«Ντου» της doBank για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών

Μία καινοτόμος για τα διεθνή δεδομένα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) με την κορυφαία εξειδικευμένη διαχειρίστρια εταιρεία δανείων doBank είναι γεγονός εδώ και λίγες ημέρες.

Το συνεργατικό deal, που είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης σχετικού διεθνούς διαγωνισμού (σ.σ. συμμετείχαν περισσότερες από 30 υποψήφιες εταιρείες), «έκλεισε» στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους και να προστατέψουν τη βιωσιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η doBank θα υποστηρίξει τις 4 συστημικές τράπεζες με την αποκλειστική διαχείριση κοινών μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων που αφορούν περισσότερες από 300 ελληνικές ΜμΕ συνολικής κατά προσέγγιση ονομαστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης, όπου αυτό είναι εφικτό.

 

Και πρόσβαση των ΜμΕ σε νέες πηγές χρηματοδότησης

Κοινή πεποίθηση των επιτελείων των τραπεζών είναι ότι η εν λόγω συνεργασία θα συμβάλει σημαντικά στην εξυγίανση των ΜμΕ και στη βελτίωση του δείκτη ανακτησιμότητας των σχετικών δανειακών ανοιγμάτων, μέσω της αξιοποίησης της πολυετούς εμπειρίας και του αντίστοιχου know how της doBank στη διαχείριση δανείων. Ειδικότερα ο προσδοκώμενος στόχος αναμένεται να επιτευχθεί με τη μετάθεση του βάρους στην ενίσχυση της συνεργασίας των δανειοληπτών, στην εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών αναδιάρθρωσης, στην επιτάχυνση της λήψης και υλοποίησης των σχετικών με τη διαχείριση των δανείων αποφάσεων, αλλά, δυνητικά, και στην προσφορά πρόσβασης σε νέες πηγές χρηματοδότησης για τις βιώσιμες ΜμΕ.

Η doBank διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών διαχειρίσεως δανείων, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα τέλη Μαρτίου 2018 περίπου στα 88 δισ. ευρώ. Για τους μη γνωρίζοντες, να πούμε ότι η doBank είναι ανεξάρτητη διαχειρίστρια εταιρεία πιστώσεων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου με χρηματιστηριακή αξία άνω των 800 εκατ. ευρώ και ευρεία πελατειακή βάση, η οποία αποτελείται από κορυφαίες τράπεζες και επενδυτές.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας με την Τράπεζα της Ιταλίας και την Τράπεζα της Ελλάδος κι αφού ελήφθη η άδεια από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές, η doBank εγκατέστησε υποκατάστημα στην Ελλάδα προκειμένου να τρέξει απρόσκοπτα το πρότζεκτ.

Ν.ΤΣ.

 

 

Διαβάστε επίσης