Μέρκελ και κολαούζοι οι ισχυρές ασπίδες της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και τα γερμανικά ΜΜΕ με πρώτη και καλύτερη την Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλε) κάνουν λόγο για τις κυρώσεις στην Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στον Ερντογάν και τη χώρα του.

Την ίδια ώρα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (έγκυρη οικονομική εφημερίδα) επί της ουσίας εξηγεί για ποιον λόγο βρίσκεται σε δεινή θέση η κ. Μέρκελ. Κι όπως σχολιάζει η FAZ: «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από τη ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν εκτεταμένα από τον κορωνοϊό. Αν σε όλα αυτά, έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».  
Όπως παρατηρεί η FAZ: «Για τη γερμανική κυβέρνηση καθίσταται όμως όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις, η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο και για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, που θα συντελούσαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα της χώρας.
Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει: Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».

Βέβαια οι πιέσεις των ΜΜΕ προς την Γερμανία Καγκελάριο δεν αποτελεί και αιτία αισιοδοξίας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και καλό είναι να είμαστε έτοιμοι για νέες ήπιες κυρώσεις, ή στην καλύτερη περίπτωση ακριβής περιγραφή ισχυρών κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου κι αφού πρώτα έχει υπάρξει συνεννόηση με τη νέα κατάσταση στην Ουάσιγκτον.

Η Άνγκελα Μέρκελ, όπως έχουν καταλάβει και οι πλέον αδαείς επιθυμεί να δώσει νέο τράτο στην Τουρκία αποφεύγοντας να ληφθούν τώρα οι κυρώσεις και ισχυρίζεται ότι «το σωστό είναι να περιμένουμε να αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν κι εν συνεχεία να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις». Επί της ουσίας η κ. Μέρκελ προσπαθεί με τις καθυστερήσεις να απεμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότερες γερμανικές εταιρείες που είναι εγκλωβισμένες στην περιδίνηση της τουρκικής οικονομίας.

Όμως με τη στάση της αυτή η Άνγκελα Μέρκελ το μόνο που έχει καταφέρει είναι διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς η οικονομική κρίση-λόγω της πανδημίας-πλήττει ακόμη και τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης.

Τα όπλα

Το Βερολίνο εκτός του ανοίγματος γερμανικών επιχειρήσεων στην τούρκικη οικονομία ενδιαφέρεται να πουλήσει και υποβρύχια στην Τουρκία. Η Ισπανία που τάσσεται στο πλευρό της Μέρκελ κατασκευάζει ένα αεροπλανοφόρο για την Τουρκία. Και εάν επιβληθούν οι κυρώσεις θα της μείνει αναμάτι και άντε να βρει αγοραστή. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, η οποία έχει παραγγελίες οπλικών συστημάτων. Τέλος στο σκληρό μπλοκ της Γερμανίας υπάρχουν και χώρες για διαφορετικούς λόγους. Η Βουλγαρία επειδή η Τουρκία δεν στέλνει σε αυτή μετανάστες. Ουγγαρία και Πολωνία, διότι οι Βίκτορ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι, αντίστοιχα, συμφωνούν με τον τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν και τον εφαρμόζουν και αυτοί στις χώρες τους Τέλος υπάρχει και η Μάλτα, η οποία επισήμως δηλώνει ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές. Επισήμως, όμως η Μάλτα αποτελεί… το θησαυροφυλάκιο της τουρκικής νομενκλατούρας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μέσω Βαλέτας οι Τούρκοι προύχοντες ασπρίζουν τα λεφτά τους. Εάν επιβληθούν κυρώσεις, τότε η Μάλτα θα βρεθεί ξεκρέμαστη οικονομικά. Ας μην λησμονούμε ότι η Κύπρος οδηγήθηκε στο μνημόνιο, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Ρωσία και δεσμεύτηκαν στις κυπριακές τράπεζες τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών με τις τράπεζες να βουλιάζουν.  

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ισχυροί παίκτες. Υπέρ των κυρώσεων, αλλά και Ελλάδας και Κύπρου έχει ταχθεί η Γαλλία, καθώς ο Μακρόν έχει πάρει προσωπικά την κόντρα με τον Ερντογάν. Ο Γάλλος πρόεδρος νιώθει ότι η Τουρκία του χαλάει τα σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Από δίπλα και η Αυστρία, η οποία έτσι κι αλλιώς έχει ανοιχτές πληγές από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όμως η ομάδα έχει αυξηθεί με πρώτη και καλύτερη την Ολλανδία, η οποία ζητά πέραν των κυρώσεων και εμπάργκο όπλων. Ο Ρούτε φέρεται αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα το σχοινιά με Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία για να επιβληθεί εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία. Υπέρ του να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία έχουν ταχθεί ανοικτά το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, ενώ δεν έχουν ταχθεί κατά η Πορτογαλία, η Κροατία και η Ρουμανία. Δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους η Φιλανδία, η Σουηδία και η Τσεχία.

Το μήνυμα προς τον Ερντογάν

Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Ερντογάν προσπάθησε να περάσει ψήφισμα υπέρ της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με προφανή στόχο να στείλει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες. Το εγχείρημα απέτυχε, καθώς το μπλόκαραν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, αλλά και ο Λίβανος.

Κατά σύμπτωση όλα αυτά τα κράτη έχουν άριστες σχέσεις με την Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σήμερα θα υποδεχθεί στο Ελιζέ τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα