Μεγάλες αντιδράσεις για την επανέναρξη στην Γ΄Εθνική

Για να γυρίσουν οι ομάδες της Γ΄  Εθνικής στην δράση ζητούν δύο πράγματα. Οικονομική επιχορήγηση από την Πολιτεία (αφού δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι στα γήπεδα και άρα έσοδα από εισιτήρια) και τα τεστ για τον κορωνοϊό να γίνονται με δαπάνες των δήμων ή της Περιφέρειας.

Αλλιώς είναι προτιμότερο να διακοπεί για φέτος το πρωτάθλημα ώστε να μην χαθεί και η επόμενη σεζόν…

Την Δευτέρα, στις 14.00 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ  θα συνεδριάσει για το θέμα.

Τα σενάρια; Άπειρα. Πρωταθλήματα ενός γύρου με μπαράζ, διαχωρισμός ομίλων, μείωση στα έξοδα της διαιτησίας και πολλά άλλα, ομως τίποτα δεν μπορει να επιβεβαιωθεί με σιγουριά από την Ομοσπονδία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει προβληματισμός και για τις μετακινήσεις εν μέσω πανδημίας και με το… καλεντάρι.

Συγκεκριμένα, οι ιθύνοντες της ΕΠΟ έχουν προβληματιστεί αναφορικά με την επανέναρξη του πρωταθλήματος καθώς οι ημερομηνίες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια.

Άρα το κύριο θέμα συζήτησης είναι ο τρόπος που θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα και εάν οι ημερομηνίες βγαίνουν.

Διότι εάν το πρωτάθλημα αυτό, κυλήσει όπως η SL2 και η FL, οι ομάδες θα χρειαστούν 40-60 ημέρες προετοιμασίας που αυτό σημαίνει ότι η επανέναρξη των αγώνων θα γίνει τέλος Μαρτίου.

Η συμπύκνωση των αγώνων προβληματίζει αρκετά λοιπόν και θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των ομάδων και της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρωτόκολλο που θα σταλεί στις ομάδες και ο τρόπος τήρησης του, διότι ακούγονται ότι οι Περιφέρειες ή οι δήμοι θα αναλάβουν τα έξοδα των covid tests αλλά δεν έχει βγει ακόμη κανένας από τους δυο φορείς μέσω επίσημης θέσης να αποδεχθεί την δαπάνη.

Ένας άλλος μεγάλος ‘βραχνάς’ αποτελούν οι μετακινήσεις των νησιώτικων ομάδων. Αφενός μεν θα πρέπει να γίνουν γνωστές οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των πρωταθλημάτων αφού υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές και όχι μόνο που εργάζονται ως εποχιακοί υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες και τα ρόστερ να… μείνουν ξεκρέμαστα.

Aντιδράσεις από τις ομάδες

Ανακοίνωση εξέδωσε η Μαρκό μέσω της οποίας εξέφρασε τη θέση της μετά την απόφαση της ΓΓΑ να επιστρέψουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής στις προπονήσεις.

Αναλυτικά

Με ανησυχία, αμηχανία και έντονο προβληματισμό παρακολουθεί καθημερινά η Διοίκηση της Μαρκό τις εξελίξεις σχετικά με την Γ’ Εθνική. Δυστυχώς όμως η αντιμετώπιση της Πολιτείας είναι σαν να μην υπάρχουμε ως οντότητες που αντιπροσωπεύουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Δηλαδή, δεν γίνεται αιφνιδιαστικά να λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις εν μία νυκτί,σε μία περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται από την πανδημία του covid-19 με επαναλαμβανόμενα lock down και με δραματική δυστυχώς αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Δεν είμαστε αντίθετοι στην επανέναρξη του Πρωταθλήματος,αλλά μόνον και εφόσον υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις διεξαγωγής, ειδικά σε μία περίοδο όπου απαιτείται πλήρη συμμόρφωση στα πρωτόκολλα ασφαλείας. Με αμέριστη οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, στήριξη και πάνω από όλα συνεχή και έγκαιρη ακριβή πληροφόρηση.

Μόλις την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου το βράδυ η Πολιτεία ανακοίνωσε υπό μορφή «αποφασίζω και διατάζω» ότι την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει προπονήσεις η Γ’ Εθνική κατηγορία, αφήνοντας άφωνους όλους μας μετά από 4 μήνες αγωνιστικής απραξίας αλλά και χρονικών περιόδων όπου υπήρχε μεγάλη μείωση των κρουσμάτων,προκειμένου να επαναξεκινήσει εγκαιρα το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.

Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς καμία συζήτηση, και το βασικότερο χωρίς να μας γνωστοποιηθούν οι προϋποθέσεις διεξαγωγής.

Η επανέναρξη των ομαδικών προπονήσεων δεν γίνεται απλά πατώντας ενα κουμπί, απαιτούνται προϋποθέσεις και ενέργειες τις οποίες και παραθέτουμε ενδεικτικά:

Άμεση διενέργεια εργομετρικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο της φυσικής και μυικής κατάστασης των αθλητών μετά από την πολύμηνη απραξία πρός αποφυγή πιθανών τραυματισμών, εβδομαδιαίοι έλεγχοι για covid-19, προετοιμασία τουλάχιστον 40 ημερών, άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων με πιθανή συντήρηση επισκευή αυτών, καθώς και διεξαγωγή φιλικών προετοιμασίας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μηδενικά έσοδα από εισητήρια αγώνων λόγω απαγόρευσης εισόδου των φιλάθλων, τα υπέρογκα έξοδα ταξιδίων , τις διαιτησίες που αγγίζουν τα 1.000 ευρώ ανά αγώνα καθώς και τα μηδέν έσοδα από χορηγίες, δυστυχώς Κύριοι δεν μπορεί να επαναξεκινήσει ένα ήδη ταλαιπωρημένο πρωτάθλημα υπό αυτές τις συνθήκες και να υπάρχει η δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί.

Απαιτούμε κατανόηση, σεβασμό και βιώσιμες για τα Σωματεία αποφάσεις και ενέργειες.

Παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε άμεσα τις προϋποθέσεις υλοποίησης της βεβιασμένης ληφθείσας απόφασης, ώστε να έχουμε πλήρη επίγνωση του τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε και άν φυσικά μπορούμε.

Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι το επιθυμητό δεν είναι πάντα εφικτό.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Προοδευτική, μετά την απόφαση της Πολιτείας και της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, για επιστροφή στις προπονήσεις των ομάδων της Γ’ Εθνικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Σαν Προοδευτική δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην κοροϊδία που γίνεται… Εσείς κύριοι που μας κλείσατε σε μια μέρα δεν ενδιαφερθήκατε τι έχουμε κάνει όλο το καλοκαίρι πόσο κόπο και χρήμα ξόδεψε η κάθε ομάδα;

Ξαφνικά βγαίνετε και λέτε Παρασκευή βράδυ ότι την Δευτέρα ξεκινάτε προπονήσεις σε μια χρονιά πλέον χαμένη τελείως ποδοσφαιρικά από όλες της πλευρές.

Η Προοδευτική λοιπόν κύριοι δεν θα συμφωνήσει στο βρώμικο παιχνίδι σας για να εξυπηρετήσετε 2-3 ομάδες με αυτήν σας την απόφαση δεν θα γίνουμε παιχνίδι κανενός αρκετά παίξατε με την υπομονή μας.

Είπαμε δώστε μας πλέον πίσω της Κυριακές μας αλλά με προγραμματισμό, όχι να γίνουμε το παιχνίδι κανενός…

ΥΣ: Σεβαστείτε της ομάδες και τους ανθρώπους που έχουνε βάλει τα λεφτά τους στης εποχές που ζούμε, μην διώξετε και αυτούς τους λίγους που μείνανε!»

Για το ίδιο θέμα ο Παναιγιάλειος τοποθετήθηκε ως εξής:
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που αφορά στην επανεκκίνηση των προπονήσεων των ομάδων της Γ’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου. Σε ένα περιβάλλον όπου η μισή χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ολικού «lock down» και τα κρούσματα της πανδημίας έχουν ανοδική τάση ανακοινώνεται μια απόφαση χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση. Με ποιον τρόπο θα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις, ποια μέτρα θα ακολουθηθούν, ειδικά στην περιοχή μας που είναι στο «κόκκινο» και με ποια προοπτική; Θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα; Πώς θα διεξαχθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Η λύση με δυο αγωνιστικές την εβδομάδα είναι εξοντωτική και ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ανεφάρμοστη, αφού οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές εργάζονται ενώ πολλοί είναι μαθητές και σπουδαστές που έχουν υποχρεώσεις στα μαθήματά τους. Θα δούμε πρωτάθλημα ενός γύρου; Σίγουρα κάποιοι θα αδικηθούν και θα αντιδράσουν. Και το σημαντικότερο, με ποιους οικονομικούς πόρους; Χωρίς εισιτήρια και χορηγούς; Είναι δεδομένο ότι λόγο της κατάστασης οι περισσότεροι παράγοντες αν όχι όλοι, βρίσκονται σε αδυναμία! Ακόμα και η μείωση του κόστους των τεστ, της διαιτησίας και των μετακινήσεων, δεν προσφέρουν κάποια λύση αφού τα ταμεία των περισσότερων ομάδων είναι στο μηδέν. Πιστεύουμε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η ματαίωση του πρωταθλήματος για φέτος, ελπίζοντας στην μεταβολή των συνθηκών μέχρι το καλοκαίρι ώστε να έχουμε ένα κανονικό πρωτάθλημα απ’τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, κάτι που έχουν ακολουθήσει κι άλλες αθλητικές ομοσπονδίες. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοιες μέρες λόγο της πανδημίας, διεκόπησαν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και μάλιστα ανέδειξαν και πρωταθλητές. Κατανοούμε απόλυτα την αγωνία και τους προβληματισμούς των ποδοσφαιριστών, άλλωστε κι εμείς το ίδιο άθλημα υπηρετούμε, όμως η επανέναρξη του στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα. Τι να πουν τα παιδιά μας που σε λίγες μέρες συμπληρώνουν ένα χρόνο διαδικτυακών μαθημάτων μακριά από το σχολείο τους; Τι να πουν οι άνθρωποι της εστίασης, του λιανεμπορίου και τόσων άλλων κλάδων που βάλλονται ανεπανόρθωτα; Όλη η κοινωνία περνάει μια πρωτόγνωρη, δυσάρεστη και πολύ δύσκολη περίοδο. Το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να στραφεί ο ένας ενάντια στον άλλο. Ευελπιστούμε οι αρμόδιες αρχές να δουν το πρόβλημα ρεαλιστικά και με περισσότερη σοβαρότητα, διαφορετικά και όσων αφορά τους ενδιαφερόμενους για την δίκη μας ομάδα, με μεγάλη μας λύπη, θα αναγκαστούμε ως υπεύθυνοι της λειτουργίας του Σωματείου μας να αναζητήσουμε νέα διοικητική λύση αφού εμείς αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την κατάσταση.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα