Ο Τσίπρας μοιράζει λεφτά για να σωθεί

O Αλέξης Τσίπρας μοιράζει λεφτά για να σωθεί. Ο πρωθυπουργός, στο δρόμο προς τις εκλογές,  άνοιξε το πουγκί και  ανακοίνωσε από τη Βουλή ότι θα δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα 710 εκατ. ευρώ σε 1,3 εκατ. πολίτες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πιο συγκεκριμένα, με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. «Βλέπω κ. Τσιάρα ότι κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας. Ελπίζω να μην είναι και σήμερα σε κάποια γειτονιά του κέντρου και να έχουμε ευτράπελες στιγμές».

Εκανε λόγο για επιτυχίες της ΕΛΑΣ σημειώνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα δούμε στα δελτία αυτές τις θετικές ειδήσεις. Βλέπουμε άλλα, που για ψύλλου πήδημα γίνονται κεντρικά θέματα.

Είδαμε όμως ότι υπάρχει άλλος σχεδιασμός για πεζές περιπολίες του αρχηγείου και συλλήψεις σε σούπερ μάρκετ και σε ΕΛΤΑ στα Βίλια.

“Ο Ριχάρδος “είχε ξεζουμίσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας”

Και σήμερα η πιο σημαντική επιτυχία, η εξάρθρωση ενός δικτύου εγκληματικής οργάνωσης με 59 συλληφθέντες με χειροπέδες και του εγκεφάλου. Και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί με τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα δεν ασχολείται κανείς.

Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόναι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Προανήγγειλέ επίσης ότι θα δοθούν 710 εκατ. ευρώ στους πολίτες ως κοινωνικό μέρισμα. Οπως είπε τα χρήματα θα μπορούν να δοθούν από τις 14 Δεκέμβρη.

Οπως είπε: «Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία αντιγραφή της περσυνής για το κοινωνικό μέρισμα. Εϊναι 3η συνεχόμενη χρονιά που έχουμε δυνατότητα να δίνουμε στους πιο αδύναμους με οικογενειακά κριτήρια. Από την υπεραπόδοση οικονομίας και φέτος δίνουμε ποσό αντίστοιχο με το περυσινό.

Αρχικά 710 εκατ. ευρώ και μπορεί να υπάρξει κάποια αύξηση. Το ακριβές ύψος ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ώστε την ερχόμενη Τρίτη να ανοίξει η πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε να γίνει η καταβολή.

Εκτίμησή μας θα αφορά διευρυμένο μέρος των πιο αδύναμων και θα αφορά 1,3 με 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Προχωράμε και στην ψήφιση διατάξεων που αφορούν την μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την μείωση κατά μια μονάδα της φορολογίας επιχειρήσεων με στόχο να φθάσουμε σταδιακά σε 5 μονάδες μείωση εως τοι 2022».

Σημείωσε επίσης: «Η πρώτη ρύθμιση που φέρνουμε σήμερα στη Βουλή, αφορά στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων. Είναι ενταγμένη σε ένα σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγ. δραστηριότητας με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Τι είπε για ΕΝΦΙΑ

«Το δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης το οποίο καλείται σήμερα να ψηφίσει η Βουλή, αφορά τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ. Έναν φόρο, ο οποίος αποτέλεσε εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου.

Και θέλω πριν μπω στην ουσία της συγκεκριμένης ρύθμισης να πω κάτι σύντομα. Εδώ και 3,5 χρόνια ακούμε την κατηγορία από την αντιπολίτευση ότι είμαστε ανακόλουθοι γιατί δεν τον καταργήσαμε. Μηπως θυμάται κανείς ποιος τον θεσμοθέτησε αυτό το φόρο;

Είστε οι βασικοί εμπνευστές του και τολμάτε να μας καταγγέλλετε ότι εμείς έχουμε την μοχθηρία απέναντι στην μεσαία τάξη, όταν εσείς τον φέρατε και οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας στα μοχθηρά χέρια των ενεχυροδανειστών όπως αυτών που συλλάβαμε σήμερα;

Εμείς έχουμε σχεδιο και προχωράμε σε μείωση 10% μεσοσταθμικά και εξασφαλίσαμε τον χώρο για επιπλέον μείωση 20% του χρόνου ώστε στα λαϊκά νοικοκυριά να φθάσει 50% το 2020.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φέτος αν δεν προχωρούσαμε στην παρέμβαση από 2,6 δις ευρώ έσοδα θα πηγαίναμε στα 2,9 δις λόγω αναπροσαρμογής αντικειμενικών.

Καλύπτουμε την αύξηση και μειώνουμε επιπρόσθετα 10%. Αρα αυτό που ψηφίζουμε σήμερα φέρνει μείωση μεσοσταθμική 10% αντί αύξησης 20%. Δηλαδή μειώνουμε κατά 20% μεσοσταθμικά. Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ,

Θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

 

– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%.

Κάποιοι θα χλευάσουν ότι είναι χαμηλό το ποσοστό όμως αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι φορολογουμένων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%

Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10% (9,5% συγκεκριμένα)

Και αφορά 590.000 πολίτες.

Για να γίνω πιο σαφής και με παραδείγματα:

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει 157 ευρώ αντί για 224. 67 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. 70 ευρώ λιγότερα.

– Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. 79 ευρώ λιγότερα.

Διαβάστε επίσης