“Μπαίνουν” ελεγκτές- γιατροί του ΕΟΠΥΥ στις κλινικές

 

Νέα ήθη και έθιμα υιοθετεί  ο Άδωνις Γεωργιάδης.  Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναμένεται να εγκαταστήσει εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρείες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, ώστε να «μαζέψει» τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και να αποφύγει οριζόντιες περικοπές παροχών ή αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα νοσήλια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ελεγκτικές εταιρείες, που στελεχώνονται από γιατρούς, θα ελέγχουν με βάση πρωτόκολλα θεραπείας εάν είναι απαραίτητες οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται στους ασθενείς, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι σχετικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το τεράστιο έλλειμμά του.

Το σύστημα ελέγχου που θέλει να εφαρμόσει στον ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιείται ήδη με εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες προσπάθησαν να περιορίσουν άχρηστες εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και υπερβολικής διάρκειας νοσηλείες, που ανέβαζαν υψηλά τις αποζημιώσεις.

Τα ιατρικά έξοδα μειώθηκαν έως και κατά 24% και η μέση διάρκεια νοσηλείας έως κατά 45%. Το παράδοξο είναι πως το σύστημα αυτό είχε εφαρμοστεί πιλοτικά και στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) το 2011.

Με κόστος ελέγχου μόλις 57.000 ευρώ, οι ελεγκτές πέρασαν από κόσκινο απαιτήσεις ιδιωτικών θεραπευτηρίων ύψους 12,2 εκατ. ευρώ και «έκοψαν» το 17,5% ή 2,1 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι περικοπές που έκαναν οι εσωτερικοί ελεγκτές του ΟΠΑΔ δεν ξεπερνούσαν το 2% των απαιτήσεων των ιδιωτικών κλινικών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα