Ο «χαϊλάντερ» Βασίλης και ο διαβολεμένος Χούμπελ

Παρασκήνια: TOP SECRET

Στην ΕΠΟ ήξεραν ότι FIFA και UEFA απαιτούν αυστηροποίηση των ποινών για πειθαρχικά παραπτώματα.  Όταν, λοιπόν, είδαν τις προτάσεις μείωσης –όπως στην περίπτωση τραυματισμού σε αξιωματούχο ή εισόδου μη διαπιστευμένου στον αγωνιστικό χώρο– «καράφλιασαν». Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πώς αιτιολογεί τη διαφοροποίηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης των Κανονισμών, Περικλής Λασκαράκης.

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, παρουσίασε την Παρασκευή (22/6) στα μέλη της Ε.Ε. στην ΕΠΟ τον νέο Κανονισμό Διαιτησίας που συνέταξε. Λίγο πριν από την ψηφοφορία έγκρισης. Τα 17 μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ προφανώς κατάλαβαν το περιεχόμενο και τον ψήφισαν μέσα σε 5 λεπτά!!!

Συντάχθηκαν και ανακοινώθηκαν οι πίνακες διαιτησίας και μαζί τους γνωστοποιήθηκε το 3ο μέλος της ΚΕΔ, ο Λιφ Λίντμπεργκ. Ο Σουηδός –που δεν έχει μάθει ούτε τα ονόματα των διαιτητών– συμμετείχε στον καταρτισμό;

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν θα πάει τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Συνεταιρισμού. Οπότε οι διοικούντες τη λίγκα «αγόρασαν» χρόνο να κάνουν τώρα όσα δεν έκαναν τόσους μήνες. Να ετοιμάσουν εμπεριστατωμένες και επεξεργασμένες προτάσεις για τη δομή του πρωταθλήματος. Χα, χα, χα!!!

Στις 26/3, με το πρωτάθλημα σε αναστολή, η Super League ανακοίνωνε ότι το ΔΣ «αποφάσισε ομόφωνα, αφού έλαβε υπόψη και αποδέχθηκε τις βασικές αρχές οι οποίες αναφέρονται στα από 21/3/2018 και 23/3/2018 έγγραφα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη, να υποβάλει εντός της ποδοσφαιρικής οικογένειας συγκεκριμένες προτάσεις-τροποποιήσεις των οικείων πειθαρχικών κανόνων, με γνώμονα την πρόοδο του ποδοσφαίρου και την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων». Τρεις μήνες μετά, υπέβαλε προτάσεις που κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, χωρίς καν να τις στείλει για έλεγχο στη γ.γ.Αθλητισμού, όπως ορίζει ο νόμος…

Ο «χαϊλάντερ» Βασίλης και ο διαβολεμένος Χούμπελ

Η υπόθεση αναθεώρησης του Πειθαρχικού Κώδικα –όπως και η εν γένει διακυβέρνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου– υπήρξε ένα ακόμα «Βατερλώ» για τον «σωτήρα» της Super League, Βασίλη Γκαγκάτση, και τον «αόρατο» πρόεδρο, Γιώργο Στράτο.

FIFA και UEFA «καταχέριασαν» τον Συνεταιρισμό, αφού του χρεώνουν πολλά. Του αποδίδουν αδράνεια ή/και λανθασμένη πορεία, «σε βαθμό κακουργήματος». Τον εγκαλούν γιατί άλλα δεσμεύτηκαν οι δύο εκπρόσωποί του –σε σχετικές συναντήσεις με τις Συνομοσπονδίες και τον υφυπουργό, Γ. Βασιλειάδη– ότι θα πράξουν και άλλα έκαναν.

Η… βιτρίνα, δηλαδή, στο μαγαζί του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και οι επικεφαλής στη διοίκησή του, από τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές, χαρακτηρίζονται ως πλήρως αναξιόπιστοι.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την Παρασκευή (22/6) ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης, Χέρμπερτ Χούμπελ, απευθυνόμενος σε Στράτο και Γκαγκάτση: «Αυτά που ζητάτε δεν εξυπηρετούν την καταπολέμηση της βίας και παραβιάζουν όσα αναφέρονται στην επιστολή της Φάτμα Σαμούρα».

Γι’ αυτό απορρίφθηκε «πανηγυρικά», από FIFA/UEFA, ο ισχυρισμός Γκαγκάτση πως οι αναθεωρημένοι κανονισμοί είναι οι πιο αυστηροί στην Ευρώπη και θα βοηθήσουν να αλλάξει η κατάσταση. Ακολουθούν και άλλες (δυσάρεστες) εκπλήξεις για τον «σωτήρα» Βασίλη. Και ας νομίζει πως είναι «χαϊλάντερ».

Διαιτητές μαυρόασπρης απόχρωσης

Νέο μέλος στην ΚΕΔ έχουμε. Πίνακα διαιτητών έχουμε. Τι πρωτάθλημα θα έχουμε; Σχεδόν 2 μήνες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία έναρξής του (25/8) δεν ξέρουμε. Ίσως να μάθουμε την ερχόμενη Δευτέρα (25/6) που συνεδριάζει η Super League. Ίσως, δεν είναι σίγουρο… Άλλωστε, τόσα έχουν δει τα μάτια μας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως έλεγε –στην ταινία «Ο ατσίδας» (1961)– και ο Ντίνος Ηλιόπουλος: «Λοιπόν δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε».

Τη δομή του πρωταθλήματος, λοιπόν, ακόμα δεν την ξέρουμε. Μάθαμε όμως ότι το 3ο μέλος στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θα είναι ο Σουηδός, Λιφ Λίντμπεργκ. Τον ανακοίνωσε –την Παρασκευή (22/6)– ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα. Μπορεί ο Σκανδιναβός να μην ξέρει ούτε πού είναι τα γραφεία της ΕΠΟ, ούτε τα ονόματα των διαιτητών, αλλά θα είναι και αυτός υπεύθυνος για τους ορισμούς στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Την ίδια μέρα, από τον Πορτογάλο επικεφαλής της ΚΕΔ μάθαμε τους 9 που αποχαιρετούν τους πίνακες της Super League και τους ισάριθμους που εντάσσονται σε αυτούς. Για να συμπληρωθεί η 23άδα των «αρχόντων με τα μαύρα».

Ο Γιώργος Κομίνης –που διαιτήτευσε στο περιλάλητο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ– τη γλίτωσε και παραμένει. Όχι όμως και οι Καλογερόπουλος (Αθηνών), Στυλιαράς (Αιτ/νίας), Βάτσιος (Δ. Αττικής), Καραντώνης (Ημαθίας), Κατσικογιάννης (Ηπείρου), Μάνταλος (Καβάλας), Νεοφυτιάδης (Κορινθίας), Μπλάνας (Μεσσηνίας), Αρετόπουλος (Τρικάλων). Είχε προλάβει τις εξελίξεις και είχε δηλώσει μόνος την αποχώρησή του ο Θάνος (Γρεβενών).

Αντί αυτών, σφυρίχτρα στα «σαλόνια» της Super League θα κρατήσουν οι Μανούχος (Αργολίδας), Κοτσάνης (Δράμας), Λάμπρου (Ευβοίας), Τάσης (Ηπείρου), Φωτιάδης (Καστοριάς), Γκορτσίλας (Μακεδονίας), Φωτιάς (Πέλλας), Βρέσκας (Πιερίας), Γρατσάνης (Τρικάλων).

Τη λίστα ο Περέιρα την παρέδωσε στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο, σε σφραγισμένο φάκελο. Και όταν αυτός ανοίχτηκε –σύμφωνα με περίοικους– «έπεσε το κλάμα της αρκούδας». Όχι μόνο για τη «βιτρίνα» αλλά και για όσα έγιναν πιο χαμηλά. Το γοερό κλάμα των παριστάμενων ενώθηκε με αυτών που βρίσκονταν στις ΕΠΣ και «τύφλα να έχει η Μάρθα Βούρτση». Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για μεγάλες αλλαγές στους πίνακες των ερασιτεχνών. Γεγονός που έκανε πολλούς να μιλήσουν για «νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου».

Μια προσεκτική ματιά στους πίνακες κάποιου ειδήμονα στα εκλογικά της ΕΠΟ, θα κατέληγε εύκολα στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι διαιτητές προέρχονται από φιλικές προς τον Ιβάν ποδοσφαιρικές ενώσεις, ελάχιστοι από ενώσεις που έχει τον πρώτο λόγο ο «Τίγρης», και βεβαίως σχεδόν καμία από ενώσεις που πρόσκεινται στον «Θρύλο». «Ελιά, ελιά και… Ρώσο Βασιλιά», το νέο σύνθημα στη διαιτησία.

«Τόσα δίνω, πόσα θες;»

Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου θα πραγματοποιηθούν στη Super League, την ερχόμενη Δευτέρα (25/6). Και όπως συμβαίνει (ανεξάρτητα από τον χώρο που αφορά) σε κάθε ανάλογη διαδικασία, οι διαπραγματεύσεις και τα αλισβερίσια «πάνε και έρχονται». Τα δρώμενα αποδίδει απόλυτα ο στίχος –που ερμήνευσε μοναδικά ο Δημήτρης Μητροπάνος– «τόσα δίνω, πόσα θες».

Χωρίς να σημαίνει ότι τα ανταλλάγματα αφορούν, κατ’ ανάγκη, χρήματα. Υπάρχουν πολλά που κάποιος μπορεί να ζητήσει για να «νοικιάσει» την ψήφο του. Ανάλογα με το διακύβευμα και τη ρευστότητα του αποτελέσματος, διαμορφώνεται και το ύψος του ανταλλάγματος που ζητάει ο εν δυνάμει ψηφοφόρος και δίνει ο «πολιτευτής».

Από αυτή τη διαδικασία, όμως, απουσιάζουν τα επεξεργασμένα προγράμματα, οι τεκμηριωμένες προτάσεις, οι στόχοι για το κοινό καλό. Λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δεν έχει παρουσιαστεί τίποτα από αυτά. Οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν με οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, εκτός από τις ικανότητες των υποψηφίων και το σχέδιο δράσης τους για την επόμενη μέρα.

Πώς λοιπόν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι άλλο, πλην των προσώπων;

Κάρτες ή κλήρωση μπορεί να κρίνουν την πρόκριση Ισπανίας και Πορτογαλίας!

Ένα ασυνήθιστο δεδομένο επικρατεί στο 2ο όμιλο του Mundial, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής. Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία στα πρώτα έξι κριτήρια κατάταξης. Η FIFA, λοιπόν, στον βαθμολογικό πίνακα δίνει ως πρώτους τους «φούριας ρόχας» –που έχουν 4 πόντους, όπως και «οι θαλασσοπόροι»– λόγω του έβδομου κριτηρίου που είναι η καλύτερη συμπεριφορά στον αγωνιστικό χώρο.

Το κριτήριο του «fair play» προσμετρά τις κάρτες που έχουν αντικρύσει οι ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα, η κίτρινη κάρτα σημαίνει αφαίρεση ενός πόντου στην ειδική βαθμολογία. Δύο κίτρινες κάρτες που οδηγούν σε αποβολή είναι -3 πόντοι, απευθείας κόκκινη κάρτα συνεπάγεται -3 πόντους, κίτρινη κάρτα και στη συνέχεια απευθείας κόκκινη κάρτα σημαίνει αφαίρεση 5 πόντων.

Σε αυτή την ειδική βαθμολογία η Ισπανία υπερτερεί με μια κίτρινη λιγότερη από την Πορτογαλία, και τοποθετείται στην κορυφή της κατάταξης. Στην τρίτη θέση είναι το Ιράν με 3 βαθμούς.

Την ερχόμενη Δευτέρα (25/6, 21:00) η Ισπανία αντιμετωπίζει το Μαρόκο και η Πορτογαλία το Ιράν. Σε περίπτωση που Μαρόκο και Ιράν επικρατήσουν των αντιπάλων τους με το ίδιο σκορ, η ομάδα από την Ασία κατακτά την πρώτη θέση και «σφραγίζει το εισιτήριο», αφήνοντας έξω μία από τις εκπροσώπους της Ιβηρικής χερσονήσου.

Το ποια από αυτές θα αποχαιρετήσει τη διοργάνωση, θα προκύψει με… απίθανο κριτήριο. Αφού θα έχουν ίδιο συντελεστή στα 6 βασικά. Δηλαδή, σε βαθμούς, διαφορά τερμάτων, ίδια γκολ ενεργητικό, ίδιους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, ίδια γκολ υπέρ στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Αν το «αντίο» θα ειπωθεί στα ισπανικά ή τα πορτογαλικά θα κριθεί από τις κάρτες. Και αν και εδώ, με την ολοκλήρωση της τρίτης αγωνιστικής, υπάρξει ισοπαλία, τότε θα αποφασίσει η «θεά τύχη». Το 8ο και τελευταίο κριτήριο κατάταξης είναι η… ετυμηγορία της κλήρωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα