«Να μείνουμε 3-4 μεγάλοι «παίκτες»

Την πεποίθησή του ότι το «παιχνίδι» των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να γίνει με λιγότερους «παίκτες» και συγκεκριμένα με τρεις ή τέσσερις μεγάλες εταιρείες, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική έκδοση του περιοδικού «FORTUNE».

Κατά την κρίση του, το μοντέλο που υπάρχει τώρα, έχει αποτύχει αφού δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη μιας και οι μικροί πάροχοι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις με συνέπεια να μην καθίσταται εφικτή η ανάπτυξη του χώρου.

«Θα έπρεπε να εξασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν τρεις ή τέσσερις μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών αλλά και θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Έτσι, η χώρα μας θα μπορέσει να ακολουθήσει, πάρα πολύ γρήγορα, την τεχνολογική εξέλιξη και, γιατί όχι, να γίνει ακόμη και πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΕΕΤΤ και τα «φέσια»

Ο κ. Τσαμάζ εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά, επικριτικός απέναντι στην ΕΕΤΤ και υπογράμμισε πως φέρει σημαντικές ευθύνες για τα φέσια που άφησαν στον ΟΤΕ οι εναλλακτικοί πάροχοι, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 140 εκατ. ευρώ: «Η ρυθμιστική αρχή είναι ανεξάρτητη και υποτίθεται πως δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν. Έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην κυβέρνηση και σε δημόσιες τοποθετήσεις: δεν μπορεί επειδή αδυνατούν οι εναλλακτικοί πάροχοι να επενδύσουν, λόγω του υψηλού δανεισμού τους και του αρνητικού cash flow, να μην αφήνουν τον ΟΤΕ να αναπτυχθεί. Οι πάροχοι που έκλεισαν, άφησαν 140 εκατ. ευρώ φέσια στον ΟΤΕ με την προστασία του ρυθμιστή. Δεν βοηθάει τη χώρα έτσι».

Από εκεί και πέρα, ο CEO του ΟΤΕ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Ομίλου σημειώνοντας: «Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή η COSMOTE να είναι σε επιδόσεις ίσως η καλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη και ο Όμιλος ΟΤΕ να είναι η καλύτερη θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telekom. Αυτό τα λέει όλα».

 

«Ελεύθερος από χρέη ο ΟΤΕ σε τρία χρόνια»

Ο κ. Μ. Τσαμάζ στάθηκε, εξάλλου, στη δραστική μείωση του δανεισμού καθώς και στη διατήρηση της κερδοφορίας της εταιρείας, προσθέτοντας πως ο ΟΤΕ σε τρία χρόνια δεν θα έχει χρέη και, ως εκ τούτου, θα είναι σε θέση να φτάσει ακόμη πιο ψηλά: «Την προηγούμενη χρονιά καταφέραμε να μειώσουμε τον δανεισμό από τα 5 δισ. ευρώ στo 1,8 δισ. ευρώ. Διατηρήσαμε την κερδοφορία της εταιρείας κι είχαμε στην αρχή της χρονιάς ένα ταμείο 1,2 δισ. ευρώ, που μετά την πώληση της Globul θα ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια, ο ΟΤΕ θα είναι ελεύθερος από χρέη. Βγαίνοντας από την κρίση με μηδέν δανεισμό καταλαβαίνετε τι περιθώρια ανάπτυξης θα έχει… Οι τράπεζες θα ανοίξουν τις στρόφιγγες και θα παρακαλούν να μας ξαναδανείσουν», δήλωσε ο Μ. Τσαμάζ.

Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ

Ειδική αναφορά έκανε στον μετασχηματισμό του ΟΤΕ, που κρίθηκε ως επιβεβλημένος. «Έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας και δουλειάς του ΟΤΕ, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να βελτιωθεί το σέρβις των πελατών, να βγάλουμε νέα προϊόντα στη δύσκολη περίοδο για την οικονομία, και να αναχρηματοδοτήσουμε τα δάνειά μας».

Παραδέχθηκε, όμως, ότι ο δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή ήταν στρωμένος με αγκάθια. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησε, αφορούσε τη μείωση του προσωπικού: «Μπορείς να ξεπεράσεις οποιαδήποτε δυσκολία. Αρκεί να έχεις όραμα, πίστη, δέσμευση και πάθος. Έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Μια από τις πιο δύσκολες ήταν η μείωση προσωπικού. Προσπάθησα με τους συνεργάτες μου να κάνουμε αυτή τη μείωση, πάνω από όλα, σεβόμενοι τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει και προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια».

Στο τέλος της συνέντευξης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δείκτες της οικονομίας θα βελτιωθούν μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανάπτυξης, που αυτές θα επιφέρουν: «Υπάρχουν αρκετοί τομείς στην ελληνική οικονομία που θα έχουν ανάπτυξη, όπως ο τουρισμός ή η ενέργεια. Επίσης θα έβλεπα την Ελλάδα ως μια χώρα που παράγει βιολογικά προϊόντα. Πέρα από τον τουρισμό, θα ήθελα η Ελλάδα να είναι η χώρα που θα παράγει τα καλύτερα προϊόντα για την υπόλοιπη Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ, ενώ κληθείς να απαντήσει πώς βλέπει το μέλλον της χώρας, τόνισε: «Ευελπιστώ ότι όλα αυτά που γίνονται τώρα στόχο έχουν να φτιάξουν μια καλύτερη Ελλάδα για τα παιδιά μας. Και επειδή έχω μικρά παιδιά, αισιοδοξώ ότι όταν τα παιδιά μου βγουν στη παραγωγή, μετά το πανεπιστήμιο, η Ελλάδα θα είναι καλύτερη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα