Νεκρός αξιωματούχος που τελούσε υπό έρευνα για το πολύνεκρο ποδοπάτημα στη Σεούλ

 Ο 55χρονος Τζέονγκ, κατηγορούνταν ότι διέγραψε αναφορές που προειδοποιούσαν για σοβαρό ενδεχόμενο ατυχήματος

Ένας αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής αστυνομίας, εις βάρος του οποίου διεξαγόταν έρευνα για το πολύνεκρο ποδοπάτημα την ημέρα εορτασμού του Χάλοουιν στη Σεούλ, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Από το δυστύχημα στις 29 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 156 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 198 -κυρίως 20άρηδες και 30άρηδες- όταν μεγάλο πλήθος κατέφυγε σε στενά δρομάκια της δημοφιλούς για τη νυχτερινή της ζωή συνοικίας της Σεούλ, Ιτεγουόν, όπου είχαν πάει για τα πάρτι που είχαν διοργανωθεί για το φετινό Χάλοουιν, το πρώτο που εορταζόταν στη χώρα χωρίς σχεδόν κανένα περιοριστικό μέτρο λόγω COVID-19 εδώ και τρία χρόνια.

Ο αξιωματούχος, του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο το επίθετο, Τζέονγκ, ήταν επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών στο αστυνομικό τμήμα της Γιονγκσάν στο οποίο υπάγεται και η Ιτεγουόν και βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Σεούλ από ένα μέλος της οικογενείας του γύρω στις 00:45 μμ, μετέδωσε το Yonhap επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους της αστυνομίας.

Τηλεφωνικές κλήσεις του Reuters στο αστυνομικό τμήμα της Γιονγκσάν δεν απαντήθηκαν. Ο 55χρονος Τζέονγκ κατηγορούνταν ότι διέγραψε αναφορές του τμήματος πληροφοριών που προειδοποιούσαν για σοβαρό ατύχημα μετά την έναρξη έρευνας σχετικά με τη διαχείριση του δυστυχήματος από την αστυνομία.

Βουλευτές επέκριναν την καταγγελθείσα διαγραφή των εγγράφων στη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου την Δευτέρα και ζήτησαν τη σύλληψη και τιμωρία των υπευθύνων.
Ο Επίτροπος της Εθνικής Αστυνομίας Γιούν Χι-Κεούν είπε στους βουλευτές ότι ο επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών στο αστυνομικό τμήμα της Γιονγκσάν είχε ζητήσει την διαγραφή των αρχείων και ότι θα ξεκινούσε έρευνα εις βάρος του.

Η αστυνομία έχει δεχτεί σκληρή κριτική για την ανταπόκρισή της στη διάρκεια της τραγωδίας καθώς έστειλε μόλις 137 αστυνομικούς στην περιοχή παρότι είχε εκτιμήσει από την αρχή ότι στον τόπο του δυστυχήματος θα συγκεντρώνονταν έως και 100.000 άνθρωποι.

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι με πολλές επείγουσες κλήσεις, που έγιναν πριν από το δυστύχημα, ο κόσμος είχε προειδοποιήσει σχετικά με το ενδεχόμενο ποδοπατήματος και ζητήσει την άμεση παρέμβαση των αρχών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα