Mπάσκετ και κορωνοϊός: Οριστικό τέλος στα πρωταθλήμα της ΕΟΚ

H EOK αποφάσισε να διακόψει οριστικά όλα τα πρωταθλήματά της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όλες οι  ομάδες των Εθνικών κατηγοριών (Α2, Β’ Εθνική, Γ’ Εθνική, Α1 και Α2 γυναικών) ενημερώθηκαν ότι η σεζόν ολοκληρώθηκε.

Άγνωστο είναι τι θα γίνει με προβιβασμούς και υποβιβασμούς αφού εξαρτάται τι θα γίνει και στην Α 1 από την Basket League.

Στο μεταξύ μέσω υπομνήματός τους στην ΕΟΚ, οι 15 από τις 16 ομάδες της Α2 ζήτησαν απευθείας άνοδο του πρωτοπόρου Χαρίλαου Τρικούπη και κανέναν υποβιβασμό.
Το υπόμνημα, έχει αναλυτικά ως εξής:

Κοινό Υπόμνημα
των Σωματείων Καλαθοσφαίρισης
της Α2 Εθνικής Ανδρών
Γ.Σ. Χαρίλαος Τρικούπης, Α.Ε. Ψυχικού, Α.Σ. Απόλλων Πάτρας, Α.Σ.Καρδίτσας KSD, Ολυμπιακός Β PIRAEUS BANK, Γ.Σ.Ελευθερούπολης, Α.Ο.Αγρινίου, Σ.Α.Α.Κ. Ανατόλια, Γ.Σ.Δάφνη Δαφνίου, Οίαξ Ναυπλίου, Α.Ο.Τρίτων, Α.Ο.Παγκρατίου, Α.Π.Σ.Φίλιππος Βέροιας, Α.Σ.Α.Κόροιβος Αμαλιάδας, Α.Ο.Αμύντας

προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Μετά από πρωτοβουλία του Α.Σ.Καρδίτσας KSD, στις 24.04.2020 στάλθηκε πρόσκληση προς όλα τα σωματεία που μετέχουν στην Α2 Εθνική Κατηγορία Καλαθοσφαίρισης Ανδρών, με αντικείμενο τη διοργάνωση συζήτησης σχετικά με το παρόν και το μέλλον του πρωταθλήματος.

Στις 29.04.2020 πραγματοποιήθηκε πολύωρη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 15 από τα 16 σωματεία που μετέχουν στην Α2 Εθνική κατηγορία Ανδρών. Αντικείμενο της συζήτησης, ήταν η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και η διατύπωση θέσεων και προτάσεων, τόσο για την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020, όσο και για την επόμενη ημέρα στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, το οποίο οι διοικήσεις των σωματείων πιστά και ανιδιοτελώς υπηρετούν.

Η σύνοψη των απόψεων, των συμπερασμάτων και των προτάσεων που προέκυψαν από τη συζήτηση, περιγράφεται στα παρακάτω:

Η πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη μας, αγγίζει κάθε έκφραση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και βέβαια, επηρεάζει και τον αθλητισμό, ιδιαίτερα τον ερασιτεχνικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως η χώρα μας, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα, έχει μέχρι στιγμής ελέγξει τη διασπορά του Covid 19, με τα κρούσματα αλλά και τους θανάτους να περιορίζονται σε σχετικά μικρούς αριθμούς και αυτό αποτελεί μια κρίσιμη κατάκτηση για τον ελληνικό λαό. Πέρα από κάθε αμφιβολία, η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

Ταυτόχρονα όμως, είναι γεγονός πως τόσο τα μέτρα που έχουν προηγηθεί, όσο και αυτά που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία για το επόμενο διάστημα, διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν νέα πρωτοφανή δεδομένα και για τον αθλητισμό και ειδικότερα για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης.

Υπάρχουσα κατάσταση

Το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Ανδρών, διακόπηκε στις 12 Μαρτίου 2020, με τους τελευταίους αγώνες για το πρωτάθλημα να διεξάγονται στις 7 Μαρτίου 2020. Από τις 12 Μαρτίου 2020, υπάρχει διακοπή των αθλητικών δραστηριότητων των σωματείων, διακοπή των προπονήσεων και σφράγιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το γεγονός αυτό, οδήγησε τα σωματεία σε αναγκαστική πλήρη αναστολή της λειτουργίας τους, ενώ οι περισσότεροι αθλητές, αυτονόητα επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

Ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020

Ήδη οι ομάδες πλησιάζουν στους δυο μήνες μακριά από το γήπεδο, με ότι αυτό σημαίνει για την αθλητική τους ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, μεταφέρουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των κλειστών γυμναστηρίων μετά τις 15 Ιουνίου 2020, χωρίς μάλιστα να γίνεται ακριβής προσδιορισμός της ημερομηνίας, αλλά και των συνθηκών και των προϋποθέσεων με τις οποίες κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, ώστε να προστατευθεί η υγεία των αθλητών. Στην καλύτερη περίπτωση επομένως, η επιστροφή στο γήπεδο για προπονήσεις θα μπορούσε -θεωρητικά και μόνο- να πραγματοποιηθεί τρεις μήνες μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων, διάστημα τεράστιο όταν πρόκειται για αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης, προκύπτουν πρακτικά προβλήματα – απότοκοι της πανδημίας, όπως είναι η μεταφορά, φιλοξενία, σίτιση και ιατρική φροντίδα των αθλητών, η μεταφορά και διαμονή αποστολών ομάδων για αγώνες, τα οποία με βάση τη σημερινή αλλά και μελλοντική εικόνα, μοιάζουν αξεπέραστα.

Την ίδια στιγμή, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αφαιρεί από τα σωματεία κάθε έσοδο που είχε αρχικά υπολογιστεί, δημιουργώντας αδιέξοδα σε ότι αφορά την οικονομική υποστήριξη της επανέναρξης της αγωνιστικής δραστηριότητας των ομάδων που μετέχουν στην Α2 Εθνική. Το πρωτάθλημα ήταν ούτως ή άλλως αυτοχρηματοδοτούμενο, μιας και τα σωματεία επωμίζονται όλο το κόστος της διεξαγωγής του, επομένως προκύπτει σαφής αδυναμία αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της παράτασης της αγωνιστικής περιόδου.

Για τους παραπάνω λόγους, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την υγεία των αθλητών, αλλά και την ίδια την ύπαρξη των σωματείων, προτείνουμε προς την Ε.Ο.Κ. που είναι και η διοργανώτρια αρχή, την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής Ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Μετά από 21 αγωνιστικές, η βαθμολογία που έχει διαμορφωθεί αποτυπώνει σε σημαντικό βαθμό την αγωνιστική εικόνα και τους στόχους της κάθε ομάδας, όμως είναι βέβαιο πως δε μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο για την τελική κατάταξη των ομάδων. Μετά από διεξοδική συζήτηση και εφόσον το πρωτάθλημα διακοπεί, καταλήξαμε στις παρακάτω προτάσεις:

Σε ότι αφορά την άνοδο στη Basket League, θα πρέπει να αποδωθεί η δικαιοσύνη στο μέγιστο εφικτό βαθμό, σε ότι αφορά την εικόνα που η κάθε ομάδα παρουσίασε στο γήπεδο, ιδιαίτερα δε για το σωματείο Γ.Σ.Χαρίλαος Τρικούπης και την 1η θέση που οδηγεί σε απευθείας άνοδο. Για την επόμενη ή επόμενες θέσεις ανόδου, δεδομένης της βαθμολογίας αλλά και του τρόπου τελικής κατάταξης που υπήρχε (play off), θεωρούμε πως οι εξελίξεις θα πρέπει να προκύψουν μετά από διάλογο τόσο με την Ε.Ο.Κ., όσο και με τον ΕΣΑΚΕ και εφόσον, το αθλητικό τοπίο γίνει σταδιακά πιο ξεκάθαρο. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη συζήτηση, καίριο ρόλο δεν έχει μόνο η βαθμολογία, αλλά και η επιθυμία των σωματείων να διεκδικήσουν θέση στην επόμενη κατηγορία και σίγουρα, η αντικειμενική τους δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτή.

Σε ότι αφορά τις θέσεις υποβιβασμού, η βαθμολογική εικόνα που διαμορφώθηκε στις 21 αγωνιστικές, με πολύ μικρές διαφορές μεταξύ των υποψήφιων ομάδων για υποβιβασμό, αλλά και το σύστημα διεξαγωγής (play out), θεωρούμε πως δεν επιτρέπουν τη λήψη αποφάσεων που θα πλησιάζουν στο να είναι δίκαιες και κοινά αποδεκτές. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει κατ’ εξαίρεση, να μην υποβιβασθεί κανένα σωματείο της Α2 Εθνικής για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα