ΜΑΥΡΩΤΑΣ: “Ακόμη και στην Βενεζουέλα υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια”

Στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα εστίασε τη σημερινή του ομιλία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Ισχυρίστηκε, ότι η ισχύουσα απαγόρευση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και η τροποποίηση του άρθρου 16 έχει να κάνει με το τι επιλογές δίνουμε στους νέους μας και όχι με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σχολίασε, δεν μπορεί από τη μία το πολιτικό σύστημα να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το brain drain και από την άλλη να μην κάνει τίποτε, ώστε να παραμείνουν οι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν και οι νέοι ερευνητές και καθηγητές που μπορούν να διδάξουν στη χώρα. Ο κ. Μαυρωτάς παρέθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως το να είναι μη κερδοσκοπικά, να τελούν υπό την εποπτεία της ΑΔΙΠ, όπως επίσης και ένα ποσοστό εισακτέων να σπουδάζει σε αυτά με υποτροφίες.

Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Πρωθυπουργού απέναντι στο άρθρο 16, αντιπαρέβαλλε μια σειρά από 12 σημεία αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι κοινωφελή ιδρύματα μπορούν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, όπως άλλωστε ήδη κάνουν επιτυχώς στους τομείς της υγείας και του πολιτισμού. Σημείωσε, ότι στην Ευρώπη τα καλύτερα Πανεπιστήμια είναι τα δημόσια, αλλά υπάρχουν και μη κρατικά, όπως το Bocconi (Ιταλία), το INSEAD (Γαλλία), που είναι κορυφαία στον κλάδο τους. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην Τουρκία, όπου τα τρία κορυφαία Πανεπιστήμιά της με βάση τη λίστα του Times Higher Education είναι μη κρατικά (το Sabanci, το Koc και το Bilkent). Σχετικά με τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατευθυνόμενη έρευνα, σχολίασε ότι και τα δημόσια Πανεπιστήμια συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς σε ερευνητικά προγράμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι σχετικές έρευνες δεν πραγματοποιούνται με επιστημονικά κριτήρια.

Για τη γνωστή «καραμέλα» περί νεοφιλελευθερισμού, ο βουλευτής του Ποταμιού διερωτήθηκε: «Είναι νεοφιλελεύθερη η Βενεζουέλα που έχει 23 ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Είναι νεοφιλελεύθερος ο κ. Μπαλτάς, που τελείωσε το Κολλέγιο; Είναι νεοφιλελεύθερος ο κ. Μυλόπουλος, που δίδαξε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου; Είναι νεοφιλελεύθερος ο κ. Τσίπρας, που στέλνει τα παιδιά του και καλά κάνει σε ιδιωτικό σχολείο;», απαντώντας συνεχεία ο ίδιος, πως όχι.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο βουλευτής του Ποταμιού έκρινε ότι αυτό το βήμα στο άρθρο 16 πρέπει να γίνει τώρα, καθώς συμφωνεί σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, ακόμα και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε άλλα 10 χρόνια. Συμπλήρωσε ότι πρώτα μας ενδιαφέρει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως και η ελληνική κοινωνία που βλέπει κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά της να ξενιτεύονται, ενώ μπορούν να σπουδάσουν ποιοτικά και αξιοπρεπώς στη χώρα μας.

Τέλος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ταμπουρώνεται στο παλιό και τις ιδεοληψίες, γιατί άλλωστε όποιος επικαλείται την προοδευτική κατεύθυνση, αυτό σημαίνει ανοχή στο νέο, ενώ φόβος και ανασφάλεια είναι ο ορισμός του συντηρητισμού, με τον οποίο υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέτωπο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα