Οι «φτωχοί» και… οι «κατατρεγμένοι»

Το φετινό πρωτάθλημα της Super League περιείχε αρκετές ανατροπές και ορισμένες εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες. Πέρα από τον πρωταθλητή που κρίθηκε πολύ νωρίς, υπήρξαν ομάδες που είναι άξιες συγχαρητηρίων απλά και μόνο επειδή πέτυχαν τους στόχους, αλλά είναι και μερικές άλλες που για να φτάσουν στο αυτονόητο χρειάστηκε πραγματική πάλη και μπόλικος ιδρώτας.

Δύο εξ αυτών είναι ο Πανιώνιος και η ΑΕΛ Καλλονής, σύλλογοι των οποίων η αγωνιστική σωτηρία χρήζει όχι απλά αναγνώρισης και χειροκροτήματος, αλλά καθολικού θαυμασμού. Κι αυτό γιατί το κατάφεραν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η μάχη που έδωσαν είχε αντικειμενικά μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με αυτή των έτερων ανταγωνιστών τους. Από την άλλη πλευρά, Απόλλων Σμύρνης και Skoda Ξάνθη, παρά τη διοικητική τους «υγεία» και το δυνατό τους ρόστερ, έμπλεξαν σε περιπέτειες, με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» να υποβιβάζεται απευθείας και τους «Ακρίτες» να αναγκάζονται να αγωνιστούν σε αγώνα-μπαράζ για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Κόντρα σε όλους και σε όλα

Τα τελευταία χρόνια, ο Πανιώνιος ξεκινά ως ένας εκ των υποψηφίων για υποβιβασμό. Οι Νεοσμυρνιώτες –άλλοτε χωρίς προφανή λόγο και άλλες φορές απολύτως δικαιολογημένα– λαμβάνουν στην αρχή της σεζόν τον τίτλο του «προβάτου επί σφαγή», ωστόσο στο τέλος πανηγυρίζουν. Φέτος, ο «Ιστορικός» παρουσιαζόταν σχεδόν σίγουρος για τη Football League μαζί με τον Άρη. Οι «κίτρινοι» μπορεί να δικαίωσαν τα προγνωστικά, όμως οι παίκτες της αθηναϊκής ομάδας είχαν διαφορετική άποψη. Οι δυσκολίες τούς πείσμωσαν και τους συσπείρωσαν. Ποιες ήταν αυτές; Πρώτο και κύριο, η απουσία πραγματικής διοίκησης εδώ και αρκετό καιρό. Το γεγονός ότι νυν πρόεδρος της ΠΑΕ είναι ο μέχρι πρότινος γιατρός του συλλόγου, Γιάννης Δάρας, τα λέει όλα. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο τις δυσκολίες στις πληρωμές των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έπαιρναν λίγα –ή και καθόλου– αλλά έδιναν πολλά στον χορτάρι. Σε ματς που όλοι τούς είχαν «τελειωμένους», οι πρωταγωνιστές της Νέας Σμύρνης έμεναν όρθιοι.

Βέβαια, επειδή μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πολλοί εξ αυτών ήρθαν σε συμφωνία με άλλες ομάδες για να συνεχίσουν την καριέρα τους τη νέα σεζόν, αφού το καλοκαίρι είτε λήγει το συμβόλαιό τους είτε θα τερματιστεί αναγκαστικά λόγω οφειλών. Βασικότατοι παίκτες όπως ο Ανέστης, ο Λαμπρόπουλος, ο Αυλωνίτης, ο Αραβίδης, ο Κούρος και ο Ντούνης εμφανίζονται ως «κλεισμένοι» σε μεγάλες ελληνικές ομάδες και από του χρόνου θα τους βλέπουμε με διαφορετικές φανέλες. Με τους προαναφερθέντες συνυπολογίζουμε και την περίπτωση του Δημήτρη Κολοβού, ο οποίος ανήκει στον Ολυμπιακό από πέρυσι και φέτος αγωνίστηκε ως δανεικός στον Πανιώνιο. Οι προαναφερθέντες λοιπόν, αν και έχουν εξασφαλίσει το μέλλον τους και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος (εκτός ίσως από την υστεροφημία τους), δεν δίστασαν να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά, να τα δώσουν όλα και τελικώς να καταφέρουν να σώσουν την ομάδα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό τους στην ιστορία των «κυανέρυθρων».

Παρά την προσπάθειά τους, πάντως, οι παίκτες του Πανιώνιου έγιναν «στόχοι» των οργανωμένων οπαδών του συλλόγου, οι οποίοι, όταν τα πράγματα δυσκόλευαν, επέρριπταν σε λάθος ανθρώπους τις ευθύνες. Προς τιμήν τους, οι ποδοσφαιριστές, όχι απλά δεν αντέδρασαν, αλλά συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους, δίνοντας απαντήσεις σε εχθρούς, αλλά και… φίλους.

ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Οι «τσιγγάνοι» της Super League
Από τις 25 Μαΐου 2013 όταν και ολοκληρώθηκε η περσινή Football League και η ΑΕΛ Καλλονής ήταν και επίσημα στα σαλόνια της Super League, οι άνθρωποι της ομάδας υποστήριζαν ότι μπορεί να δώσουν τα πρώτα τους εντός έδρας παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία σε ουδέτερο γήπεδο, ωστόσο μέσα στη σεζόν, ο σύλλογος θα επιστρέψει στη Λέσβο. Τελικά, τα «πρώτα» ματς έγιναν μόλις… 17 και κάπως έτσι οι παίκτες του Γιάννη Μαντζουράκη είχαν το πρωτοφανές προνόμιο να δώσουν 34 αναμετρήσεις μακριά από την έδρα τους. Και όταν λέμε μακριά, το εννοούμε. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έπαιξε η ΑΕΛΚ τα ματς που ήταν γηπεδούχος. Συγκεκριμένα στο ΟΑΚΑ έδωσε τα περισσότερα, 14 στον αριθμό, ενώ το «Κλ. Βικελίδης» φιλοξένησε τους «νομάδες» του πρωταθλήματος δύο φορές. Τέλος, το Καλλονή-ΠΑΟΚ διεξήχθη στη Νέα Σμύρνη.

Παρά τα συνεχή ταξίδια, η ομάδα της Μυτιλήνης, αν και πρωτάρα στη Super League, πέτυχε τον στόχο της παραμονής και πλέον μπορεί να χαίρεται διπλά, αφού τη νέα περίοδο επιστρέφει σπίτι της. Οι εργασίες στο δημοτικό στάδιο προχωρούν και τον Μάιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι του χρόνου η ΑΕΛ Καλλονής θα υποδεχθεί όλους τους αντιπάλους της στη Λέσβο.

O άθλος του Μαντζουράκη
Βεβαίως το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στον τεχνικό της ομάδας, Γιάννη Μαντζουράκη, ο οποίος κατόρθωσε να κρατήσει ενωμένους τους παίκτες και να παρουσιάσει ένα σύνολο που πάλεψε παίζοντας συνεχώς εκτός έδρας. Ο έμπειρος προπονητής πρόσθεσε ακόμη ένα… παράσημο στο βιογραφικό του, ίσως το σημαντικότερο όλων, αφού η αποστολή του ήταν εκ προοιμίου κάτι παραπάνω από δύσκολη. Και μάλιστα, τα κατάφερε διαλέγοντας τον… δύσκολο δρόμο, παίζοντας επιθετικό και θελκτικό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα