Ο… «βασιλιάς» Στέφανος και ο… «αντιβασιλιάς» Νίκος

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει νικητής και τροπαιούχος, εν τούτοις οι δομικές αλλαγές που θέλει στο κόμμα πρέπει να περάσουν από την βάσανο των οργάνων

Ως χαμένοι στο διάστημα μπορούν να χαρακτηριστούν στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες μετά το τραυματικό συνέδριο στο κλειστό του τάε κβο ντο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε χαμένο από την ύψιστη αυτή κομματική διαδικασία, ανεξάρτητα με τα όσα λένε όλες οι πλευρές ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ενωμένος».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το Συνέδριο αναδεικνύει ότι τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, ούτε και οι πιστοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν για ανάκαμψη. Και αυτό φαίνεται ότι τα στελέχη του κόμματος (άλλος πιο πολύ, άλλος λιγότερο) θεωρούν άκομψη την παρέμβαση Τσίπρα, σε αντίθεση με τους απλούς ψηφοφόρους που εκτιμούν πως ήταν επιβεβλημένη η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού. Δείγμα του ότι δεν ελπίζουν σε τίποτα για το κόμμα τους υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι στενοί του συνεργάτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι οι νικητές του Συνεδρίου και πως πλέον έχει ορίζοντα τριετίας μέχρι τις Εθνικές εκλογές του 2027. Μία αισιοδοξία που δεν συμμερίζονται ούτε και οι πραγματικοί υποστηρικτές του Κασσελάκη, όπως ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος με μακροσκελή ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέλυσε την υποτιθέμενη νίκη του Κασσελάκη, αλλά και την ασχετοσύνη στο επιτελείο του. Μεταξύ άλλων ο κ. Μωραΐτης προβλέπει: «Οι άνθρωποι που είναι δίπλα στον Κασσελάκη δεν είχαν φροντίσει να μιλήσει τελευταίος και να κλείσει το Συνέδριο, δεν είχαν φροντίσει να εκφωνήσει ο Πρόεδρος του Συνεδρίου πρώτα τη δική του πρόταση προς ψήφιση, είναι πιο άπειροι ακόμα και από εκείνον – άσχετοι των ασχέτων. Για να φανταστείτε το μέγεθος της ασχετοσύνης, δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία η πρόταση του Προέδρου για εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Αλαλούμ.
Το δικό μου ερώτημα είναι πολύ απλό: Ένας άπειρος πολιτικός σταρ που πάει με τέτοιους συνεργάτες, σαν την κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος, πόσο μπορεί να αντέξει; Για πόσο το «δε θα σας προδώσω ποτέ» και το λαμπερό χαμόγελο μπορεί να νικά την άγνοια κινδύνου; Δε θα μιλήσω για λύκους, αλλά σίγουρα για γατόνια: Παππάς – Πολάκης – Φάμελλος (θα έβαζα και τον Γιώργο Τσίπρα αλλά είναι αστεία περίπτωση) κατάφεραν και πήραν τα πάντα: Ο Πρόεδρος υπό την επιτροπεία τους, η πρότασή τους να πλειοψηφεί στο δικό του συνέδριο, ο Κασσελάκης υπό προθεσμία ευρωεκλογών. Όσοι λέτε «δε μας νοιάζει, αν πάνε να τον ρίξουν μετά τις Ευρωεκλογές, θα τον ξαναψηφίσουμε εμείς», ας λάβετε κάτι υπόψη σας: Αλλιώς είναι ένας Κασσελάκης θριαμβευτής στο Συνέδριο και αλλιώς ένας Κασσελάκης με κομμένα φτερά ύστερα από μία εκλογική συντριβή. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί στις Ευρωεκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε τρισευτυχισμένος χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη. Νομίζει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος γιατί έμεινε στον θρίαμβο των κερκίδων. Όταν καταλάβει τι ακριβώς συνέβη στο χαρτί, θα του φύγει το γέλιο. Και ποιος θα του μιλήσει; Αυτοί που είναι δίπλα του και κατάφεραν ένας αγώνας στον οποίο προηγούνταν 10-0 να λήξει ισόπαλος;»

Η επόμενη ημέρα

Προφανώς η ανάλυση του Νίκου Μωραΐτη αποτυπώνει την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φάνηκε και από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Έτσι ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη υπήρξαν ένα σωρό διαρροές του στυλ «ο πρόεδρος παίρνει τη χατζάρα και κόβει τα κεφάλια σε όλους όσοι του έσκαβαν τον λάκκο», την Τετάρτη είχαν εξαφανιστεί και ο… νικητής και … τροπαιούχος Κασσελάκης κάλεσε σε δείπνο την Όλγα Γεροβασίλη, βλέποντας ότι το μονοψήφιο ποσοστό είναι κοντά.

Ακόμη και οι δομικές αλλαγές στις οποίες επιθυμεί να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τις υλοποιήσει, καθώς τα όργανα του κόμματος ελέγχονται πλήρως από το Νίκο Παππά. Και πλέον αυτό που αποφασίστηκε στο Συνέδριο είναι να συμπληρωθούν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή από την λίστα των αναπληρωματικών από τις εσωκομματικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί τον Μάιο του 2022. Τι σημαίνει αυτό. Πως οποιαδήποτε απόφαση του Κασσελάκη δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας (Παππάς-Φάμελος-Πολάκης), τότε πολύ εύκολα θα δημιουργείται θέμα στα όργανα και θα τραβούν το αυτί του προέδρου.

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη κάνουν λόγο για δομικές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό. Έτσι αναζητούνται νέοι γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής. Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης σύμφωνα και με τους «νεοπροεδρικούς», αλλά και με την ομάδα Παππά επέδειξαν αδράνεια την εποχή της διάσπασης. Φαβορί θεωρείται ο εκλεκτός του Νίκου Παππά, ο Θάνος Μωραΐτης, πρώην υφυπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην υφυπουργός τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα και βέβαια κατά το παρελθόν είχε διατελέσει γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και πολλάκις έχει εκλεχθεί βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Μωραΐτης να αποτελέσει δίδυμο με τον Πάνο Ρήγα, που στο παρελθόν είχε περάσει από το ίδιο πόστο. Θεωρητικά με αυτό το δίδυμο τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο να αφυπνιστεί ο κομματικός μηχανισμός. Δηλαδή ο Ρήγας να μιλήσει στην ψυχή των παραδοσιακών ΣΥΡΙΖΑιων και ο Μωραΐτης να αφυπνίσει τους ΠΑΣΟΚογενείς.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του ρόλου του Νίκου Παππά, δηλαδή να έχει την άνεση να κινείται ως αντιπρόεδρος, ενώ δεν προβλέπεται να αλλάξει ο Σωκράτης Φάμελος από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε η Θεοδώρα Τζάκρη από τη θέση της γραμματέας της Κ.Ο. Τουναντίον ο Γιώργος Τσίπρας θα αφήσει τη θέση του Διευθυντή της Κ.Ο. καθώς έχει κλείσει μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Το αυτό ισχύει και για την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη, όπως και για τον σύμβουλο του Κασσελάκη(και πρώην του Τσίπρα) Νικόλα Φαραντούρη.

Στο στόχαστρο Κασσελάκη έχουν μπει, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός και η Κατερίνα Νοτοπούλου, οι οποίοι αμφισβήτησαν ουσιαστικά τον πρόεδρο και την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του να φέρει θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Όμως και οι δύο ίσως την γλιτώσουν, καθώς θεωρούνται άνθρωποι του Νίκου Παππά. Διότι είναι οξύμωρο να αναβαθμιστεί ο επικεφαλής της ομάδας που κέρδισε το συνέδριο και τα μέλη της ομάδας να… εξοριστούν.

Ο Κασσελάκης θα επιθυμούσε και την αλλαγή της Όλγας Γεροβασίλη από την θέση της αντιπροέδρου της Βουλής, όμως εκεί εκλέχθηκε από το σώμα και με ψήφους όλων των κομμάτων. Οπότε θα προσπαθήσει να συμπορευθεί, ελπίζοντας ότι ο Παππάς θα την κουμαντάρει, ενώ θα κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο και με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος πήρε ανοιχτά θέση στο συνέδριο υπέρ της Γεροβασίλη. Στην εσωκομματική ομάδα που είναι απέναντι στον πρόεδρο θα πρέπει να συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, η Αθηνά Λινού, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

Παρών ο Τσίπρας στη βάση
Στον απόηχο του επεισοδιακού τετραημέρου, αλλά και των όσων προηγήθηκαν στη διπλή -θυελλώδη- συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η  μέτρηση της MRB έστειλε ένα ακόμη απρόσμενο μήνυμα προς την Κουμουνδούρου. Αυτό της επιδοκιμασίας από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ της παρέμβασης του πρώην προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εκεί που οι περισσότεροι από τους νικητές των διαδικασιών ένοιωθαν πως οι εξελίξεις τον έχουν ολότελα ξεπεράσει. Απεναντίας, το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίζουν ως εύστοχη την παρέμβαση του κ. Τσίπρα λίγες ώρες πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου, με την οποία ουσιαστικά έθεσε όλους τους πρωταγωνιστές, από την ηγεσία μέχρι τα κορυφαία στελέχη της άλλοτε επιρροής του, προ των ευθυνών τους, υπό τον κίνδυνο ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος.
Άλλωστε, το 41,2% εκείνων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι την επόμενη μέρα το κόμμα θα είναι αποδυναμωμένο, ενώ μόλις το 32% προβλέπει ότι θα ενισχυθεί, εντείνοντας την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Ιδίως, όταν η πρόθεση ψήφου με αναγωγή στην ίδια δημοσκόπηση θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με ποσοστό 13% στις βουλευτικές εκλογές, αλλά μονοψήφιο στην κάλπη των Ευρωεκλογών, όπου φαίνεται να κινείται στην ίδια θέση και με ποσοστό 8,8% χωρίς αναγωγή και με ποσοστό 11,4% με αναγωγή.
Επίσης από την δημοσκόπηση της ΜRB ανέκυψε κι ένα άλλο σοβαρό στοιχείο. Ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 53,7% είναι αντίθετοι με την αλλαγή ονόματος και λογότυπου, όπως επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης. Αντίθετα, στο πεδίο της Κεντροαριστεράς τοποθετεί στην ίδια έρευνα τον ΣΥΡΙΖΑ το 53,3% των ερωτηθέντων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα στελέχη, όπως οι Γιάννης ΡαγκούσηςΘανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, που επιθυμούν επί μήνες την σύγκλιση με τους Ευρωσοσιαλιστές.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος κάθε άλλο παρά ανεξάντλητος είναι για τον κ. Κασσελάκη, καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί στο στρατό στις 13 Μαρτίου κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις, με κυριότερη διαρροή αυτήν προς την Νέα Αριστερά που ανέρχεται στο 6,8% και πριν την ιδρυτική της συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακου, με παρόντα το Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

 

Έχασε τα πρωτεία ο Πολάκης με τον ανασχηματισμό του Κασσελάκη

Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης και στο κόμμα, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο στόχος του προέδρου ήταν να βάλει τέλος στον κύκλο της τετραετίας 2015-2019. Όμως τα περισσότερα πρόσωπα που επέλεξε έχουν άμεση σχέση με την συγκεκριμένη περίοδο.

Βέβαια η πιο σημαντική αλλαγή είναι ότι καθαίρεσε τον Παύλο Πολάκη από Συντονιστή στις Ειδικές Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου. Ο χανιώτης βουλευτής επιστρέφει στον αγαπημένο τομέα αυτό της Διαφάνειας. Οπότε όλοι πλέον αναμένουμε ένα νέο κύκλο σκανδαλολογίας, καθώς σε αυτό διακρίνεται ο κ. Πολάκης.

Αντί του Πολάκη τον συντονισμό ανέλαβαν οι Γιάννης Σαρακιώτης και Ραλλία Χρηστίδου (αναπληρώτρια). Τομεάρχης Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Τομεάρχης Ναυτιλίας η Νίνα Κασιμάτη.

Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιώργος Ψυχογιός.

Ο Τομέας Ανάπτυξης εντάσσεται στον Τομέα Οικονομικών και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών ορίζεται η Μαρίνα Κοντοτόλη.
Σε περιπτώσεις ανάγκης Αναπλήρωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τα καθήκοντα αυτών θα ασκούνται από τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη.
Αναλυτικά όλοι οι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου– Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος

Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης
Tομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου– Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
Τομεάρχης Διαφάνειας: Παύλος Πολάκης
Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς– Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών για θέματα Ανάπτυξης: Μαρίνα Κοντοτόλη
Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Τομεάρχης Παιδείας: Διονύσης Καλαματιανός– Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Αλέξανδρος Αυλωνίτης-Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα
Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης– Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης- Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος
Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου
Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Νίνα Κασιμάτη

Στη θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής ομάδας ορίστηκε  ο προτεινόμενος από το Νίκο Παππά,  Θάνος Μωραϊτης.

Το εκτελεστικό γραφείο

Θέση στο εκτελεστικό γραφείο αποκτά στο εξής και η Όλγα Γεροβασίλη καθώς το όργανο θα συνεδριάζει πλέον τακτικότερα και σε διευρυμένη σύνθεση. Αναλυτικά μετέχουν οι Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Πάνος Ρήγας, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Μπουρνούς

Κατόπιν της παραίτησης του Αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, για τη θέση του Συντονιστή Οργανωτικού Γραφείου προορίζεται ο Γιάννης Βουλγαράκης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα