Μη μας τους κύκλους (Βρυξελλών και τραπεζιτών) τάραττε

Πολύ ακριβά τα "διόδια" της ενεργειακής κρίσης για την Ελλάδα αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της

Στο πολύ φορτωμένο πρόγραμμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να χωρέσει την παρουσία του –ως εναρκτήριος ομιλητής– στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο LNG που διεξήχθη στα μέσα της εβδομάδας στην Αθήνα. Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση για τη βιομηχανία του υγροποιημένου φυσικού αερίου, με την ατζέντα των εργασιών να επικεντρώνεται στην «ζυγαριά» προσφοράς και ζήτησης που παρουσιάζει παγκοσμίως το LNG, με φόντο φυσικά τις συνέπειες που είχε για το κλάδο του πολύτιμου όπως εξελίχθηκε καυσίμου η συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αστειευόμενος, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο forum απολογούμενος για τον… καιρό! «Είχαμε έναν εξαιρετικό Νοέμβριο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης «αλλά φαίνεται πως ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά, και φυσικά μαζί του ήρθαν και οι συνέπειες. και για το ενεργειακό μας μείγμα.».

Αυτές τις συνέπειες έβαλε κάτω και μέτρησε το ινστιτούτο Bruegel και ο λογαριασμός έπεσε βαρύς: περισσότερα από 600 δισ. ευρώ έχουν δεσμεύσει και δαπανήσει τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους αλλά και για να στηρίξουν οικονομικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια.

Στη σχετική λίστα του Bruegel που κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το ύψος των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην 4η θέση, δεδομένου ότι ύψους 10,5 δις ευρώ μέτρα που έχει λάβει αντιστοιχούν στο 5,74% του ΑΕΠ της (σ.σ. πρώτη είναι η Γερμανία με 7,40%, δεύτερη η Μάλτα με 7% και τρίτη η Λιθουανία με 6,58%). Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που έχει προϋπολογίσει να βγάλει από τα κρατικά ταμεία η κυβέρνηση τη χρονιά που έρχεται ώστε να καλυφθούν αντίστοιχες ανάγκες των καταναλωτών.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς διδακτορικό στη μακροοικονομία για να κατανοήσει ότι τα διόδια αυτού του κακοτράχαλου δρόμου που «περπατάει» και η Ελλάδα μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους της είναι πολύ βαριά. Δυστυχώς, όμως, όπως γράφεται και σε ένα σχετικό ρεπορτάζ της σημερινή «Α» η Κομισιόν κωφεύει στις εκκλήσεις για γρήγορη και βιώσιμη λύση και στέλνει το θέμα στις καλένδες με προτάσεις-ανέκδοτο όπως αυτή για το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ήδη επτά χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα προχώρησαν σε ένα κομψό «αντάρτικο» καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να πατηθεί ένα φρένο στις κερδοσκοπικές πιέσεις. Αλλά οι εντιμότατοι φίλοι μας των Βρυξελλών μη μας τους κύκλους τάραττε. Θα τα πουν πρώτα οι υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 13 Δεκεμβρίου κι αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν (που δεν θα συμφωνήσουν όπως είναι η επικρατούσα εκτίμηση) έχει ο Θεός. Όπου Θεός η Σύνοδος Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου και στην οποία οι ηγέτες της Ένωσης θα αναλάβουν να λύσουν(;) το θέμα. Ως τότε η θερμοκρασία θα πέφτει, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα σκέφτονται δυο και τρεις φορές αν σηκώνει η τσέπη τους να ανάψουν για κανά δίωρο το καλοριφέρ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα τσακώνεται με τους τραπεζίτες –και μπράβο του, δηλαδή, για το τελεσίγραφο που τους επέδωσε– μπας και δεήσουν οι τελευταίοι να βάλουν κι αυτοί λίγο πλάτη στην προσπάθεια στήριξης των δανειοληπτών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα