Ν.Δ. Vs ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

-Σε τροχιά εκλογών, με διεύρυνση στο κέντρο και ανανέωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οργανώνει το πλάνο της επόμενης διακυβέρνησης

Σε κατάσταση προσομοίωσης της επίσημης προεκλογικής περιόδου βρίσκεται εδώ και εβδομάδες η ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας, που θεωρεί, όπως σημειώνει εσχάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυρή την πιθανότητα ταυτόχρονης διενέργειας των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών στα τέλη Μαΐου.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. οργανώνει το πλάνο της επόμενης ημέρας µε το σκεπτικό για τετραπλές κάλπες τον Μάιο. Επιχειρώντας στην οδό Πειραιώς να αποκωδικοποιήσουν τις πραγματικές προθέσεις του Μαξίµου, εκτιμούν ότι έως τις αρχές Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Μολονότι οι πληροφορίες που συλλέγει το Μοσχάτο από τις κυλιόμενες έρευνες της κοινής γνώμης είναι άκρως ενθαρρυντικές για το τελικό ποσοστό του κόμματος, ο πρόεδρος της Ν.∆. έχει διαμηνύσει ρητά στον κομματικό μηχανισμό ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή στον εφησυχασµό, προϊδεάζοντας επιτελικά στελέχη και υποψηφίους για μια πολύ σκληρή πολιτική αναµέτρηση.

 

Διψήφια η διαφορά

Κανείς δεν το λέει στην Πειραιώς, αλλά το «γαλάζιο» προβάδισμα μπορεί να είναι διψήφιο τη βραδιά των εκλογών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να περιμένει τη μέρα της κάλπης. Το άνοιγμα στην κοινωνία πρέπει να συνεχισθεί, το πρόγραμμά της να εμπλουτισθεί με συγκεκριμένες προτάσεις και η στελέχωσή της από πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά να προετοιμασθούν από τώρα.

Το μεγάλο στοίχημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων κοινωνικών ομάδων που θα την υποστηρίξουν στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει στη φορολογία, στη Δημόσια Διοίκηση και στο κοινωνικό κράτος.

Η χώρα παραμένει ακόμη στον «αέρα» και η εφαρμογή ενός προγράμματος αλλαγών απαιτεί συναίνεση και κυρίως υποστήριξη. Όχι μόνο από τους εκπροσώπους της οικονομίας και της αγοράς, αλλά και από τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Γι’ αυτό και στις τελευταίες ομιλίες του ο Κυρ. Μητσοτάκης περιγράφει με επιμονή και καθαρά λόγια το κυβερνητικό σχέδιο του κόμματός του.

 

Με τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας, στην Πειραιώς διαπιστώνουν διαλυτικά συμπτώματα σε μια κυβέρνηση de facto μειοψηφίας, όπως τη χαρακτηρίζουν, µε τελευταίο κρούσμα το αλαλούμ που προκλήθηκε κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εν εξελίξει συνταγματική αναθεώρηση. Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές επιμένουν ότι η παντελής απουσία έστω και υποτυπώδους ιδεολογικοπολιτικής συνοχής της πλειοψηφίας, όπως αυτή προέκυψε από τα πηγαινέλα βουλευτών μετά την αποκόλληση των ΑΝ.ΕΛ. από τον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη μακροημέρευση του νέου σχήματος.

Είναι σαφές κατά τη Ν.∆. ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον βρίσκεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα σε αναζήτηση της προσφορότερης ημερομηνίας προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, και δεν αποκλείεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Απόλυτη εκλογική ετοιμότητα είναι η απάντηση Μητσοτάκη, ο οποίος προσαρμόζει πλέον τον «γαλάζιο» πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό στις ανάγκες των επικείμενων εκλογικών ημερομηνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την οδό Πειραιώς τα αποτελέσματα των κυλιόμενων ερευνών που διενεργούνται την περίοδο αυτή και ιδιαίτερα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία παγιωμένη διαφορά μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αγγίζει τουλάχιστον τις 10 μονάδες, ενώ σε ορισμένες μετρήσεις την υπερβαίνουν. Η συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων, σε συνδυασμό με το εύρημα περί πεντακομματικής Βουλής, το οποίο παραμένει σταθερό, αυξάνει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας της Ν.Δ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η πληροφορία που θέλει τόσο την Χρυσή Αυγή όσο και τα κόμματα που παλεύουν να συγκροτηθούν δεξιότερα της Ν.Δ. να συμπιέζονται.

-Παγιωμένη η διαφορά των δύο κόμματων, η οποία αγγίζει τουλάχιστον τις 10 μονάδες, ενώ σε ορισμένες μετρήσεις την υπερβαίνει

 

Ανοίγματα μέσω ευρωψηφοδελτίου

Οι νέοι υποψήφιοι στην ευρωλίστα της Ν.Δ. στέλνουν και πολιτικά μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις. Η ανακοίνωση των ονομάτων 15 νέων υποψήφιων με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές δεν είχε ως μόνο στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε νέα πρόσωπα να ξεκινήσουν το συντομότερο τον προεκλογικό τους αγώνα, αλλά εξέφρασε και το μήνυμα Μητσοτάκη για ανανέωση, αλλά και για ανοίγματα προς το κέντρο.

Καταρχήν οι υποψηφιότητες του πρέσβη επί τιμή, Αλέξανδρου Μαλλιά, και του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παύλου Ελευθεριάδη, δύο στελεχών με πορεία στο Ποτάμι, ενέχουν προφανή συμβολισμό.

Είδηση όμως ήταν η υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της Καλυψώς Γούλα. Και αυτό καθώς όχι μόνο διατέλεσε αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Μπουτάρη (και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης), αλλά και γιατί ήταν το πρόσωπο που βρισκόταν δίπλα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης όταν δέχθηκε προπηλακισμό κατά τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων από ακροδεξιά στοιχεία. Υπό μία έννοια η υποψηφιότητα αυτή αποτελεί και μία στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Νίκο Ταχιάο, που φιλοδοξεί να προσελκύσει μέρος των ψηφοφόρων Μπουτάρη, συνεχίζοντας στα θετικά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, όπως η εξωστρέφεια της συμπρωτεύουσας και η ανάπτυξη του τουρισμού.

Ταυτόχρονα οι επιλογές Μητσοτάκη στο ευρωψηφοδέλτιο απευθύνονται μέσω του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και στελεχών της Ν.Δ. σε κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων. Για παράδειγμα, η κινητοποίηση της νεολαίας είναι ο στόχος της υποψηφιότητας του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Κώστα Δέρβου. Με την υποψηφιότητα του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Πάιδα, η Ν.Δ. θέλει να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό των δημοσίων υπαλλήλων και να στείλει το μήνυμα ότι είναι ψευδής η κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ πως, όταν έλθει στην εξουσία η «γαλάζια» παράταξη, θα προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που τελευταία τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης.

Μία από τις ενδιαφέρουσες εκπλήξεις ήταν η υποψηφιότητα του Μιχάλη Μασουράκη, επικεφαλής οικονομολόγου του ΣΕΒ και άρα υπεύθυνου για τα δελτία του ΣΕΒ. Ιδιαίτερη συμβολική και όχι μόνο σημασία έχει και η υποψηφιότητα του ψυχιάτρου Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος το 1999 έγινε ο πρώτος αριστούχος μαθητής με αναπηρία παρελαύνοντας σημαιοφόρος με το αμαξίδιό του. Σχολιάστηκε επίσης το γεγονός ότι στο ευρωψηφοδέλτιο συμπεριελήφθη η κόρη της γνωστής δημοσιογράφου Άννας Παναγιωταρέα, Ελένη Παναγιωταρέα, η οποία είναι πολιτικός επιστήμων – οικονομολόγος και ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. θα είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί ως υποψήφιοι οι νυν ευρωβουλευτές της Ν.Δ., Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Κύρτσος, όπως και οι βουλευτές της Ν.Δ., Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου.

Τα διλήμματα για την οικονομία και η χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑϊκού µοντέλου

 

Η Ν.∆. «δείχνει» την οικονομία ως το πεδίο που αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης ημέρας. «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την επάνοδο της χώρας σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης; Ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις και ποιος μπορεί να δημιουργήσει νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας;» είναι δύο από τα κυριότερα προεκλογικά διλήμματα που επιστρατεύει ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας να υπογραμμίσει τη χρεοκοπία του μοντέλου ΣΥΡΙΖΑ.

Τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη χαρακτήριζαν εξόχως διαφωτιστική την πρόσφατη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάνοντας λόγο για δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους που θα συγκρουστούν στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα ότι το µόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο περιορισμός της ήττας του.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το πολυδιαφημισμένο προοδευτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ ανακατευθύνθηκε σε µάλλον οπισθοδρομικές επιλογές. Το κυβερνών κόμμα αψήφησε, επεσήμαιναν «γαλάζιες» επιτελικές πηγές, την προφανή αναγκαιότητα αναθεώρησης του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών, µη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε –μεταξύ άλλων– να τερματιστεί η οικονομική αιμορραγία χιλιάδων οικογενειών. Αγνόησε παντελώς την επείγουσα προτεραιότητα προσαρμογής του καταστατικού χάρτη της χώρας στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη περιβαλλοντικών τομών, που θα εκκαθαρίζουν και θέματα που δεσμεύουν διαχρονικά την ατομική ιδιοκτησία.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη συμπληρώνουν, δε, πως το δήθεν κοινωνικά ευαίσθητο κυβερνητικό στρατόπεδο… αμέλησε να συναινέσει στη συνταγματική θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενός θεσμού που εισήχθη επί Ν.∆. και αποτελεί σημαντικό προστατευτικό δίχτυ των αδυνάμων. Ιδιαιτέρως υποκριτική χαρακτηρίζουν, εξάλλου, στην Πειραιώς την όψιμη, όπως τη χαρακτηρίζουν, αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της ∆ημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

Στην Πειραιώς διαπιστώνουν διαλυτικά συμπτώματα σε μια κυβέρνηση de facto μειοψηφίας, όπως τη χαρακτηρίζουν, µε τελευταίο κρούσμα το αλαλούμ που προκλήθηκε κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εν εξελίξει συνταγματική αναθεώρηση

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΕΝΤΡΑ…

«Κλείδωσε» η επίσκεψη στη Μόσχα για 27 και 28 Φεβρουαρίου

 

Παράλληλα με την πολιτική μάχη στο εσωτερικό, το πλέγμα συμμαχιών του στο εξωτερικό που θα συνεισφέρει στο φιλόδοξο σχέδιο ανάταξης της χώρας οικοδομεί ήδη ο πρόεδρος της Ν.∆. Τα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την προοπτική της χώρας από τα ραντεβού µε την Άνεγκρετ ΚραµπΚαρενµπάουερ και τον Μάνφρεντ Βέµπερ τις τελευταίες 10 ημέρες (δηλαδή µε την αυριανή –κατά τα φαινόμενα– Γερμανίδα καγκελάριο και τον πιθανότατα επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν) μαρτυρούν τα ισχυρά ερείσματα που διατηρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Το ζωηρό, δε, ενδιαφέρον για τον «γαλάζιο» οικονομικό οδικό χάρτη από επιχειρήσεις και επενδυτές (Moore Capital, Hauck and Aufhauser, Fund Landsdowne Partners, Broad Reach Investment Management, Cell Medica) επιβεβαιώνει τον προχωρημένο βαθμό ωρίμανσης επενδυτικού σχεδίου της επόμενης διακυβέρνησης.

Στη Μόσχα, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, θα συνεχιστούν οι διεθνείς επαφές του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον πρόεδρο της Δούμα, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί κάποιο τετ-α-τετ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται δίχως άλλο για μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, δεδομένων και των εξελίξεων με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε η θέση της Ρωσίας στο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη: Βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή όρους και προϋποθέσεις από το εξωτερικό, με ευρεία λαϊκή στήριξη και στις δύο χώρες. Μάλιστα, η Ρωσική Ομοσπονδία είχε τονίσει ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε τη στάση που είχε κρατήσει τον Ιούλιο του 2018 η Ν.Δ., αναφορικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζει τότε απαράδεκτη την έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που έγινε γνωστό μέσω δημοσιεύματος που βασιζόταν σε πληροφορίες από διπλωματικές πηγές. Μάλιστα, η Ν.Δ. είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων χαρακτήριζε ως «φαιδρό» τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι τα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών είχαν υποκινηθεί από ρωσικά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα