Ο καζαμίας της Alpha Bank για τους οικονομικούς κίνδυνους και τις προκλήσεις του 2024

Τα έξι σημεία που θέλουν προσοχή αφού οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν

Η αρχή κάθε καινούργιας χρονιάς είθισται να συνοδεύεται από τις προβλέψεις των ειδικών για όσα πιθανολογούν ότι θα βρούμε μπροστά μας. Μη ξεφεύγοντας από τον άγραφο κανόνα, οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank σκιαγράφησαν τις επικινδυνότητες του 2024 σημειώνοντας ότι εν πολλοίς πρόκειται για προκλήσεις που αντιμετώπισε η παγκόσμια οικονομία το περασμένο έτος και περνούν ως… προίκα στον νέο χρόνο.

Ειδικότερα, η τραπεζική ανάλυση εστιάζει την προσοχή της κυρίως σε μία εξάδα κινδύνων η οποία είναι:

α] Η άνευ προηγουμένου περιοριστική νομισματική πολιτική που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Αυτή η πολιτική αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες γεγονός όμως που θα φρενάρει την ανάπτυξη των χωρών, θα περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα αυξήσει το χρηματοδοτικό κόστος των επιχειρήσεων. Αλλαγή στάσης, δηλαδή σταδιακή υποχώρηση των επιτοκίων, αναμένεται να ξεκινήσει στη διάρκεια το α’ εξαμήνου του 2024.

β] Η αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους καταθέτες να αίρουν την εμπιστοσύνη τους από τα περιφερειακά ιδρύματα των ΗΠΑ, αναστάτωσε τις αγορές, όμως η άμεση αντίδραση των κεντρικών τραπεζών περιόρισε τους κινδύνους.

γ] Ο κίνδυνος παγκόσμιου γεωοικονομικού κατακερματισμού και η επιστροφή του προστατευτισμού. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Alpha Bank, η πανδημία  και  η  ενεργειακή  κρίση  έχουν  δοκιμάσει  περαιτέρω  τις  διεθνείς  σχέσεις  και  την αντιπαράθεση μεταξύ των  ΗΠΑ  και της  Κίνας, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν προωθήσει αναπτυξιακές δράσεις για «πράσινες» επενδύσεις, με σημαντικά πλεονεκτήματα που ενδεχομένως να στρεβλώνουν την αγορά, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και για την παραγωγή ημιαγωγών (CHIPS) στις ΗΠΑ, καθώς και αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

δ] Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι οποίες είχαν ως  αποτέλεσμα την αύξηση των ενεργειακών τιμών προκαλώντας σταδιακή αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη.

ε] Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Εσχάτως παίρνονται πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης δεδομένου ότι αναγνωρίζεται η σημασία της στη μεταμόρφωση της οικονομίας, παράλληλα όμως γεννιούνται ανησυχίες αναφορικά με τον βαθμό που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην εργασιακή αγορά.

στ] Ο σημαντικός αντίκτυπος στα δημοσιονομικά των κρατών, εξαιτίας των ακραίων καιρικών  φαινομένων και η συμφωνία που επετεύχθη στο COP28 στη «δύση» του 2023, για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Alpha Bank, η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες, παρά τις πιέσεις που δέχεται η κινεζική οικονομία.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα