά σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και όλοι πρέπει να το πούμε αυτό! Γυρνάμε σελίδα. Είστε όλοι πατριώτες Έλληνες με τις διαφορές αλλά να έχετε εμπιστοσύνη στη χώρα και την συμφωνία που είναι αξιόπιστη για τις αγορές. Δεν είναι για το κόμμα ή τη κυβέρνηση αλλά για τη χώρα και την Ευρώπη».

«Άκουσα και είδα χειροκροτήματα όταν είπα ότι δεν υπάρχει 4ο πρόγραμμα. Και το διατηρώ, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κατάλαβα ότι ήταν θέμα εσωτερικής διαφωνίας. Δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα γιατί δεν ζητάμε άλλες μεταρρυθμίσεις, δεν έχουμε εποπτεία τύπου τρόικα. Θα μπείτε στο ευρωπαϊκό εξάμηνο όπως κάθε άλλη χώρα το ίδιο συμβαίνει με Πορτογαλία και Κύπρο θα είναι ενισχυμένη η εποπτεία γιατί είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι θα υπάρχει λιτότητα ούτε η τρόικα θα έρχεται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Χατζηδάκη και πρόσθεσε:

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση πρέπει να έχει υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτό που θα συμβεί αύριο δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που συνέβη εχθές». Αναφερόμενος στις συντάξεις ο επίτροπος είπε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται (pacta sunt servanda). Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», σημείωσε όμως πως πρόκειται για μια πολυσχιδή έννοια. «Μαζί με την Ελλάδα θα εξετάζουμε κάθε εξάμηνο τον προϋπολογισμό και θα βλέπουμε πως τηρούνται οι δεσμεύσεις», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης