Μέσω Cosco Ελλάδα και Κίνα συσφίγγουν τις σχέσεις τους

Πρόσκληση στους Κινέζους να επενδύσουν και σε άλλους τομείς, όπως στις μεταφορές, τα τρένα, τα λιμάνια και την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εγκαινίασε, μαζί με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου COSCO, Γουέι Τζιαφού τον νέο προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο του Πειραιά.

Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου προβλήτα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη συμμετοχή της Κίνας στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης:

Η Ελλάδα μπορεί- εγώ λέω ότι θα γίνει- η πύλη εμπορίου Κίνας-Ευρώπης. Από το λιμάνι του Πειραιά που ξεκινήσαμε την πρώτη μας συνεργασία, σας προσκαλούμε, λοιπόν, και σε άλλες επιτυχημένες συνεργασίες στις μεταφορές, στα τραίνα, στα λιμάνια, στη ναυπηγο-επισκευή. Είμαι βέβαιος ότι η Κίνα θα στηρίξει τη μεγάλη μεταρρύθμιση της χώρας μας. Κι αυτό θα είναι για το κοινό συμφέρον όλων,της Ελλάδας, της Κίνας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η κατασκευή του προβλήτα είναι μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων της πρώτης σύμβασης παραχώρησης, που υπέγραψε ο ΟΛΠ με την Κινεζική εταιρεία COSCO. Σήμερα ολοκληρώνονται επενδύσεις άνω των 340 εκ. ευρώ από την COSCO, χωρίς να έχουν ακόμη- όπως σωστά είπε και ο κάπτεν Ουέι – εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες του λιμανιού μας.

«Η ευημερία θα επιστρέψει στην Ελλάδα» και «η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα ανακάμψει» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κινέζος πρόεδρος της COSCO που τιμήθηκε σήμερα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα, που του απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξαιρετικά εγκάρδιος ο πρόεδρος της COSCO υπογράμμισε την «τιμή» που του έγινε με την απονομή του παρασήμου – που αποτελεί «μια αναγνώριση αλλά και μια ενθάρρυνση να προωθήσω περαιτέρω τη δουλειά μου». Ο καπετάνιος Γουέι παρατήρησε πως η παρούσα επένδυση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που έχει «μια ευρύτερη και μακρά προοπτική», σημείωσε πως είχε γόνιμες συζητήσεις στην Αθήνα με πολλούς δημόσιους παράγοντες, αναφέρθηκε στη «μελλοντική συνεργασία μας στα τραίνα και την επέκταση του λιμανιού», ενώ υπογράμμισε τον σεβασμό του στην «ελληνική κουλτούρα από την οποία ακόμη μαθαίνουμε».
Ο Γουέι Τζιαφού, τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα