Ο Μάκης, ο Κωστής και η κάρτα εργασίας που ΔΕΝ θα δούμε στο Δημόσιο

Είναι κοινό μυστικό ότι το ωράριο στον δημόσιο τομέα δεν τηρείται και τόσο ευλαβικά

Δύο είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης που τα τελευταία 24ωρα έχουν τραβήξει πάνω τους τα φώτα της ειδησεογραφίας.

Ο ένας είναι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που ανακοίνωσε το νέο προσοντολόγιο-κλαδολόγιο για το Δημόσιο έπειτα από 20 χρόνια που όποιος ήθελε «φωτογράφιζε» μία προκήρυξη και έκανε το ανηψούδι ή το βαφτιστήρι του συνοδό ανελκυστήρα –δουλειά κι αυτή…– σε κάποιο δημόσιο φορέα. Ο άλλος είναι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης που «τρέχει» το πρότζεκτ της ψηφιακής κάρτας εργασίας ευελπιστώντας ότι το μέτρο θα δώσει ένα τέλος στις αυθαιρεσίες σε ωράρια και υπερωρίες.

Πώς μπλέκονται τώρα τα χωράφια των δύο υπουργών; Αν και η ψηφιακή κάρτα εργασίας αφορά ως μεταρρύθμιση το υπουργείο Εργασίας και όχι το υπουργείο Εσωτερικών, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό αν το μέτρο που ξεκινά την… καριέρα του πιλοτικά από την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ θα εφαρμοστεί και στον δημόσιο τομέα.

Ως γνωστόν η θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας αποσκοπεί στο να μειωθούν τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας ή υπερωριακής απασχόλησης που δεν αμείβεται. Προφανώς τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει στον δημόσιο τομέα είναι ωστόσο κοινό μυστικό ότι το ωράριο δεν τηρείται και στην εντέλεια.

Ήταν πέρσι, περίπου τέτοια εποχή που ο Χατζηδάκης έκανε «αυτοψία» στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αγία Παρασκευή και διαπίστωσε ότι από τους 34 εργαζόμενους είχαν σπατσάρει σχεδόν οι μισοί. Το τότε ρεπορτάζ έλεγε ότι οι απόντες ήταν επισήμως δικαιολογημένοι, άλλοι λείποντας με κανονική άδεια κι άλλοι λόγω ασθένειας, αλλά έστω κι έτσι ο υπουργός δεν έκρυψε τον… καημό του ότι περίμενε περισσότερους παρόντες.

Και ερωτά ο Κίτσος ο καχύποπτος: θα μπορούσε ο Βορίδης να υιοθετήσει τη χρήση του «εργαλείου» Χατζηδάκη στο Δημόσιο χωρίς να κατέβουν σε απεργία διαρκείας μέχρι και τα πόμολα από τις πόρτες των φορέων; Διότι αν δεν απατώμαι η εφαρμογούλα για το «χτύπημα» της ηλεκτρονικής κάρτας λειτουργεί ΜΟΝΟ στο κινητό τηλέφωνο του κάθε εργαζόμενου. Όπερ μεθερμηνευόμενο, πώς να πάρεις τηλέφωνο τον συνάδελφο αποβραδίς και να του πεις «ρε Μητσάρα, τα πρωί χτύπα και τη δική μου κάρτα γιατί θα αργήσω λιγουλάκι»;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα