Ο άγνωστος Αρμένιος επενδυτής

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας έως και 2,9 δισ. ευρώ θέλει να αγοράσει ο Πολ Καζαριάν, ένας χαμηλού προφίλ μεγαλοεπενδυτής με πλούσιο ιστορικό στη δημιουργία υπεραξιών από απαξιωμένες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία και με προϋπηρεσία στην Goldman Sachs.

Με πλούσιες διασυνδέσεις σε Ινδία, Σιγκαπούρη και βέβαια στις ΗΠΑ που έχει την έδρα του ο 58χρονος μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος εξέπληξε πριν από λίγες ημέρες τις διεθνείς αγορές, καταθέτοντας δημόσια πρόταση για την εξαγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που αντιστοιχούν στο 9,9% περίπου του διαπραγματεύσιμου στην δευτερογενή αγορά ελληνικού χρέους. Προσφέρει κατ’ ελάχιστο premium 15,2% στη μέση τιμή κλεισίματος της 27ης Μαρτίου του 2013 (που για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο λήξεως το 2023 ήταν τα 48,076 σεντς ανά ευρώ). Το παραπάνω premium μεταφράζεται σε προσφορά στα 55,4 σεντς έναντι του τρέχοντος επιπέδου των 60 περίπου σεντς και του ιστορικού υψηλού των 67,7 σεντς.

Το επενδυτικό του όχημα, Japonica Partners, με πλούσιο ιστορικό σε τοποθετήσεις σε distress επιχειρήσεις από το 1988 και μετά, θα πραγματοποιήσει την συναλλαγή μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Yerusalem Hesed. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Japonica Partners, διευκρινίζεται πως η προσφορά αυτή δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό δημόσιο. Χαρακτηρίζεται εμμέσως ως ελκυστική για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων δεδομένου του ότι εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν μεγάλη διακύμανση και χαμηλή εμπορευσιμότητα.

Κοινοπραξία επενδυτών
Η Japonica Prtners δεν είναι hedge fund αλλά λειτουργεί ουσιαστικά ως κοινοπραξία επενδυτών που τοποθετούν τα κεφάλαια τους από κοινού. Κατά δήλωσή της, διαχειρίζεται κεφάλαια μεμονωμένων επενδυτών που σε περιπτώσεις ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια για τον κάθε έναν εξ αυτών. Στο παρελθόν ο Καζαριάν έχει δηλώσει ότι στοχεύει σε αποδόσεις παρόμοιες με το κορυφαίο 25% των private equities και τετραπλάσιες του υψηλότερου 25% μεταξύ των hedge funds.

Για πρώτη φορά ο Καζαριάν απασχόλησε την κοινή γνώμη, όταν σε ηλικία 33 ετών κατέθεσε πρόταση επιθετικής εξαγοράς για την εταιρεία σιδηροδρόμων CNW corp, κίνηση που τον βοήθησε να αναλάβει και τις τύχες του ομίλου παραγωγής ηλεκτρικών ειδών Sunbeam στις αρχές του ’90. Δεν ήταν όμως μόνο οι επιχειρηματικές κινήσεις του Καζαριάν που τράβηξαν την εποχή εκείνη την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, αλλά και οι απολαβές του, που σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» έφταναν τα 1,84 εκατ. δολάρια τον χρόνο, δέκα φορές υψηλότερες από εκείνες των συνεταίρων του στην Japonica.

Ήταν η εποχή, που η Japonica είχε αναλάβει τη διάσωση της χρεοκοπημένης Sunbeam. Αλλά εκείνοι που, σύμφωνα πάντα με τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», είχαν στα χέρια τους τον οικονομικό και διοικητικό έλεγχο της Sunbeam, ήταν οι συνεταίροι του Καζαριάν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα