Ο Αλέξης θυμήθηκε τους κεντρώους και αυτοί τον «Ζήκο»

Και νέα κωλοτούμπα από τον Τσίπρα που τώρα θέλει προοδευτική διακυβέρνηση ως νικητής

Η επόμενη ημέρα μετά την ΔΕΘ ξεκίνησε για τον ΣΥΡΙΖΑ με την έλευση των πρώτων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν κέρδη και απώλειες των τριών κομμάτων μετά τις ομιλίες και τις αντίστοιχες συνεντεύξεις Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και στην Κουμουνδούρου δημιούργησε συναισθήματα χαρμολύπης. Και για να εξηγούμαστε: Λύπη γιατί δεν φαίνεται καμία διάθεση ανατροπής του πολιτικού status quo. Και παρά τις επιθέσεις προς τον Μητσοτάκη το προφίλ του πρωθυπουργού δεν έχει υποστεί σημαντική ζημία, παρά μόνο κάποιες εκδορές, που θεωρούνται αμελητέες μετά από τρία χρόνια στην εξουσία. Όμως οι δημοσκοπήσεις έφεραν και χαμόγελα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να απειλείται από το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την δεύτερη θέση.

Αυτή η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να σκεφθεί τις δεύτερες εκλογές δίχως άγχος. Θα έχει εξασφαλίσει το μίνιμουμ στόχο, δηλαδή να είναι δεύτερος και θα ποντάρει τα ρέστα του για τον μάξιμουμ στόχο. Και ποιος είναι αυτός; Αφενός μεν να συμπιέσει στο μη περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ και αφετέρου δε, από τη στιγμή που έχει βάλει στη γωνία τους εσωκομματικούς αντιφρονούντες, να παρουσιαστεί στο κεντροαριστερό ακροατήριο ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του χώρου. Έτσι θα παρατείνει τον πολιτικό του βίο ως αρχηγός και όχι ως πρώην πρωθυπουργός, κάτι που κάνουν οι Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς.

Και ήδη ο κ. Τσίπρας έβαλε μπρος το σχέδιο με το να δηλώσει στην ΔΕΘ, ότι δεν επιθυμεί να ηγηθεί μία κυβέρνηση των ηττημένων. Μιλάμε για άλλη μία κωλοτούμπα, καθώς μέχρι και πριν από λίγες ημέρες όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας έπρηζαν με την Προοδευτική Διακυβέρνηση. Αυτή που ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε ως «τερατογένεση». Και παρά το γεγονός ότι οι δημοσκόποι εκτιμούν πως βγαίνουν τα μαθηματικά ακόμη και για κυβέρνηση τριών κομμάτων και όχι τεσσάρων, ο κ. Τσίπρας ξέχασε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, το οποίο το ακούγαμε πολλάκις το προηγούμενο διάστημα. Εκεί όπου ο Αντόνιο Κόστα (δεύτερος στις εκλογές) σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού  κυβέρνηση το 2015, το ξαναέκανε ως νικητής το 2019 κι εν τέλει κέρδισε την αυτοδυναμία το 2022.

Πάντως συνεργάτες του κ. Τσίπρα εξακολουθούν στις συνομιλίες τους με δημοσιογράφους να υποστηρίζουν ότι όλα είναι ανοικτά και ότι ακόμη ελπίζουν ότι θα αντιστραφεί το κλίμα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επικρατήσει στις εκλογές έστω και με ένα ψήφο διαφορά. Το πώς φυσικά θα γίνει αυτό, ουδείς μπορεί να δώσει λογική εξήγηση. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε και το λατινικό ρητό που χρησιμοποιείται παγκοσμίως το «dum spiro spero» (όσο ζω ελπίζω). Μία φράση που προέρχεται από παραφθορά δύο φράσεων αρχαίων συγγραφέων, του Θεόκριτου και του Κικέρωνα.

Στροφή στο κέντρο και την οικονομία

Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε πηγές της Κουμουνδούρου, αποφάσισαν να κάνουν μία στροφή προς την οικονομία, δίχως φυσικά να ξεχάσουν τις κορώνες και για τις υποκλοπές. Τι συνέβη και πάρθηκε η απόφαση για αλλαγή ρότας; Απλά κατανόησαν ότι η κοινωνία περισσότερο καίγεται για την οικονομία και την δύσκολη καθημερινότητα της και δεν έχει διαπιστώσει έλλειμμα δημοκρατία, όπως ισχυρίζονται διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο απλός κόσμος μπορεί ελεύθερα να διαμαρτυρηθεί κατά της κυβέρνησης, δίχως κανένας να τον κλείσει στην φυλακή, όπως κάνουν για παράδειγμα τα καθεστώτα Πούτιν, Ερνογάν, Όρμπαν. Διότι τόσο καιρό ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει ότι το καθεστώς Μητσοτάκη θυμίζει στην καλύτερη περίπτωση τον Όρμπαν και στην χειρότερη χούντα, αλλά αυτό δεν το αντιλαμβάνεται στην πράξη ο απλός πολίτης. Προφανώς ο καθημερινός άνθρωπος έχει διαφορετική άποψη από ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα του Κουφοντίνα.

Ήδη από την ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας έκανε μία προσπάθεια για να αποκαταστήσει την επαφή του με το κεντρώο ακροατήριο, το οποίο το υπερφορολόγησε σε βαθμό κακουργήματος κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του. «Έχω ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσω τις αδικίες για τη μεσαία τάξη», είπε αναδεικνύοντας ως τον βασικό του στόχο από εδώ και πέρα στο δρόμο προς τις εκλογές.

Επίσης πολύψηλά είναι η επικοινωνία του νέου οικονομικού και κυβερνητικού σχεδιασμού του κόμματος. Βουλευτές και στελέχη θα προβάλουν δημοσίως ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο πολιτικό ρεαλιστικό πρόγραμμα, απολύτως κοστολογημένο που στηρίζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό που προτάσσεται είναι η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου, πράξη που, όπως επισημαίνουν, άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν σπεύσει εδώ και μήνες να κάνουν. Θα επιμείνουν και στη Βουλή πως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και σε βασικά είδη διατροφής είναι ρυθμίσεις αναγκαίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του ακραίου πληθωρισμού.

Θυμήθηκαν τον Ζήκο

Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο, προς ώρας το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να γίνεται πιστευτό από την ευρεία πλειοψηφία. Πιο πολύ έμοιαζε σαν το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που «τρέλανε» την κοινωνία τον Σεπτέμβριο του 2014 και που πρόσθεσε πόντους στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ήδη κριτικάροντας το νέο οικονομικό πρόγραμμα, κάποιοι εκ των πολιτικών του αντιπάλων θυμίζουν τον μπακαλόγατο Ζήκο (που ενσάρκωσε ο απίθανος Κώστας Χατζηχρήστος), όταν παρέδιδε τον λογαριασμό της ημέρας στο αφεντικό του μπακάλικου.

Βέβαια για να ικανοποιήσει το ακροατήριο του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα κρατικοποιήσει την ΔΕΗ και την Εθνική Τράπεζα. Πως θα γίνει αυτό; Με βάση τα όσα έγραψε στο facebook ο Παύλος Πολάκης και με ομόλογα από τον ΕΦΚΑ. Μιλάμε για την απόλυτη γελοιότητα. Φυσικά καμία από τις δύο εξαγγελίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν, διότι είναι ενάντια στην κοινοτική πρακτική. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και εάν ξεκινήσει η διαδικασία των κρατικοποιήσεων το πιθανότερο είναι να μείνουν στη μέση και να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Γι’ αυτό και σχολίαζαν από τη Νέα Δημοκρατία και θα μείνουμε χωρίς φως και χωρίς συντάξεις…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα