Μαύροι χρησμοί από το Νταβός

Η εκτίμηση της πλειοψηφίας των οικονομολόγων είναι ότι το 2023 θα υπάρξει παγκόσμια ύφεση

Η επιστροφή στην κανονικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που είχε πληγεί και αυτό το 2021 και το 2022 από την πανδημική κρίση του κορωνοϊού δεν συνοδεύτηκε και με πολύ ευχάριστα μαντάτα.

Πιθανότατα δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά δεδομένου ότι η φετινή δια ζώσης σύναξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, των εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και των επικεφαλής εταιρειών έγινε με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόσφατη άρση των υγειονομικών περιορισμών στην Κίνα παρά την νέα έξαρση της Covid-19 στην αχανή ασιατική υπερδύναμη.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι δύο αυτοί παράγοντες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το άμεσο μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου που απασχόλησε τις εργασίες του περιώνυμου φόρουμ    και τα μεγάλα κεφάλια της παγκόσμιας οικονομίας δεν δείχνουν αισιόδοξοι ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Το αντίθετο προβλέπουν, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Φόρουμ που διεξήχθη με στατιστικό δείγμα υψηλόβαθμους οικονομολόγους οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επενδυτικές τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες και όμιλοι αντασφάλισης. Ενδεικτικό της απαισιοδοξίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των ερωτώμενων απάντησαν ότι αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023 και μόλις το ένα τρίτο εκτίμησε ως απίθανο το ενδεχόμενο να δούμε υφεσιακά φαινόμενα το τρέχον έτος. Αντίστοιχα δυσοίωνο βλέπει το άμεσο μέλλον του επιχειρείν το 90% των ερωτηθέντων στην έρευνα του World Economic Forum εκτιμώντας ότι οι εταιρικοί σχεδιασμοί θα δεχτούν πιέσεις εξαιτίας της εξασθένησης της ζήτησης και της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Την απαισιοδοξία επιτείνουν οι τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία κατεβάζει τον πήχη για το ύψος της φετινής ανάπτυξης στις παρυφές της ύφεσης για πολλές χώρες, ενώ η γενική εικόνα είναι ότι οι οικονομίες ανά τον κόσμο, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, θα συρρικνωθούν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας του WEF, η γενική διευθύντριά του, Σαάντια Ζαχίντι, είπε χαρακτηριστικά ότι ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό χρέος και το περιβάλλον έντονου κατακερματισμού μειώνουν τα κίνητρα για τις επενδύσεις που λειτουργούν ως κινητήριος μοχλός επανόδου σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αν υπάρχει ένα καλό νέο από την έρευνα του WEF αφορά την εκτίμηση της μεγάλης πλειοψηφίας των ερωτηθέντων (68%) ότι η κρίση του κόστους διαβίωσης ίσως επίσης να πλησιάζει το αποκορύφωμά της.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα