Μυρίζει… μπαρούτι σε Χίο και Λέσβο

Εκρηκτική είναι η κατάσταση σε Χίο και Λέσβο, δύο νησιά που ασφυκτιούν από τους χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι επί μήνες, με τον αριθμό τους να αυξάνει καθημερινά λόγω της αύξησης των ροών από την Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Το απόγευμα της Τετάρτης περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί, όπου βρίσκονται περισσότερα 3.600 άτομα (σ.σ. οι εγκαταστάσεις αρκούν για 1.100 άτομα). Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε υπό την αυστηρή επιτήρηση των αστυνομίας. Οι πολίτες διαφωνούν και με τη λύση που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό την προεδρία του Γιάννη Μουζάλα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μεταφερθούν από το νησί περίπου 500 άτομα, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί ένας ακόμη χώρος φιλοξενίας και θα επανενεργοποιηθεί χώρος κράτησης που λειτουργούσε παλαιότερα.

Την ίδια ώρα, στη Λέσβο βρίσκονται περισσότεροι από 5.700 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται στο hotspot στη Μόρια, στο Καρά Τεπέ και σε μία ακόμη δομή που έχει δημιουργηθεί, αλλά και σε σκηνές σε διάφορα σημεία του νησιού. Στην ύπαιθρο και στο λιμάνι κοιμούνται επίσης κυρίως Βορειοαφρικανοί. Οι πορείες και οι εξεγέρσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, καθώς οι εγκλωβισμένοι αλλοδαποί ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί. Στο μεταξύ, στην Κρήτη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων αποφάσισε να πει «ναι» στη φιλοξενία προσφύγων –2.000 έχει προτείνει το υπουργείο να μεταφερθούν στο νησί– υπό όρους. Συγκεκριμένα ζητούν οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και σε σπίτια και να μη δημιουργηθούν δομές.

Ωραιόκαστρο
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: από τη μία η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Μελισσοχωρίου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους, και από την άλλη δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του, με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές». Ο δήμαρχος απέρριψε τις απόψεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι τα όσα είπε είχαν αντίθετο νόημα από αυτό που τους αποδίδεται.

Παραίτηση Βουδούρη: «Πονοκέφαλος» για το Μέγαρο Μαξίμου οι αιχμές για Μουζάλα
Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε για τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην κυβέρνηση η παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων. Από την πρώτη στιγμή είχε φανεί πως οι σχέσεις του με τον Γιάννη Μουζάλα δεν ήταν καλές, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής επί πέντε μήνες να αρνείται να του εκχωρήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος.

Πρέπει εδώ να θυμίσουμε πως μόλις την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βουδούρης είχε στείλει επιστολή στον κ. Μουζάλα, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την καθυστέρηση στην υπογραφή των αρμοδιοτήτων του, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει συνέπειες στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Στο κείμενο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η «Γενική Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει βάσει του νόμου την ευθύνη υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου, να συντονίζει και να μεριμνά την εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων». Σημείωνε δε ότι «τους πρώτους πέντε μήνες η Γραμματεία είχε να παρουσιάσει σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία να εκχωρεί στη Γραμματεία τη δυνατότητα ανάληψης αποφάσεων».

Μάλιστα, στις 3 Αυγούστου ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε ζητήσει  εγγράφως από τον Οδυσσέα Βουδούρη να απέχει από κάθε απόφαση. Κατόπιν τούτου ο πρώην πλέον γ.γ. ανέφερε: «Αγαπητέ Γιάννη, σήμερα καθίσταται πλέον επικίνδυνο να συνεχίσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη χώρα μας συνολικά».

Παρέμβαση για το θέμα είχαμε και από τη Νέα Δημοκρατία, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να σημειώνει ότι «η παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και τα όσα  οδήγησαν σε αυτήν, επιβεβαιώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να εργασθεί με στοιχειώδη συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα