bpbg
bpbg

Μποναμάς στήριξης €1,14 δισ. για 90.000 μικρομεσαίους

Κραυγές έμπορων και επιχειρηματιών για αδιαφανή τραπεζικά κριτήρια, ώστε να κόβονται οι ωφελούμενοι από τη ρευστότητα

Μπορεί το μπαζούκας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των εθνικών οικονομικών που πλήγησαν από τον κορωνοϊό να μην έχει εκπυρσοκροτήσει ακόμη, αλλά τα μικρότερα οικονομικά «αναχώματα» της Ένωσης υψώνονται με σχετικά γοργούς ρυθμούς. Παράδειγμα μία σειρά προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ τα οποία εγκρίθηκαν σε χρόνο dt από την Κομισιόν με «προορισμό» την Ελλάδα.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ωφελούμενοι των παραπάνω κονδυλίων πολιτικής συνοχής –που συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς «γεννά» επενδυτικές δυνατότητες που ξεπερνούν στο σύνολό τους το 1,5 δισ. ευρώ– είναι περίπου 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία».

Σημειώνεται ότι από το 1,14 δισ. ευρώ, περίπου €600.000.000 χορηγούνται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το μισό και κάτι δισ. έχει τη μορφή της επιστρεφόμενης ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα).

H… πατέντα που κατέστησε διαθέσιμο το ποσό του €1,14 δισ. αφορά την τροποποίηση 13 περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, ώστε με την απορρόφησή τους η Ελλάδα να απαλύνει ένα μέρος των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία μέσω της χρηματοδότησης μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Για την ταχύτητα ανάληψης αποφασιστικών δράσεων που θα ανακουφίσουν την οικονομία της από την επέλαση της πανδημίας, η Ελλάδα έλαβε τα εύσημα από την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Ελίζα Φερέιρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην σχετική ανακοίνωση της Ε.Ε. επισημαίνονται επιγραμματικά τα τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων που αφορούν: α) Εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, β) επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των ΜμΕ, γ) επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των ΜμΕ και δ) καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών υπό μορφή επιχορηγήσεων προς τις ΜμΕ.

Οι ενστάσεις των εμπόρων

Το πλέγμα των πρωτοβουλιών στήριξης του εγχώριου επιχειρείν που έχει λάβει η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας τυγχάνει αναμφίβολα της αποδοχής του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Δεν παύει, ωστόσο, να υφίσταται ένα μεγάλο «αλλά» που εκφράζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου και σχετίζεται με τη γενικότερη στάση των τραπεζών στο θέμα της διοχέτευσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Δια στόματος του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνου Μίχαλου, καταγγέλθηκε στην τελευταία γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) ότι οι τράπεζες που κλήθηκαν να «τρέξουν» τα προγράμματα, όχι μόνο δεν δείχνουν τη βούληση να λειτουργήσουν συνεργατικά και υποστηρικτικά προς τις αιτούμενες τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις αντιθέτως βάζουν εμπόδια.

Ο κ. Μίχαλος επικαλέστηκε το παράδειγμα πολλών υγιών και βιώσιμων επιχειρήσεων που ενώ διέθεταν όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) και πληρούσαν τα κριτήρια δανειοδότησης –δεν είχαν οφειλές προς το τραπεζικό σύστημα, διέθεταν εγγυήσεις– εντούτοις αποκλείστηκαν αναίτια από τα χρηματοδοτικά κανάλια.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «οι τράπεζες ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους κανονισμούς των σχετικών προγραμμάτων κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους, έχοντας ως μόνο γνώμονα την αύξηση των κερδών τους και την εξυπηρέτηση της μόνιμης πελατείας τους και αφετέρου θέτουν διάφορα αδιαφανή “τραπεζικά” κριτήρια κατά την εξέταση των αιτήσεων δανειοδότησης».

Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, έχει κληθεί η κυβέρνηση να παρέμβει για την άμεση αλλαγή της απαράδεκτης αυτής τακτικής των τραπεζών μέσω του προσδιορισμού συγκεκριμένων ορίων και πλαισίων λειτουργίας τους, προκειμένου η ειλικρινής βούληση της κυβέρνησης για στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατικά και ιδιοτελή προσκόμματα, να υλοποιηθεί στην πράξη.

Το ξέρουν στην κυβέρνηση

Ανεξαρτήτως της έκτασης και της έντασης των καταγγελιών των εμπόρων και των επιχειρηματιών ή της αντίθετης άποψης που εκφράζουν τραπεζικοί κύκλοι (σ.σ. ότι οι όποιοι «κομμένοι» δεν είναι θύματα ενός συνωμοσιολογικού σχεδίου απλώς δεν πληρούν τα κριτήρια δανειοδοτικής στήριξης), τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια έχουν εικόνα και γνώση της πραγματικότητας.

Εξ ου και η προ καιρού προειδοποίηση –και δεν ήταν η πρώτη– του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι σε περίπτωση που τράπεζες δεν ικανοποιήσουν αιτήματα παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώσε η κυβέρνηση και δίνονται με εγγυήσεις του δημοσίου, τότε θα υπάρξει αναδιανομή των σχετικών κονδυλίων από τη μία τράπεζα στην άλλη.

Μάλιστα ο υπουργός δεν έχει κρύψει ότι δέχεται και ο ίδιος πληθώρα αντίστοιχων καταγγελιών, συμπληρώνοντας ότι με τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι με τραπεζικές υπερβολές οι τράπεζες πρέπει να δώσουν χρήματα στις υγιείς επιχειρήσεις. «Προτιμώ να συνεννοηθούμε όλοι μας πολιτισμένα» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε τότε μέσω σχετικής ανάρτησής του στο twitter και το οποίο είχε ως αποδέκτες τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα