Μυστήριο με νεκρό τραπεζίτη

 

Μία οικογενειακή τραγωδία με τρεις νεκρούς που διαδραματίστηκε στην πόλη Λαρέν του ολλανδικού βορρά έχει προκαλέσει αίσθηση και αρκετά ερωτήματα στη χώρα της τουλίπας, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί ο 57χρονος Γιάν Πίτερ Σμίτμαν που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του το Σάββατο –μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του– ήταν ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας ABN Amro, σε μία κρίσιμη για την τράπεζα περίοδο.

Στα του συμβάντος, καταρχήν, οι τοπικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οδηγήθηκαν στην οικία του Σμίτμαν κατόπιν ειδοποίησης που δέχθηκαν από έναν φίλο της οικογένειας και όταν έφτασαν στο σημείο εντόπισαν το πτώμα του τραπεζίτη μαζί με εκείνο της συζύγου του και της 22χρονης κόρης του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο τα περισσότερα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια αλλά για οικογενειακό δράμα. Επιπρόσθετα οι ολλανδικές Αρχές εκτιμούν ότι από πουθενά δεν προκύπτει –ως τώρα τουλάχιστον– ότι η επιχειρηματική δράση του Σμίτμαν σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την τραγωδία.

Αυτό το τελευταίο σενάριο μοιάζει απαραίτητο να διευκρινιστεί, καθώς στο άκουσμα τους τραγικού συμβάντος πολλοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν ότι ο Σμίτμαν είχε δεχθεί βολές από μερίδα των ΜΜΕ και στελεχών της αγοράς εξαιτίας ενός μεγάλου χρηματικού «πακέτου» που έλαβε η προβληματική τότε ABN Amro μετά την κρατικοποίησή της. Ειδικότερα, ο Σμίτμαν διετέλεσε την περίοδο 2003-2007 επικεφαλής των εγχώριων δραστηριοτήτων της ABN Amro και επικρίθηκε ευρέως για την ύψους 8 εκατ. ευρώ κρατική βοήθεια που έλαβε, μετά την κατάρρευση της τράπεζας και την επακόλουθη εθνικοποίησή.

Ο Σμίτμαν ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για την διάλυση του ολλανδικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού και την πώλησή του το 2007 σε μια κοινοπραξία τραπεζών από τις Royal Bank of Scotland, Fortis και Santander. Στη συνέχεια, ήρθε σε δυσχερή θέση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και η ολλανδική κυβέρνηση κρατικοποίησε τις βασικές ολλανδικές δραστηριότητες της ABN Amro. Μάλιστα όταν ο Σμίτμαν έφυγε από την τράπεζα το 2008 είχε οριστεί να λάβει αποζημίωση ύψους 16 δισεκατομμυρίων, ποσό που «κουρεύτηκε» κατά 50%, καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας την περιέγραψε ως υπερβολική.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα