«Μαθητευόμενοι μάγοι καταστρέφουν την οικονομία»

Τα βέλη του στην κυβέρνηση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, ρίχνει με ανακοίνωσή της η «Δημιουργία, ξανά!» του Θάνου Τζήμερου.

Τα στελέχη της «Δημιουργία, ξανά» υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι του 2011 ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος «κατάφερε με μια μόνο απόφαση να διαλύσει τόσο την ενεργοβόρα εξαγωγική βιομηχανία όσο και την τότε δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Και την «εγκληματική», όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Στο κόμμα του Θ. Τζήμερου επιχειρηματολογούν ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής αύξησε τότε κατά 30% τα επίπεδα τιμών χονδρικής στο ρεύμα, με συνέπεια να ζημιωθούν:

1. Η βαριά βιομηχανία, που είχε πολύμηνα κλεισμένα συμβόλαια με άλλες τιμές, ενώ μετά τη λήξη τους κατέστη μη ανταγωνιστική.

2. Η ΔΕΗ, που η οικονομική κατάστασή της επιδεινώθηκε περαιτέρω.

3. Το τότε «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συνοδεύτηκε από σκάνδαλα και πήγε πίσω τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

«Σήμερα αυτές οι αποφάσεις», λέει η ανακοίνωση της «Δημιουργία, ξανά!», «σε συνδυασμό με τις παλαιότερες για τον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής του φυσικού αερίου (με βάση τη διακύμανση του πετρελαίου), έχουν οδηγήσει ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους σε πλήρη απαξίωση. Δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες “θέσεις” ανεργίας, υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής έκλεισαν ή υπολειτουργούν, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί από το γνωστό σκάνδαλο της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν… πρόλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές και βέβαια ο φόρος –όπως και ο αντίστοιχος στο πετρέλαιο θέρμανσης– δεν απέδωσε!». Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:
«Η “Δημιουργία, ξανά!” ζητά οι μαθητευόμενοι μάγοι να αφήσουν επιτέλους το “τιμόνι” σε κάποιον που να έχει στοιχειωδώς εργαστεί στην πραγματική οικονομία. Πριν από οτιδήποτε άλλο η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε:
»• Πλήρη κατάργηση του ειδικού φόρου και κάθε άλλου καταστροφικού για την απασχόληση και την οικονομία τέλους.
»• Επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου ώστε, αν μη τι άλλο, η Ελλάδα να πληρώνει ανάλογα με την τροφοδοτούμενη από τον ίδιο αγωγό Βουλγαρία!
»•Άμεση άρση όλων των στρεβλώσεων στην ενέργεια».

Ν.ΤΣ.

Διαβάστε επίσης