Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: «Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις πιρουέτες σας κ. Ανδρουλάκη»

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σταυρόλεξο», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Τα βέλη του τόσο στον Σωκράτη Φάμελλο, όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη έστρεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στις ομιλίες τους που προηγήθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Παίρνοντας το λόγο μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις, που όπως είπε δέχτηκε από τον κύριο Φάμελλο και τις απέδωσε στα προβλήματα που έχει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ στη συνέχεια σχολίασε δηκτικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε από τις πιρουέτες σας. Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σταυρόλεξο», είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε την τοποθέτηση απάντηση Μητσοτάκη σε Φάμελλο και Ανδρουλάκη

 

«Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές που δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την επιτροπή από ότι τι δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα, την σύζυγό μου εδώ και 7 χρόνια. Επομένως καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στη Βουλή και απαντώντας σε αναφορές του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου για το κράτους δικαίου θύμισε δύο δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για τα πεπραγμένα των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παραυπουργείο δικαιοσύνης όπως υποστήριξε ο υπουργός δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιόν να στηθεί; Προφανώς από τον πρωθυπουργό» είπε σημειώνοντας ότι κάτι θα ήξερε και ο κ. Παππάς ο οποίος κουνάει το κεφάλι του.

Επίσης αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Κούλογλου που ισχυρίστηκε «ότι το να μπουν στο κάδρο Πικραμμένος, Σαμαράς, Βενιζέλος χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος. Σίγουρα ήξερε ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση».

«Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση»

Απαντώντας στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση αναρωτήθηκε σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση και είπε: «ο Έλληνας μαθητής που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις και μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν σε ποιοτικά πανεπιστήμια της επιλογής του και ανάλογα με τις επιδόσεις του».

«Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είμαστε πολύ υπερήφανοι διότι δεν πρόκειται να σπρώχνουμε νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν και εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές, με εκπρόθεσμη τροπολογία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν τα νέα παιδιά σε μια «πολύχρονη φοίτηση», με την φαντασίωση ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο»

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε «αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι ακριβώς το σκανδιναβικό μοντέλο». Επίσης σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταθέσει τέσσερις διαφορικές απόψεις για το ζήτημα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε κύριε Ανδρουλάκη από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις».

«Είναι πολύ πιο έντιμο να πείτε εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια θέση κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα, βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του, εμείς είμαστε η αντιπολίτευση, λέμε όχι σε όλα, άρα και σε αυτό. Είναι μια πολιτική θέση καθαρή, αλλά μην βλέπετε τώρα συμφέροντα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επίσης κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να δεσμευθεί στην αναθεώρηση του άρθρο 16 γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά είχε πει και ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά έκανε άλλη «κωλοτούμπα».

«Το πρόγραμμα σας είναι απλό. Όλα επί 2»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «κύριε Φάμελλε την ώρα που μιλούσατε για το νομοσχέδιο ο αρχηγός σας έκανε μια ανάρτηση με τις προτάσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Παράξενο την ώρα που μιλούσατε εσείς, να κάνει μια ανάρτηση καταθέτοντας προτάσεις που δεν τις ξέρατε μιας και δεν αναφερθήκατε σε αυτές.

Διπλασιασμό προτείνει του προσωπικού. Διπλασιασμό κονδυλίων. Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ παντού. Ανέγερση εστιών με χρηματοδότηση με έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση. Δημοσιονομικό κόστος 225 εκατ. ευρώ. Τώρα τι να σας πω. Το πρόγραμμα σας είναι απλό. Όλα επι 2. Ότι δίνουμε τα βάζετε επι 2. Τσουρούτικο μου φαίνεται γιατί δεν βάζετε λίγο παραπάνω.

Εμείς επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι κινούμαστε στα όρια του συντάγματος. Το Σύνταγμα είναι ζωντανό κείμενο που προσαρμόζεται. Γι αυτό δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίων αλλά εγκατάσταση παραρτημάτων πανεπιστημίων που υάρχουν στο εξωτερικό. Βεβαίως πρόθεση μας είναι να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16. Όμως για να μην βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση να αλλάζετε την στάση σας. Δεσμεύεστε εδώ ρητά και κατηγορηματικά ότι θα στηρίξετε την αναθεώρηση του 16. Μην μας έρθετε πάλι και πείτε ότι κάτι δεν σας αρέσει και σας ξινίζει».

«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού όπως στεκόμαστε και στο πλευρό των Ελλήνων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Ουκρανία λέγοντας:«Ένα τελευταίο που αφορά την Ουκρανία. Παραδεχθήκατε την Ρώσικη επιθετικότητα αλλά θέλετε να αμυνθούν οι Ουκρανοί με γαρίφαλα και τριαντάφυλλα. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού όπως στεκόμαστε και στο πλευρό των Ελλήνων. Ο ελληνισμός έχει διαχρονικό αποτύπωμα στην περιοχή. Γι αυτό και επέλεξα να βρεθώ στην Οδησσός και όχι στο Κιέβο. Και κάτι τελευταίο. Ήταν ένα συμβάν αρκετά ανησυχητικό αλλά ξέρετε, ήμουν στην Ουκρανία για 7 ώρες. Οι άνθρωποι αυτοί στην Οδησσό ζουν με τις ρωσικές επιθέσεις κάθε ώρα. Και αν μη τι άλλο πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα να αμυνθούν».

«Εσείς κάνατε τα ισόβια για την ανθρωποκτονία 20 χρόνια από 25»

Τέλος ο πρωθυπουργός μίλησε με αφορμή την ημέρα της γυναίκας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα Δικαιοσύνης: «Κλείνοντας επειδή είναι και η ημέρα των γυναικών και επειδή είπατε πολλά λόγια. Εσείς κάνατε τα ισόβια για την ανθρωποκτονία 20 χρόνια από 25 και τα ισόβια για βιασμό από 20 τα κάνατε 15. Κρατήσατε την Βουλή ανοιχτή για να αλλάξετε τους Ποινικού Κώδικες λίγο πριν τις εθνικές εκλογές. Για να μην ξεχνιόμαστε. Δεν έχουμε μάθει όλες τις πτυχές αυτές τις ιστορίας.

«Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση – Ενισχύουμε και το δημόσιο πανεπιστήμιο»

Νωρίτερα με αναφορά – απάντηση στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουστούμπα σχετικά με την τοποθέτησή του για sugar daddies, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσουάκης χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του σεξιστικές και απαράδεκτες.

«Θεώρησα ότι ζητήσατε παρέμβαση για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική αναφορά σας που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και συνέχισε λέγοντας ότι «ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα όταν μιλάτε για γυναίκες που εκδίδονται»

 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς το ως ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στους προέδρους των κομμάτων Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να δούμε πόσα θα ψηφίσετε κύριε Ανδρουλάκη», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε στρέφοντας τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «καλά να τα λέει ο κ.Τσίπρας που σπούδασε στο ΕΜΠ, αλλά να τα λέει ο κ.Κασσελάκης; Πόση υποκρισία πια;».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, είναι μια «πρωτοβουλία που ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα ανοίγει το θεσμικό πλαίσιο ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν μη κρατικά μη κερδοσκοπία πανεπιστήμια».

«Προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές σπουδών στην χώρα μας, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη και κόμβο πανεπιστημιακό στον χώρο της Μεσογείου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν. Ανέτρεξα στα πρακτικά βουλής και βρήκα τοποθέτηση που είχα κάνει το 2007 ως νέος βουλευτής στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Βρήκα την παρέμβαση που είχα κάνει 16.2.2007 πριν από 17 χρόνια. Έλεγα τότε ας ξεφύγουμε από τον πρωτοφανή αναχρονισμό που μας κάνει την μόνη χώρα στην ΕΕ να έχει κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Ένα μονοπώλιο που δεν ευνόησε τελικά τα δημόσια πανεπιστήμια. Τα ίδια λόγια χρησιμοποιώ ατόφια και σήμερα Το θεμέλιο της νέας μεταρρύθμισης είναι ανάταξη και ενίσχυση του Δημόσιου πανεπιστημίου. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρονται το 85% των άρθρων. Προβλέποντας χρηματοδότηση που αθροιστικά θα φτάσει 1,5 δισ ευρώ έως το 2027. Σε έναν προγραμματισμό που ενισχύει το διδακτικό προσωπικό αριθμητικά και εισοδηματικά. Προσαυξάνεται – ήταν πάγιο αίτημα ακαδημαϊκής κοινότητας – το κονδύλιο ΕΛΚΕ. Διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής για προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών κάτοχοι διδακτορικών του εξωτερικού. Όλα αυτά σημαίνουν τελικά περισσότερους ικανότερους καλύτερα αμειβόμενους διδάσκοντες ενώ το ελληνικό πανεπιστήμιο θα έχει την δυνατότητα να δέχονται και μένουν φοιτητές. Προχωράμε και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύει το διεθνές προφίλ της δημόσιας ελληνικής εκπαίδευσης. Σε ένα άλλο πεδίο το νομοσχέδιο βελτιώνει τους τρόπους εκλογής εξέλιξης και αύξησης του διδακτικού προσωπικού.

Τέλος, 2 ακόμα εμβληματικές αποφάσεις σφραγίζουν την δεδηλωμένη απόφαση της κυβέρνησης για στήριξη δημοσίου πανεπιστημίου: 

• Η ανάδειξη του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό. Με νέες σχολές που ιδρύονται σε Καβάλα Κομοτηνή κ.α.

• Ενίσχυση και αυτονόμηση του ανοικτού πανεπιστημίου με σύγκλητο πρύτανη Η χώρα αποκτά δυναμικό πυλώνα για δια βίου μάθηση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Οι αλλαγές απαραίτητες ώστε τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία ώστε να συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, να επεκταθούν στην έρευνα και να διασυνδεθούν με την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές αλλαγές που δρομολογούνται και έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».

mitsotakis_voyli_4

 

«Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως μια μεγάλη καινοτομία που είναι ανάγκη των καιρών. Όπως είπε συγκεκριμένα «προφανής στόχος να πάψουν οι νέοι να αναζητούν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο εξωτερικό σπαταλώντας πόρους. Θα μπορούν να το κάνουν εδώ. Ενώ παράλληλα η άντληση πόρων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγχώριας εκπαίδευσης.

Είναι προφανές ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα. Είμαστε η μόνη χώρα, εμείς και η Κούβα που έχουμε σκληρό κρατισμό στον χώρο εκπαίδευσης.

Ικανοποιούμε το αίτημα που πρώτη ανέφερε η ΔΑΠ το 1987 για να προκύψει στις ημέρες μας ως μια αναγκαιότητα που δεν χώρα άλλη αναβολή.

Σε ένα πεδίο που κρίνεται ποιος μένει καθηλωμένος στο παρελθόν και ποιος είναι ο πραγματικά προοδευτικός.

Είναι απαραίτητες σήμερα κάποιες διευκρινίσεις έτσω και αν δόθηκαν πολλές.

Με πρώτη ένσταση το επιχείρημα ότι τάχα ανοίγει ο διάδρομος για ξένα πανεπιστήμια χωρίς καμία εγγύηση.

Το έχουμε πει ότι οι προδιαγραφές και εγγυήσεις είναι ίσως οι αυστηρότερες.

Κάθε παράρτημα θα πρέπει να είχε 30 καθηγητές κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Υπάρχει πρόβλεψη για τα προσόντα του προσωπικού και τα πάντα θα κρίνονται από την ανώτατη αρχή.

mitsotakis_voyli_2

 

Σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη αδειοδότησης θα έχει το υπ. Παιδείας με την πιστοποίηση της αρχής. Μετρήσατε τα φίλτρα που τίθενται. Είναι οι περισσότερες δικλείδες και περιορισμοί που μπαίνουν από οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Πρέπει όντως να διαχωριστούν τα πραγματικά ιδρύματα από ευκαιριακούς φορείς. Μήπως όμως ανοίγουμε πόρτες σε φοιτητές χωρίς προσόντα; Προφανώς όχι γιατί και εδώ θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα ξένα πανεπιστήμια θέτουν τα δικά τους κριτήρια ανάλογα με τους φοιτητές που θέλουν να προσελκύσουν και θεωρώ ότι θα είναι κριτήρια αυστηρά. Για να μην μιλήσω για αντίφαση ορισμένων που σήμερα μιλούν για κριτήρια φοιτητών όταν οι ίδιοι είχαν καταψηφίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Τότε που μιλούσαν για τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από την 3βάθμια εκπαίδευση. Τι μας ζητάτε δηλαδή; Να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα δημόσια και να ισχύει για τα μη κρατικά.

Είπαμε έχουμε μια ανοχή στην υποκρισία αλλά τόση πολύ δεν την χώρα καμία λογική.

Τον παραλογισμό της αντίδρασης στα μη κρατικά πανεπιστήμια συμπληρώνει η καταγγελία περί τάχα ιδιωτικοποίησης που και αυτή αποδεικνύεται έωλη. Κόστος έχουν και οι σπουδές εκτός Ελλάδος καθώς και τα διδακτορικά στην Ελλάδα που είναι με δίδακτρα. Εμείς προβλέπουμε 10% υποτροφίες.

Έχουμε ήδη ντεφάκτο καθεστώς με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από κολέγια. Δεν θα πρέπει να ρυθμίσουμε αυτό το πτυχίο.

Πρέπει αν θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά σε ξένο πανεπιστήμιο αναγκάστηκα να ξενιτεύονται από την πατρίδα τους.

Γύρω από την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου έγινε μεγάλη συζήτηση. Αξίζει να επαναλάβω την βασική μας επιχειρηματολογία ότι μιλάμε για ρητή πρόβλεψη ξένων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν στην χώρα μας ως παραρτήματα μη κερδοσκοπικά. Θα δραστηριοποιούνται στην βάση των συνταγματικών επιταγών και του ενωσιακού δικαίου που επιβεβαιώνει και η πλειοψηφία κορυφαίων συνταγματολόγων όπως ο κ. Μανιτάκης που δεν ανήκει στην δική μας παράταξη».

mitsotakis_voyli_3

 

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους και επιτέθηκε προσωπικά στους αρχηγούς των κομμάτων Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη.

«Το έχουμε πει, η λειτουργία από μόνη της των μη κρατικών δεν αρκεί και χρέος πολιτείας να περιφρουρήσει και ενισχύει τον χαρακτήρα δημόσιας εκπαίδευσης. Γι αυτό και εδώ δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην αναφερθώ στην αντιπολίτευση. Τα μηνύματα που εκπέμψατε για το τσίκνισμα σας κ. Φάμελλε – αν και τον πρόεδρο σας τον είδα να περνά μια χαρά στην Τρίπολη.

Ας πάμε στα πολιτικά επιχειρήματα. Έχω ακούσει βουλευτή σας να μιλά θετικά στο συνέδριο σας για το νομοσχέδιο και άλλον ευρωβουλευτή σας να τον κατακεραυνώνει. Έχετε πρόεδρο που σπούδασε σε σπουδαίο πανεπιστήμιο μη κρατικό. Σπούδασε με υποτροφία γιατί χτίζει κατεπιστεύματα και υπεραξία. Σε αυτό σπούδασε ο κ. Κασσελάκης. Αν ερχόταν το Πενσυλβάνια εδώ να κάνει παράρτημα ο κ. Κασσελάκης θα έλεγε όχι να μην γίνει εδώ. Πως εξηγείται αυτή την βασική αντίφαση. Αν το Γιουνιβέρσιτι Πενσυλβάνια αποφασίσει να φτιάξει παράρτημα και να δώσει την δυνατότητα σε Έλληνες να φοιτήσουν με υποτροφία ο κ. Κασσελάκης θα έλεγε όχι. Ο κ. Κασσελάκης που σπούδασε με υποτροφία στο ίδιο πανεπιστήμιο», είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία με δική σας ευθύνη»

«Έρχομαι σε εσάς κ. Ανδορυλάκη. Η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία με δική σας ευθύνη», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ο κ. Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε και επισήμανε την ανάγκη ψήφισης της νομοθεσίας. Αυτό λέγατε και εσείς κ. Ανδλουλάκη ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο. Ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Οι βουλευτές σας αυτό έλεγαν και τους βάλατε πειθαρχία. Αυτό λέει και το 55% των ψηφοφόρων σας. Και ξαφνικά αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου έκανε ειλικρινή προσπάθεια να εντάξει όλες τις παρατηρήσεις σας.

Μετά από αυτό πήγατε στο Σκανδιναβικό μοντέλο που κανείς δεν καταλαβαίνει τι είναι γιατί άλλα ισχύουν στην Σουηδία άλλα στην Δανία.

Και όλα αυτά όταν σας λέμε ότι το 85% του νομοσχεδίου αναφέρεται στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πως θα δικαιολογήσετε αυτή την τεθλασμένη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός.

Αλλά θα σας το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο και στην αντιπολίτευση.

Για να καταδείξουμε την απόλυτη υποκρισία σας για την επί της αρχής υπερψήφιση. Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δούμε λοιπόν τι θα ψηφίσετε. Το κόμμα σας πράγματι μου δίνει την εντύπωση ότι έχει βγει από την μηχανή του χρόνου μόνο που αντί να πάτε μπροστά π΄’ατε πίσω. Έχετε προϊστορία. Έχουμε πει για τα καλά που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ αλλά θυμάμαι και τις καταστροφικές σας επιλογές. Να μην αναφερθώ στον απόντα της συνεδρίασης τον κ. Παπανδρέου και πρώην πρόεδρο σας. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι μηχανή του χρόνου ο κ. Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον. Ο κ. Παπανδρέου το 2007 έκανε πίσω και χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 και τώρα διαφωνεί και με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Γνωρίζετε ότι η παράλληλη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων θα προβλάλει ένα άλλο παράδειγμα. Με καθαρά πανεπιστήμια, καθαρές εστίες . Ένας χώρος που κατάληξη θα κάνει μόνο η γνώση. Αυτή τη σύγκριση φοβάστε όλοι εσείς που αρνείστε την μεταρρύθμιση. Που έχετε κάνει τις σχολές τσιφλίκια. Γιο αυτό δεν σας αρέσει η σύγκριση.

Αυτή η αντίστιξη 2 εικόνων θα κάνει και τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων να αναζητούν καλύτερες συνθήκες και τότε ο μύθος σας θα καταρρεύσει μαζί με την βία και τα ρόπαλα. Και για να αναφερθώ στο σύνθημα των Μπάχαλάκηδων: έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε διερωτώμενος «αν έρθει εδώ η Σορβόνη θα έχουν προβλήματα περιφερειακά πανεπιστήμια; Δεν θα παρακολουθήσω τον ανταγωνισμό εσωκομματικό ή διακομματικό. Αν θα γίνει ο κ. Ανδορυλάκης πράσινος ΣΥΡΙΖΑ ή ποιος θα εκφράσει πιο ακραία άποψη. Είναι κρίμα γιατί χάνετε μια ευκαιρία. Η πρωτοβουλία ξεπερνά τα όρια να γίνει πολιτική επιλογή και εθνική επιλογή. Ανοίγει νέους ορίζοντες ιδίως για την νέα γενιά ώστε. Με αυτούς οδηγούς να οικοδομήσει ένα νέο όραμα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει άλλο δέσμια ιδεοληψιών και αναχρονιστικών δογμάτων».

«Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση δημοκρατίας η τομή μετατρέπει σε ευκαιρία μια διαχρονικά μετέωρη αδυναμία. Θα δρομολογηθεί στην επόμενη αναθεωρητική βουλή η αναθεώρηση του 16 αλλά τώρα θα αποδώσουμε ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες. Όσοι διαφωνούν μένουν θιασώτες αδράνειας. Είμαι υπερήφανος που η ΝΔ αντιταχθήκαμε όλες αυτές τις απόψεις. Είμαι εξίσου περήφανος που τώρα τολμάμε να γυρίσουμε σελίδα.

Όσο για εκείνους που λένε ότι δεν είναι επίκαιρη και αναγκαία αυτή η τομή ας δούμε πόσες δεκαετίες συζητούμε το θέμα αυτό», κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα