Οι αναρχικοί θα κρίνουν το πρωτάθλημα;

Οι γνωστοί άγνωστοι που πάνε στο γήπεδο για να συγκρουστούν χωρίς λόγο με την Αστυνομία παίζουν… μπάλα μαζί με τους αθλητικούς δικαστές, με βάση τις αλλαγές του Πειθαρχικού Κώδικα

Το πρωτάθλημα έχει διανύσει μόλις το ένα πέμπτο του, αλλά ήδη οι τριγμοί που δέχεται η αξιοπιστία του είναι ισχυροί ως αποτέλεσμα των αποφάσεων των κεφαλών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο νέος κανονιστικός χάρτης οδήγησε σε αυστηροποίηση των ποινών για… συνήθη παραπτώματα, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να μεταφέρεται από τους αγωνιστικούς χώρους στις δικαστικές αίθουσες.

Ήδη έγιναν σημεία αναφοράς, συζήτησης και σχολίων, η κλήση σε απολογία του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Αλέξανδρου Πασχαλάκη και του προπονητή της ομάδας Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά και αντίστοιχα η κλήση σε απολογία του μεσοεπιθετικού του Ολυμπιακού Κώστα Φορτούνη.

Εκεί που όμως χτύπησε πιο δυνατά το καμπανάκι ήταν στην πρωτόδικη εξοντωτική για την ΑΕΚ απόφαση, μετά τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που ανέδειξε ξεκάθαρα το πρόβλημα. Μπάλα παίζουν οι αθλητικοί δικαστές που θα κρίνουν στο τέλος τον πρωταθλητή και όχι μόνο. Κι αν μέχρι την περασμένη σεζόν είχαν τη δυνατότητα να εξοντώνουν ομάδες, την τρέχουσα περίοδο, αυτή πολλαπλασιάστηκε με βάση τις αλλαγές της ΕΠΟ στον Πειθαρχικό Κώδικα.

Η Πειθαρχική Επιτροπή τής Super League σε πρώτο βαθμό και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ σε δεύτερο, για τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της ΑΕΚ στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, τιμώρησαν την «Ένωση» με αφαίρεση τριών βαθμών, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 50.000 ευρώ. Οι ποινές είναι εξοντωτικές για ψύλλου πήδημα και αναδεικνύουν το πρόβλημα. Δεν έχει σημασία αν τα επεισόδια ήταν αντίστοιχα με αυτά που έγιναν στο παιχνίδι Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Άρη, όπου ο γηπεδούχος τιμωρήθηκε απλά με πρόστιμο 15.000 ευρώ. Αυτό που αναδεικνύεται είναι η δυνατότητα που προσφέρεται στους αθλητικούς δικαστές να καθορίσουν τη ροή του πρωταθλήματος και με τις αποφάσεις τους ν’ αναδείξουν τον πρωταθλητή, τις ομάδες που θα βγουν στην Ευρώπη, αλλά και αυτές που θα υποβιβαστούν!!

100 αναρχικοί τα κάνουν λίμπα

Είναι γνωστό ότι στις θύρες οπαδών παρεισφρύουν περιθωριακά στοιχεία που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι, αλλά σκοπός τους είναι να προκαλέσουν επεισόδια και να λύσουν τις… όποιες διαφορές τους με την αστυνομία.

Αυτό έγινε και στο ματς της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Οι γνωστοί άγνωστοι που χρόνια τώρα καταστρέφουν τα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων στον σταθμό του Ηλεκτρικού και στη συνέχεια πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ με σκοπό να βγουν στο ημίχρονο από τις θύρες των θεατών στον περιβάλλοντα χώρο και να επιδοθούν σε μάχες με την Αστυνομία, χτύπησαν ξανά. Χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ερέθισμα σε αγώνα που δεν υπήρχαν αντίπαλοι οπαδοί, δεν προκάλεσε ο ξένος διαιτητής, δεν πυροδοτήθηκε το κλίμα οι γνωστοί άγνωστοι έκαναν ξανά αυτό που έχουν κάνει σε πάμπολλους αγώνες κατά το παρελθόν. Μόνο που αυτή τη φορά τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας, καλείται να πληρώσει μια ποδοσφαιρική ομάδα και στην προκειμένη περίπτωση η ΑΕΚ. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια περαιτέρω μέτρα θα μπορούσε να πάρει η ΠΑΕ, ώστε να αποτρέψει αυτές τις προσχεδιασμένες συμπεριφορές. Κι έρχονται η Πειθαρχική Επιτροπή και η Επιτροπή Εφέσεων πατώντας στο εξωπραγματικό πλαίσιο που έχει τεθεί και στήνουν στον τοίχο ομάδες, ανακαθορίζοντας τον βαθμολογικό πίνακα.

Κλείνουν γήπεδα οι… πυρσοί

Αν και βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της έκτης μόλις αγωνιστικής, πολλές ομάδες είναι στο… κόκκινο να τιμωρηθούν με ποινή έδρας. Και αυτό γιατί εφόσον ανάβουν πυρσούς ή καπνογόνα σε τρία παιχνίδια οι οπαδοί μιας ομάδας, η αλλαγή στον Πειθαρχικό Κώδικα οδηγεί σε τιμωρία έδρας!

Πρόκειται για διάταξη στο άρθρο 15 του ΚΑΠ, που είναι εκτός ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και αναγάγει τα δικαιοδοτικά όργανα σε καθοδηγητές της πορείας του πρωταθλήματος.

Τι αναφέρει το άρθρο 15 για τους πυρσούς, τις κροτίδες και τα καπνογόνα; Ότι «Η εισαγωγή ή το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές: α) Χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. β) Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής διπλασιάζονται. γ) Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτος), τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής τριπλασιάζονται και δύναται αναλόγως της εντάσεως και της βαρύτητας των περιστατικών να επιβληθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας έως δύο αγωνιστικές, εφόσον οι ρίψεις προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα. δ) Σε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τέταρτος, πέμπτος κτλ), το όριο της ανώτερης ποινής αυξάνεται μέχρι του ποσού των 150.000 Ευρώ και παραμένει υφιστάμενη η δυνατότητα, αναλόγως της εντάσεως και της βαρύτητας των περιστατικών, να επιβληθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές έως έξι αγωνιστικές».

 

Τα επεισόδια που… εκτελούν

Η «εκτέλεση» της ΑΕΚ σε πρώτο βαθμό είχε προκύψει από το άρθρο 15 παράγραφος 4 που αυστηροποιήθηκε και προβλέπει ότι:

«Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, όπως και η δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια στις κερκίδες και στον εν γένει χώρο του γηπέδου, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές: α) Χρηματική ποινή 20.000 έως 100.000 ευρώ, εφόσον η είσοδος των οπαδών ή τα επεισόδια δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας. β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή 50.000 έως 250.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, δύο έως τέσσερις αγωνιστικές, και εφόσον συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών. γ) Η είσοδος οπαδών πριν την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα, χωρίς προειδοποίηση, εφόσον συνδέεται με βιαιoπραγίες κατά προσώπων. Ο αγώνας που δεν άρχισε ή διακόπηκε οριστικά κατακυρώνεται υπέρ της ανυπαίτιας ομάδας με τέρματα 0-3 και από την υπαίτια ομάδα αφαιρούνται επιπλέον τρεις βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα».

 

Ποιος ξέχασε τον Πασχαλάκη;

Οι αθλητικοί δικαστές ήδη έχουν κάνει χοντρό παιχνίδι. Ποιος ξέχασε τι έγινε με την τιμωρία του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ Αλέξανδρου Πασχαλάκη; Η περίπτωσή του έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς στα ντέρμπι πρωταθλήματος του «δικέφαλου του βορρά» με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό ήταν το πρόσωπο που έγειρε την πλάστιγγα στις επιτυχίες της ομάδας του.

Η υπόθεση της τιμωρίας του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Αλέξανδρου Πασχαλάκη, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο μεγατόνων, καθώς αναδείχθηκε σχέδιο, ώστε στον παίκτη να επιβληθεί ποινή μιας αγωνιστικής που θα εξέτιε στο ντέρμπι μεν, χωρίς καμία ουσιαστική σημασία δε, Κυπέλλου με τον Άρη στην Τούμπα, όπως κι έγινε.

Αυτό που επιδιώχθηκε από την πρώτη στιγμή ήταν ο Πασχαλάκης να τεθεί στη διάθεση του Λουτσέσκου στα δύο ντέρμπι πρωταθλήματος. Με την ΑΕΚ την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στην Τούμπα, όπου με τις αποκρούσεις του συνέβαλε στην επιτυχία, και τον Ολυμπιακό την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο «Καραϊσκάκης», όπου κατέβασε τα ρολά.

Ο Πασχαλάκης στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, μετά το δεύτερο γκολ της ομάδας του, άρχισε να χειρονομεί και να βρίζει τους φιλάθλους του γηπεδούχου. Ο τηλεοπτικός φακός «έπιασε» τον τερματοφύλακα του «δικεφάλου» να γυρίζει στους φιλάθλους του ΟΦΗ, να κάνει κίνηση με τα δυο χέρια προς τα πίσω και να βρίζει.

To video του παιχνιδιού έφθασε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κ. Σιμιτζόγλου πέντε ημέρες μετά το ματς. Και… ω του θαύματος. Με βάση το παράπτωμα, η ποινή που προβλέπουν οι κανονισμοί για τον Πασχαλάκη είναι δύο αγωνιστικές. Γιατί το «Έτσι γ…ω» και με τη χαρακτηριστική χειρονομία που έκανε δεν είναι ανάρμοστη διαγωγή, αλλά εξύβριση. Κάθε σχετική αναφορά δεν χρήζει ιδιαίτερης νομικής ανάλυσης. Έπρεπε όμως ο Πασχαλάκης να τιμωρηθεί με μία αγωνιστική. Τι συνέβη; Παραπέμφθηκε και κλήθηκε σε απολογία για… ανάρμοστη διαγωγή! Ακόμη όμως και η μία αγωνιστική ήταν πρόβλημα. Θα έπρεπε να εκτιθεί στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, που ήταν χρονικά αμέσως μετά το ματς με τον ΟΦΗ, ή διαφορετικά στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

 

Επιλέγει το ματς ο δικαστής

Τα πάντα ωστόσο ανατράπηκαν. Ο πορτιέρο έπρεπε ν’ απολογηθεί στο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League έπειτα από τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου την Παρασκευή πριν από το ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά δόθηκε… αναβολή. Ο λόγος ότι ο δικηγόρος του είχε άλλο δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, Άγγελος Μπίρδας, επικαλέστηκε κώλυμα των δικηγόρων της ομάδας (Λάμπρου Μπίρδα, Αχιλλέα Μαυρομμάτη) και η πρωτοδίκης Μαρία Τσαγκιά που στελεχώνει το Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο έδωσε αναβολή. Η πλάκα είναι πως η πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, «προειδοποίησε» ότι… δεν θα δοθεί άλλη αναβολή. Και πότε όρισε την εκδίκαση της υπόθεσης; Όχι την καθιερωμένη μέρα εκδίκασης, δηλαδή την Πέμπτη, αλλά την Τρίτη!!! Γιατί; Για να τιμωρηθεί ο Πασχαλάκης πριν από το ματς Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με τον Άρη και να εκτίσει την ποινή της μιας αγωνιστικής σε αυτό που είναι απλά ντέρμπι γοήτρου δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς από κάθε όμιλο προκρίνονται οι δύο πρώτοι. Έτσι κι έγινε. Η ετυμηγορία ήταν μία αγωνιστική. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο αθλητικός δικαστής επέλεξε τον αγώνα που θα εξέτιε την ποινή του ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, για να είναι στη διάθεση του προπονητή του στο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό. Εκεί που ήταν ο κορυφαίος της ομάδας της Θεσσαλονίκης και ο βασικός λόγος της επιτυχίας.

 

Δυσφημιστικές δηλώσεις

Τα Πειθαρχικά Όργανα πράττουν κατά το δοκούν. Δεν είναι τυχαίο ότι αν και ο προπονητής του ΠΑΟΚ όπου στεκόταν μιλούσε για κάλπικο πρωτάθλημα, η πρώτη κλήση σε απολογία και αντίστοιχα η καμπάνα ήλθε μετά από… ομοβροντία δυσφημιστικών για το ποδόσφαιρο δηλώσεων, οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα.

Στις 17 Μαΐου 2018 ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε συνέντευξή του στη Ρουμανία είχε πει: «Μόνο στη φασιστική Γερμανία έγινε ό,τι στο ελληνικό πρωτάθλημα». Η δήλωσή του πέρασε χωρίς την παραμικρή επίπτωση για τον ίδιο από τα δικαιοδοτικά όργανα. Ως εκ τούτου, βρήκε την ευκαιρία να… επανέλθει.

Τέσσερις μήνες αργότερα, μιλώντας στο «Fanatik.ro», ο Ρουμάνος τεχνικός είπε χαρακτηριστικά:

«Ανεξάρτητα από την απόφαση της Επιτροπής, εμείς έπρεπε να αποδείξουμε ότι είμαστε πρωταθλητές. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Ήμασταν πρωταθλητές με περισσότερους βαθμούς από την ΑΕΚ, με τρεις βαθμούς και με μηδενισμό στο ματς με τον Ολυμπιακό. Είχαμε 29 παιχνίδια και συγκεντρώσαμε 70 βαθμούς, ενώ η ΑΕΚ είχε 67 βαθμούς με 30 αναμετρήσεις και παράλληλα ξεκινήσαμε με μείον δύο το πρωτάθλημα.

»Πιστεύω πως στην ιστορία του αθλητισμού, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό συνέβη μόνο κατά τη διάρκεια της Γερμανίας του Χίτλερ. Δεν θυμάμαι ποτέ καμιά αντίστοιχη κατάσταση. Να χάνεις δυο παιχνίδια, το ένα πίσω από το άλλο, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα. Στο ένα ματς δεν κάναμε τίποτα, και στο άλλο σκοράραμε ένα κανονικό γκολ, το οποίο μέτρησε αρχικά για 4-5 λεπτά και στη συνέχεια πήραν πίσω την απόφασή τους και ακύρωσαν το τέρμα. Στα αποδυτήρια ο ρέφερι διαπίστωσε το λάθος του. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη».

Ο Λουτσέσκου τιμωρήθηκε με πρόστιμο 28.000 ευρώ.

 

Τα ίδια με τον ΠΑΟΚ, αλλά…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς οι οπαδοί δεν φαίνεται να έχουν καμία ευαισθητοποίηση από τις… αυστηροποιήσεις του Βασιλειάδη, της UEFA και της ΕΠΟ. Στο περσινό πρωτάθλημα οπαδοί της ΑΕΚ δημιούργησαν επεισόδια με τα ΜΑΤ στο ΟΑΚΑ πριν από την έναρξη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έκανε καταγγελία, μέσω της οποίας ζητούσε την τιμωρία της «Ένωσης» (αφαίρεση βαθμών, ποινή έδρας). Η «Ένωση» τη γλίτωσε με πρόστιμο 67.000 ευρώ, καθώς κρίθηκε ότι δεν φέρει αντικειμενική ευθύνη για τις συμπλοκές μεταξύ οπαδών και αστυνομίας που έλαβαν χώρα εκτός του Ολυμπιακού Σταδίου και η Πειθαρχική Επιτροπή την έκρινε πειθαρχικώς ελεγκτέα μόνο για όσα συνέβησαν στις εξέδρες (επεισόδια στις εξέδρες χωρίς βιαιοπραγίες κατά φυσικών προσώπων ή φθορά ξένης ιδιοκτησίας).

Πλέον, για αντίστοιχα επεισόδια το δικαιοδοτικό όργανο έχει τη δυνατότητα κι επιβάλλει εξοντωτικές ποινές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα