Μετεξεταστέοι 4 στους 10 μαθητές της Α’ Λυκείου

Ακόμα και το 40% φτάνει σε αρκετές περιοχές το ποσοστό των μετεξεταστέων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου που διεξήχθησαν κατά 50% μέσω της Τράπεζας Θεμάτων.

Το εξωπραγματικό αυτό ποσοστό, οφείλεται στον νέο τρόπο υπολογισμού του βαθμού προαγωγής που φέτος έγινε πιο αυστηρός και στην Τράπεζα Θεμάτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται υψηλά ποσοστά μαθητών που θα κληθούν να εξεταστούν και πάλι τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με στοιχεία από αρκετά σχολεία φαίνεται πως σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, τα Εξάρχεια, ο Βύρωνας, η Κυψέλη, τα Πατήσια, το Γαλάτσι κ.α. το 35 με 40% των μαθητών «κόπηκε» τουλάχιστον σε ένα από τα πέντε βασικά μαθήματα (Αλγεβρα, Γεωμετρία, Αρχαία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) για τα οποία απαιτείται βαθμός (συνυπολογισμός γραπτού και προφορικού) τουλάχιστον 10.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», αναφέρει πως ποσοστό των μετεξεταστέων εκτινάσσεται σε πολλές περιοχές, όπως αναφέρουν καθηγητές, καθώς μέχρι πέρυσι για να προαχθεί ένας μαθητής από την Α’ Τάξη θα έπρεπε να έχει συγκεντρώσει μέσο όρο τουλάχιστον 9,5 ανεξάρτητα εάν είχε «κοπεί» σε κάποιο μάθημα. Φέτος, όμως, το σύστημα προαγωγής έγινε πιο αυστηρό και οι μαθητές πρέπει να έχουν συγκεντρώσει σε κάθε ένα από τα 5 βασικά μαθήματα (Αλγεβρα, Γεωμετρία, Αρχαία, Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία) τουλάχιστον 10. Λόγω του νέου συστήματος υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μαθητών με μέσο όρο 15 και 16 που «κόβονται» σε ένα ή και περισσότερα μαθήματα για τα οποία θα πρέπει να επανεξεταστούν τον Σεπτέμβρη.

Είναι ενδεικτικό ότι σε σχολείο των Αμπελοκήπων 4 στους 10 μαθητές κόπηκαν σε 1 ή περισσότερα μαθήματα. Τα υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας (30%) παρατηρούνται στην Αλγεβρα και τη Γεωμετρία (οι καθηγητές το αποδίδουν κυρίως στην αύξηση της εξεταστέας ύλης) και λιγότερο στα Αρχαία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι θα αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της αποτυχίας, και πλέον καλούν το υπουργείο να μεριμνήσει ώστε να μην «κοπεί» μεγάλος αριθμός μαθητών και να μην αυξηθεί η σχολική διαρροή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα