Μαρινάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντικό μάθημα για το πού οδηγούν οι τακτικές αυτών που θα έσωζαν τη χώρα

"Η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες"

Στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάσουμε, αλλά σήμερα οι εξελίξεις μας κάνουν να αναλογιστούμε ποια ήταν η κατάληξη όλου εκείνου που ξεκίνησε πριν χρόνια που θα έσωζαν την Ελλάδα, την Ευρώπη, που έταζαν στους πάντες τα πάντα και που χρησιμοποίησαν ως όπλα τους τον μηδενισμό και τις επιθέσεις».

«Πρόκειται για ένα σημαντικό μάθημα για το που οδήγησε αυτή η τακτική» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αναφορά στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή στην οποία ανέλυσε την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Όπως τόνισε -ο πρωθυπουργός- οι νέες συνθήκες ξεπερνούν πλέον τις αντοχές των υποδομών που ως σήμερα είχαν όλες οι χώρες και τελικά χρέος της πολιτικής σήμερα είναι να επεξεργαστεί νέα μέτρα αντίδρασης και να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα απέναντι στις νέες προκλήσεις», επεσήμανε.

«Με προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή υπερασπιζόμαστε το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών αλλά και εθελοντών που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή», τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις βασικές προτεραιότητες: Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών στις μεγάλες θεομηνίες, τη μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για την αποκατάσταση καταστροφών και ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.

«Ο μηχανισμός κρατικής αρωγής έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί από αυτή την κυβέρνηση είναι μία κατάκτηση και σίγουρα μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Σε χρόνο ρεκόρ 120 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί και βρίσκονται στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι συνεχίζονται κάθε εβδομάδα οι καταβολές και διεξάγονται συνεχώς νέες διασταυρώσεις και νέες αυτοψίες. Είπε ακόμη ότι ξεκινά τις επόμενες μέρες η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης με διάρκεια έως και δύο έτη ενώ έχουν ήδη εγκριθεί 116 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το 80% της αποκατάστασης κάθε πλημμυρισμένου κτιρίου ενώ το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο.

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαθέσει 119 εκατ. ευρώ προς τους οικείους ΟΤΑ. Τέλος έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

 

Αναφέρθηκε ακόμη στη βοήθεια προς τους αγρότες που έχουν εγκριθεί.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και σε σειρά άλλων μέτρων που έχουν δρομολογηθεί υπογραμμίζοντας ότι «το κόστος για την αποκατάσταση ζημιών φτάνει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους μετά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρμόδιους επιτρόπους».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή κάνοντας λόγο για άσκηση μιας αναπτυξιακής και παράλληλα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, μονιμοποίηση των φοροελαφρύνσεων, πέραν της μονιμοποίησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για το α’ εξάμηνο του 2024 σε καφέ και ταξί και προώθηση δράσεων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

«Αυξάνονται ακόμα σημαντικά οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία κατά 736 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα από μια σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης, σημειώσαμε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,4%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράψαμε μείωση της ανεργίας, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μειώσαμε το δημόσιο χρέος ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ».

Ακολούθως έκανε αναφορά σε δύο σημαντικούς στόχους που πέτυχε η χώρα μας. «Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη θετική της αξιολόγηση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, δίνοντας «πράσινο φως» για την τελική έγκριση του από το ECOFIN, το αμέσως προσεχές διάστημα». Και «στην άλλη σημαντική εξέλιξη, χθες, η Ελλάδα, δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,84 δισ. ευρώ».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του ειδικού, πράσινου τιμολογίου το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2024.

Αναφορά έκανε ακόμη στην επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, στην Αλβανία όπου συναντήθηκε με τον δημοκρατικά εκλεγμένο και προφυλακισμένο, εδώ και 7 μήνες, δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

«Η επίσκεψη συμπαράστασης ήταν υψηλού συμβολισμού, καθώς πραγματοποιήθηκε εν όψει της χθεσινής δίκης, η οποία και αναβλήθηκε εκ νέου για τις 5 Δεκεμβρίου. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα, είναι πολύ σημαντικό ο κ. Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να φύγει αυτή η σκιά, η οποία αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ισραηλινών ομήρων, η οποία συνδυάζεται με μια προσωρινή ανακωχή απολύτως απαραίτητη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας τονίζοντας ότι «είναι κάτι το οποίο εξ αρχής επεδίωκε η ελληνική διπλωματία με όλες τις πρωτοβουλίες της, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή».

Ολοκληρώνοντας ανέφερε, ότι «αύριο Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ινδονησίας Μαρούφ Αμίν, ενώ στις 10:15 θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Λονδίνο από τις 26 ως τις 28 Νοεμβρίου, επίσκεψη κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ αλλά και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα